IKT műhely - IKT az osztályomban

Flashcards - ingyenes szókártya készítő program a MicrosofttólSzókártya készítés egy kiváló ingyenes online Microsoft eszközzel pl. az angol abc, történelmi évszámok, helyesírási vagy fizikai feladatok, matematikai képletek és sok más gyakorlására...

Bizonyára sokszor tanácsolta diákjainak, hogy új tananyag, például idegen nyelvű szavak, évszámok, megyeszék­ helyek vagy a szorzótábla megtanulásához gyártsanak kérdéskártyákat, amelyeknek a hátoldalán ott a megoldás, és gyakoroljanak szorgalmasan.

Mit szólna Ön, mennyire értékelnék diákjai, ha ez az önmagában is hatékony módszer kiegészülne automatikus ellenőrzés­sel, részletes statisztikai adatokkal, valamint egy állapotjelzővel, mely mutatja, hogy mikortól elég biztos a diák tudása a hibátlan dolgozathoz? Mit szólnának, ha a kártyákon lévő feliratok mellett képek és hangfelvételek is szerepelhetnének, és az egész kártyahalmaz pillanatok alatt elkészülhetne, hogy aztán az egész osztállyal megosztható legyen?

Ha szeretné kipróbálni ezeket a funkciókat, próbálja ki a Microsoft Education Labs ingyenes fejlesztését, a Flashcardsot. A szolgáltatás eléréséhez csupán internetkapcsolatra és a böngé­szőjére van szüksége. Szánjon egy kis időt a szolgáltatás megismerésére, majd próbáltassa ki diákjaival is. Az új módszer biztosan sikerrel fog járni.

Használat

Látogasson el a http://flashcards.educationlabs.com oldalra. A kezdőlapon lát­hatja a legnépszerűbb kártyacsomagokat, illetve később itt láthatja az Ön által létrehozott, illetve kedvencként megjelölt kérdésköröket is.

Ha szeretné kipróbálni a kérdéskártyákat, kattintson annak képére. A kártyákat háromféleképpen tekintheti meg:

Flashcards ingyenes szókártya készítő programReview mód – Ismerkedés a témával

Review módban először megismerheti sorban az összes kártyát. Ekkor egyszerre látja a két oldalt, így segítve a vizuális stílusban tanulókat. Miután sorban végignézte a kártyákat, a rendszer felajánlja, hogy átlépjen a következő módba.

Study mód – Tanulás

A Study mód használatához be kell jelentkeznie a Windows Live ID­jével. Ez azért fontos, hogy vála­szai alapján személyre szabott statisztika készülhessen a kérdésekben elért eredményeiről, így képet kaphasson tudásáról.

A Study módban már a hagyományos nézetben látja a kártyákat. A valódi kártyákhoz hasonlóan itt is először a kérdést látja, majd kigondolhatja a választ. Ha a kártya sarkára kattint, megfordít­hatja, és láthatja a kártya hátoldalát. Önbevallásos alapon a pipára vagy az X­re kattintva bejelöl­heti, hogy jól tudta­e a választ.

Az ablak alján egy kupacban láthatja a kártyákat egy vonalon elhelyezve. A vonal bal oldalán azokat a kártyákat láthatja, melyeket még tanulnia kell, jobb oldalon pedig azokat, melyeket már jól megtanult. Ha jól válaszolt meg egy kérdést, a kártya miniatűrje elmozdul jobbra, ha rosszul, akkor balra helyeződik. Ha minden kártya a vonal jobb szélére vándorolt, biztos tudással ren­delkezik, és minden kártyára kapásból tudja a választ.

Type it in – kikérdezés gépeléssel

Ha például idegen szavakat kell megtanulnia, ahol fontos a helyesírás is, a következő mód ebben segít. Itt már be kell gépelnie a választ, és a rendszer leellenőrzi, hogy minden betű a helyén van­e. Az eredményesség az előző móddal megegyezően a kártya alatt látható.

Létrehozás

Egyéb funkciók

Az ablak jobb felső sarkában további lehetőségei vannak. A „Q­A” kapcsolóra kattintva megfordíthatja a kérdéseket és a válaszokat, így a másik irányba is biztossá teheti tudását. A piros hullámzó nyílra kattintva láthatja a jó és rossz válaszok számát, a helyesen megválaszolt kérdései arányát, illetve a tanulással eltöltött időt. Ezt a jelentést ki is nyomtathatja.. A sárga csillagra kattintva a kedvencek közé adhatja a kérdéskártyákat, a piros zászlóval pedig jelentheti a nem megfelelő tartalmakat.

Flashcards ingyenes szókártya készítő programKészítsen Ön is kérdéskártyákat. Kattintson a lap tetején a CREATE gombra. Adja meg a kérdéscsomag címét (Title), leírását (Description), illetve jelöljön meg egy kategóriát. Kezdje el megírni a kérdéseket, bal oldalra a kérdést, jobb oldalra a választ. A kártya mindkét oldalára írhat kérdést, beszúrhat képet, illetve egy rövid hangfájlt.

Flashcards ingyenes szókártya készítő programHa szeretné gyorsítani a kérdések feltöltését, kattintson az Import content gombra. Feltölthet képeket (Images), vagy hangokat (Sounds) a számítógépéről. Ez akkor lehet nagyon hasznos, ha van például egy gyűjteménye madárhangokról. Több fájlt is kijelölhet egyszerre, melyek
külön kártyára kerülnek. Minden képhez vagy hanghoz a fájl neve kerül a válaszoldalra. Ez természetesen később módosítható.

Tipp: Ha nyelvet tanít, készítsen hangfelvételt a szavak­ról, hogy a diákok megtanulhassák a helyes kiejtést. A hangot a kártya válasz oldalán adja hozzá. Ha elkészült a kérdéscsomagjával, a Finish gombra kattintva befejezheti munkáját. Ha szeretné megosztani diákjaival a kérdéssort, nyissa meg valamelyik tanulási módban, másolja ki a böngésző címsorá­ból a címet, és küldje el nekik e­mailben vagy azonnali üzenetként. Éljen az informatika által kínált lehetőségekkel, és ötvözze a már jól bevált szokásokat és az új funk­ciókat a Flashcardsban, ezáltal hatékonyabbá és élvezetesebbé téve a tanulás folyamatát.

Felhasználás

A Flashcards kiváló segítőtárs lehet diákjainak az otthoni, egyéni tanuláshoz, de tanóráit is feldobhatja a kérdéskártyákkal. Attól függően, hogy hány számítógépet tudnak használni az órán, különféle módokon használhatják az alkalmazást.

  • Ha csak tanári gép van, vetítse le a kérdéseket Study módban, és a gyerekek jelentkezéssel bemondhatják a helyes választ. Ha nagyjából az egész osztály jól tudta a választ, a pipára kattintva egy ideig nem találkoznak a kérdéssel. Ha viszont bizonytalanok voltak a tanulók, az X­-re kattintva többször átismételhetik a kérdést, hogy jobban rögzüljön az emlékezetükben.

  • Ha több számítógép is elérhető, a diákok dolgozhatnak csoportokban Type it in módban, minél több helyes válaszért vagy minél jobb százalékos arányért. A leg­eredményesebb csapat tagjai akár jutalomban is része­sülhetnek.

  • Ha van annyi számítógép, hogy párokban dolgoz­hassanak, az egyik diák ellenőrizheti a másik tudását Study módban, majd cserélnek. Már az ellenőrzés alatt is könnyedén megtanulhatják a válaszokat.

  • Ha minden tanulónak jut saját gép, Type it in módban egyénileg versenyezhetnek, vagy például egy megfelelő válaszarány után játszhatnak a számítógépen. Ha szeretné, hogy diákjai otthon készüljenek, adja fel házi feladatként az egyéni gyakorlást, melyet a kinyomtatott lekérdezés segítségével tudnak igazolni.

Még több ingyenes Microsoft programról leírást ebben a letölthető kiadványban talál >>> Szoftverbörze innovatív tanároknak

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: