IKT műhely - YouTube

Hogyan készül a YouTube a 4K (Ultra HD) korszakra!?

Egyes új okostévék már képesek lesznek hardveresen dekódolni a VP9 kodeket. Az első „Ultra HD” televíziók és monitorok tavalyi piacra kerülésével hosszas átállási folyamat kezdődött el a megjelenítők világában, hiszen a csúfosan megbukott 3D-től eltérően a magasabb pixelszám valódi és látványos újítást hoz a képminőségben; idővel az 1080p helyett 4K lesz a de-facto szabvány a tévéknél.

A brutális panellel szerelt megjelenítők terjedését momentán számos tényező hátráltatja: a legfontosabb az átlagos vásárlók számára megfizethetetlen árfekvés, de persze a 4K-s felbontásban rögzített tartalmak szinte teljes hiánya sem segít eladni azokat. Idővel ezen gondok meg fognak oldódni, a tévégyártók és tartalomkészítők mellett pedig a Youtube is készül az Ultra HD-s korszakra.

A Google kezében lévő szolgáltatással már hónapok óta lehetséges 4K-s videókat streamelni, azonban erre kizárólag a Flash-es lejátszójuk képes. Ez hamarosan meg fog változni, ugyanis a Youtube lassan megkezdi a Google VP9 videokodek használatát, azaz a HTML5-ös lejátszójukon keresztül is megtekinthetőek lesznek 4K-s mozgóképek.

Tovább a teljes cikkhez >>> pcworld.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó anyagok:

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: