IKT műhely - IKT az osztályomban

Movie Maker képszerkesztő program ingyenA Windows Live Movie Maker videó szerkesztő programmal automatikusan is készíthet látványos videó bemutatókat, amit pl. a Facebookon azonnal meg is oszthat akár az egész világgal.

A videószerkesztő program olyan egyszerűen kezelhető, hogy a sikerélmény garantálható...

Nem titok, hogy a gyerekek filmeket, sorozatokat nézve nőnek fel, és sokat tanulnak belőlük. A mozgásban látott és hallott dolgok életszerűbbek, ezért könnyebben megjegyezhetők. Akár varázslókról és varázsigékről, akár pingvinekről és sarkvidék expedíciókról van szó, a mozgóképek tartalma szinte észrevétlenül megmarad a gyerekek emlékezetében.

Kinek van ideje tanítás mellett filmeket készíteni a tanórákra? Önnek! A Windows Live Movie Maker video szerkesztő program segítségével könnyedén és gyorsan készíthet izgalmas videót egy-­egy témáról.

 

Figyelemfelkeltés, szórakoztatás, tanítás a Movie Maker video szerkesztő programmal


A Windows Live Movie Maker egy egyszerűen kezelhető video szerkesztő program, amellyel fényképeiből és videóiból lenyűgöző filmeket készíthet, ami­ket levetíthet óráin, közzétehet az interneten, vagy DVD­t készíthet belőlük. A Windows Live Movie Maker videó szerkesztő program, - a Windows Live Essentials 2011 részeként - ráadásul ingyenesen le­ tölthető innen >>> Movie Maker video szerkesztő program ingyen

 

Keltse életre a tananyagot a videó szerkesztő programmal

Minden tanár ugyanazzal a kihívással kerül szembe, amikor új anyagot szeretne tanítani: hogyan keltse fel a diákok érdeklődését, és hogyan vegye rá őket, hogy bekapcsolódjanak az órai munkába, beszélgetésbe. Egy rövid videó bemutatásával a diákok közelebbinek érzik a tananyagot, és nagyobb érdeklődéssel sajátítják el az új ismereteket.

Movie Maker kisfilmek a tanórákon

1. Időutazás Repítse osztályát a múltba történelemóráján.

Gyűjtsön képeket egy történelmi eseményről, és adjon hozzá egy korabeli zenét.

3 érv a Movie Maker video szerkesztő program mellett

a. Könnyen összeállítható videók és képvetítések

Az Automatikus Filmkészítéssel ízléses videót készíthet a válasz­tott képekből és videókból néhány perc alatt.

b. Izgalmas hatások – egyszerűen


Színesítse videóit a fekete-­fehér, művészi, szépia, tükrözés és még sok más hatás segítségével. Adjon pásztázás és zoom effektust képeihez a profi hatás eléréséhez.

c. Megosztás néhány kattintással

Ossza meg filmjeit pillanatok alatt. Művét közvetlenül a programból töltheti fel a YouTube­ra, de könnyedén megoszthatja azokat a Facebookon vagy más videomegosztó oldalakon is.

2. Mutassa be egy fejlődés szakaszait

Mutassa be a lepkék fejlődését biológiaórán. Keressen ké­peket a fejlődés szakaszairól a bing.com­-on, és vetítse le őket sorban. Az egyes szakaszokat megnevezheti feliratok hozzáadásával.

3. Mutassa meg azt is, amit nem tud bevinni órára

Filmezze le kamerával vagy digitális fényképezőgéppel az oroszlánok vagy gorillák etetését az állatkertben. Készítsen felvételeket a fizika törvényeiről egy közeli játszótéren vagy gördeszkás, biciklis pályán.

4. Klasszikusok megújult formában

Készítsen filmet egy versről. Minden diákjával mondasson el két sort. Vegye fel őket, és fűzze össze a felvételeket a Movie Maker videó szerkesztőben. Garantáltan jó szórakozás lesz az osz­tállyal visszanézni a filmet, akár évekkel később is.

Videó szerkesztő program tippek

1. Fényképek átmásolása a számítógépre

Ha még nem másolt át képeket digitális fényképezőgépé­ről, egyszerűen megteheti. Csatlakoztassa a fényképező­gépet a számítógéphez a megfelelő kábel segítségével, majd kapcsolja be. Ha van kártyaolvasója, belehelyezheti abba a fényképezőgép memóriakártyáját.

A Windows 7 automatikusan felismeri az eszközt, és egy varázsló segít Önnek a képek importálásában. Ha miniDV kamerával vett fel videót, csatlakoztassa a kamerát FireWire porton keresztül a számítógéphez. A Windows 7 automatikusan felismeri a kamerát. A lehetőségek közül válassza a Movie Makert a film átmásolásához.

2. Szerezzen képeket és térképeket a Bingen

Szinte bármilyen témában találhat képeket és ábrákat a Binggel, a Microsoft megújult keresőmotorjával. Láto­gasson el a www.bing.com oldalra, kattintson a Képek gombra, és írja be, amit keresni szeretne.

3. A zene befolyásolja a hangulatot

Ha zenét ad filmjé­hez, megváltoztat­hatja annak stílusát. A komolytól a bolon­dosig, a klasszikus­tól a fiatalosig mindenféle hangulatot adhat a filmhez.

A Movie Makerben pár kattintással kiválaszthatja és hoz­záadhatja a megfelelő zenét.

5. Matematika – más szemszögből

Keressen példákat a való életből a szögek bemutatására. Az adótornyokat tartó drótkötelek, a parkolók felfestései, a biliárdozás lelkét jelentő számtalan szög mind jó példa azok jelenlétére mindennapi életünk során.

6. Segítsen gondolatokat gyűjteni képekkel

Vitassanak meg egy témát az osztállyal. Mielőtt állást foglal­nának a diákok, gondolatébresztőként vetítsen le néhány képet az adott témában, így változatos és izgalmas érvek­kel teli órában lesz része az osztálynak.

Videószerkesztés automatikusan, egyszerűen

Más videoszerkesztő programokban bonyolult funkciókkal és szakkifejezésekkel találkozhat. A Movie Maker elsődleges célja a minél egyszerűbb használat.

Az Automatikus videószerkesztés, filmkészítés használata

  1. Nyissa meg a fotótárat vagy azt a mappát a számítógé­pen, ahol képeit tárolja.
  2. Nyissa meg a Windows Live Movie Maker videó szerkesztő programot.
  3. Jelölje ki a filmhez hozzáadni kívánt képeket (például egy osztálykirándulás fotóit), és másolja őket egy új mappába.
  4. Húzza a mappát a Movie Maker történet ablakába.
  5. A képek megjelennek a Movie Maker történet ablakában nagyjából úgy, mint egy képregényben.
  6. Kattintson a lap tetején található Zene hozzáadása gombra.
  7. Válasszon egy zenét, ami illik a film hangulatához.
  8. Kattintson a szalagon az Automatikus filmkészítés gombra.
  9. Várjon egy percet, amíg elkészül a filmje. Az eredmény egy letisztult, jól követhető film, zenéhez illeszkedő áttű­nésekkel és feliratokkal.
  10. Mindennel elkészült. Majdnem mindennel. Utolsó lépés­ként meg kell osztania filmjét a diákokkal.

Természetesen videókat is hozzáadhat filmjéhez. A képekhez hasonlóan ezt is a történet ablakba húzva teheti meg. Az Auto­matikus filmkészítés a videókkal is működik.

Megosztás a YouTube­on vagy a Facebookon

Ha elkészült filmjével, megoszthatja azt osztályával és akár bárki mással is a világon.

Megosztás az interneten

a. Egyszerű lépések: Filmjének online közzététele egyszerűbb, mint gondolná. A szalagon lévő YouTube gombra kattintva néhány lépésben feltöltheti videóját a YouTube­ra a lehető legjobb minőségben.

b. Szerezzen nézőket: Feltöltés előtt címkéket adhat videójához, így más tanárok és diákok is megtalálhatják videóit a megfelelő kulcsszavak­ra keresve.

c. Mentsen nagy felbontásban: Ha egy nagy felbontású (FullHD) megjelenítőn vetítve sze­retné lenyűgöző minőségben menteni videóját, válassza a szalagon a Megosztás csoportban a Nagy Felbontású (1080p) lehetőséget.

Megosztás más módokon

Filmjét kiírhatja DVD lemezre, vagy akár elküldheti egy mobil­telefonra is. Az ilyen típusú közzétételhez segítséget talál a Movie Makerben.

Az inspiráció Önnél kezdődik

Használja a filmekben rejlő lehetőségeket, hogy informálja és inspirálja diákjait. Diákjai színészekké, producerekké, írókká, rendezőkké és vágókká válhatnak. Engedje szabadon a kreativitást és a csoportmunkát, és hagyja, hogy az osztály megteljen energiával.

A Windows Live Movie Maker videó szerkesztő program innen tölthető le ingyenesen >>>  Movie Maker video szerkesztő program ingyen
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólások (1)
mc
1 2013 április 09., kedd 00:37
mary
oke foto

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: