IKT műhely - Netbiztonság

Programot hirdetett a Mozilla a böngészők

Az alapítvány garanciát kíván nyújtani a termékeinek hátsó kapuktól való mentességére. Biztonsági körökben az elmúlt időszakban úgy tűnik hódító útjára indult a „poszt-snowdeni éra” szófordulat, amely összefoglalva egy olyan korszakot jelent, amelyben kormányok hátsó kapuk termékekbe való beépítésére, továbbá titkos adatszolgáltatásra kényszeríthetik a vállalatokat, méghozzá törvényes keretek közt.

A nyílt forráskódú szoftverek készítői előnyt élveznek, hiszen az alkalmazásaik forráskódját harmadik felek bármikor átnézhetik, így a hatóságok számára szinte kivitelezhetetlen a hátsó kapuk elrejtése. Ettől függetlenül akadhat egy apró probléma: a felhasználók többsége csak letölti a már használatra vagy telepítésre kész szoftvert, így elméletben megoldható, hogy a közzétett forráskódban nem szereplő modulok is bekerüljenek a binárisokba.

A meglehetősen rémisztő lehetőséggel leszámolandó a Mozilla bejelentette, hogy szeretne minél előbb kialakítani egy olyan rendszert, amelyben különböző politikai hátterű harmadik felek a világ minden tájáról folyamatosan figyelnék a szoftvereik forráskódját és bináris kiadásait, ezzel garantálva azok tisztaságát. A Mozilla programjának részletei a közeljövőben kerülnek tisztázásra.

Tovább a teljes cikkhez >>> pcworld.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: