Hírek - IKT hírek röviden

Kevesebb lesz a szerzői jogdíj adó januártól

Az Artisjus csökkenti a mobilok és a tévés beltéri egységek adattárolóira kirótt jogdíjakat, de a jövő évtől a táblagépekre is megfizetteti azt.

A szerzőijog-kezelő szervezet bejelentette, hogy a jövő évtől harminc százalékkal csökkenti a mobiltelefonok, és húsz százalékkal a tévés műsorok rögzítésére is alkalmaz beltéri egységek háttértárolói után fizetendő jogdíjakat. Az üres hordozói díjat minden Magyarországon forgalomba hozott eszközök után meg kell fizetni, az európai uniós irányelvek értemében ezzel legalizálják azt, hogy itthon filmekről és zenékről magáncélra bárki másolatot készíthet.

Egy 8 gigabájtos memóriával szerelt mobiltelefon után eddig 3200 forintot, egy 16 gigabájtos után 4800 forintot kellett fizetni, a jövő évtől a díjak 2240 forintra és 3360 forintra csökkennek. A tévés műsorrögzítő eszközök esetében egy 160-250 gigabájtos tároló után eddig 5818 forintos hordozói díjat számoltak fel, január elsejétől 4654 forintot fognak.

Tovább a teljes cikkhez >>> origo.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: