Hírek - IKT hírek röviden

(videó) Egyszervolt, hol nem volt – megújult az Okos Doboz

Immár teljes tartalmában elérhető az Okos Doboz. Az Okos Dobozt 17 bázisiskolában 1200 felhasználó „élesben“, tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon is tesztelte.

A digitális feladatgyűjtemény az idei eFestivalon megkapta a Kiváló tudástámogató alkalmazás különdíjat a tudatos pedagógiai-technológiai fejlesztésért.

Magyar fejlesztés a diákokért

A teljesen magyar fejlesztésű digitális teszt- és feladatgyűjtemény a www.egyszervolt.hu tulajdonosa, a 4Kids Meseportál Kft. megbízásából jött létre.

A feladatok fejlesztése során a Nemzeti alaptanterv hat kiemelt tantárgyának (magyar nyelv és irodalom, matematika, környezetismeret, vizuális kultúra, ének-zene) összes témaköréhez, mintegy 170 kerettantervi témakör mindegyikéhez készültek feladatsorok. Az Okos Doboz 251 feladatsorral rendelkezik, feladatsoronként 6 feladattal, azaz 1506 feladaton keresztül ad lehetőséget a gyakorlásra, tudásmérésre.

XXI. századi képességfejlesztés

Hogy miért hasznos az Okos Doboz? A digitális taneszköz előtérbe helyezi a 21. századi képességek fejlesztését, a differenciálást, a magasabb gondolkodási műveletek alkalmazását, keresőfelületével a hatékony, tudatos alkalmazást támogatja. Fontos még, hogy a digitális feladatgyűjtemény egységes mérés-értékelési rendszerre épül, amelynek középpontjában a pozitív megerősítés és a motiválás áll. Az első osztályos tananyagokat hangalámondással segítettük

A tesztelés folyamata

Az Okos Doboz értékesítése előtt 1200 felhasználó „élesben“, tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon tesztelte, véleményezte a gyűjteményt, 17 bázisiskola, 50 pedagógus és közel 1200 tanuló vett részt a tesztelésben: 72% az általános iskola 1-4 évfolyamán, 21% 5-6 osztályban, 7% SNI tanulók körében, egyéni fejlesztésben használta az Okos Dobozt.

„Nagyon hasznos volt a tesztelés, fogalmaz Vitéz Gyöngyvér, a projekt vezetője – hiszen ennek eredményeként a tartalmi és működési hibák napfényre kerültek, melyeket a fejlesztők ellenőriztek, javítottak. Így elmondható, hogy egy „nagy mintás“ monitoring után kerülhetett a felhasználók számára elérhetővé az Okos Doboz”.

Több és más, mint a hagyományos

„ A tesztelés során pozitív megerősítést kaptunk, hogy a digitális tartalmak segítik az ismeretek megértését, rögzítését, begyakorlását – véli Vitéz Gyöngyvér. Többet, mást adott a tanulók számára, mint a hagyományos taneszközök. Változatos feladatokkal, különböző tanulás-módszertani megoldásokkal fenntartotta a tanulók érdeklődését, így a tanulás iránti motivációt erősítette. Sokan kérdezték, hogy milyen technológiai feltételek szükségesek a lejátszáshoz. Itt szeretném elmondani, hogy technológiai szempontból a lejátszáshoz nincs szükség speciális előképzettségre, IKT-eszközre, nincs speciális szoftver- és hardver-igénye”.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: