Hírek - IKT hírek röviden

Felelős-e az internet-előfizető, ha nem ő kalózkodik?

A német legfelsőbb bíróság legújabb ítélete mérföldkő az internet-előfizetők felelősségéről szóló szerzői jogi viták történetében: egy korábbi bírósági döntést felülírva kimondták, hogy az előfizetés tulajdonosa nem vonható felelősségre, ha az előfizetésen egy másik, felnőtt családtag tudta nélkül kalózkodott.

A szerzői jogvédők gyakorlata szerint minden, ami egy internet-előfizetéssel történhet, az csak a számlafizető felelőssége lehet. A nyugati jogrendszerekben (is) azonban általános, hogy a valódi tettest kell megtalálni, kivéve, ha a számlafizető is érintett valamilyen módon.

A mostani döntés egy 2006-os ügyig nyúlik vissza: akkor egy előfizető ellen indítottak eljárást, aki 3749 zeneszámot osztott meg online. A rendőrként szolgáló férfit, aki megosztotta lakását házastársával és mostohafiával, azzal vádolták, hogy 400 ezer eurós (120 millió forint) kárt okozott.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: