Interaktív Oktatástechnika - Vezércikkek

Látogatás egy - nem mindennapi - londoni középiskolában

Öt évvel ezelőtt egy gazdag iraki család hálája jeléül egy iskolát építtetett London szívében, amely ma modellként szolgálhat nem csak tanítási koncepciójában, de az IKT eszközökkel való felszereltségében és annak mindennapi használatában is.

A budapesti angol nagykövetségen működő UK Tarade & Investment meghívására, az IOT.hu képviselőjeként alkalmam volt ellátogatni ebbe az iskolába. Jöjjön velem, nézzünk körül egy kicsit a Naim Dangoor Westminster Academyban...

Látogatás egy - nem mindennapi - londoni középiskolában
Miért Academy?
Angliában az olyan iskolát nevezik Academy-nek, amelyik nyilvános ugyan, de magánkezdeményezésre és segítséggel épült. Az iskola irányítása, a menedzsment privát, amiben a szponzor is részt vesz. A jelenlegi oktatási kormányzat minél több ilyen - szponzorált iskolát szeretne Angliában.

A The Naim Dangoor Centre-be 940 tanuló jár 65 országból, és 34 nyelven beszélnek, ráadásul 50%-uk SNI tanuló, kisebb-nagyobb speciális tanulási igénnyel.

Az iskola koncepciójának és módszereinek helyességét bizonyítja, hogy a kezdeti 23%-ról 75 %-ra nőt a tanulók teljesítménye az év végi vizsgákon.

Látogatás egy - nem mindennapi - londoni középiskolábanÉrdekességek a tanítási-tanulási elvekkel kapcsolatban
A tanulók (11-18 évesek, mert Angliában a középiskolát a 6. osztály után kezdik) hetente 1 napot egy cégnél töltenek, hogy ízelítőt kapjanak a valós világból. A partnercégek úgy vannak kiválogatva, hogy a tanulók megismerhessék a való világ gyártási, kereskedelmi és szolgáltatói oldalát is.

A meglehetősen sok SNI gyerek miatt nagyon odafigyelnek az egyéni igényekre, így nem csoda, hogy a 70 tanár mellett 250! olyan személy dolgozik az iskolában, akik a tanárok munkáját segítik. Itt nem csak, - sőt elsősorban nem - technikai jellegű segítségről van szó, hanem a speciális tanulási igényekben segíteni tudó szakemberekről.

Láttunk olyan tantermeket (ne tévesszen meg senkit a tanterem szó, mert ez nem az amit mi tanteremnek ismerünk!) ahol kis csoportban, 5-6 gyerekkel foglalkozott egy ilyen segítő, de több tanórán is nem egy, hanem két felnőtt van, és ezek közül az egyik ez a bizonyos segítő személy.


Tanári és osztálytermek üvegfalakkal - mindenki láthatja mi folyik odabent
Az iskola nyitottságának építészeti szemléltetője az, hogy az összes terem, helység üvegfalakkal és ajtóval rendelkezik, így mindenki és bárki láthatja, hogy mi történik nem csak az osztályokban, de a tanári szobákban is.

Tanári és osztálytermek üvegfalakkal - mindenki láthatja mi folyik odabent 

Amit láttunk az IKT eszközökkel való ellátottság terén az álom és sokáig álom marad a magyar iskolák számára. Rögtön hozzáteszem, hogy azért itt sem minden iskola tart itt, nyilvánvalóan minket is egy olyan középiskolába vittek, amelyet példaként mutogathatnak.

Szóval... az iskola 900 tanulójának és a közel száz tanárnak és a segítőknek is saját számítógépe van (a diákok nem viszik haza a gépeket). Az ezren jóval felüli számítógép működéséért és általában az IT eszközök felügyeletéért egy négytagú, teljes munkaidős IT csapat felel. Az iskola 20Mbit-es internet sávszélességgel rendelkezik, ami egyébként nem olyan sok, ha a userek számát nézzük. Tudni kell azonban, hogy a legtöbb program helyi szerverekről fut, ez összesen 27! szervert jelent (ezt meg is nézhettük a légkondicionált szerverszobában). Több helyen vékonyklienseket használnak (pl. a könyvtárban és az IT termekben).

Érdekes azonban, hogy a cloud technológia még nem érintette meg az iskolát, egyenlőre inkább mindent a saját kezükben tartanak.

A termek fel vannak szerelve projektorral, legtöbbjük interaktív táblával is. : a választással kapcsolatban a könnyű kezelhetőséget és a jó szupportot emelték ki.
Az IKT ellátottságról - csak erős idegzetűeknekEgységesen SMART táblákat használnak
A legtöbb projektor biztonsági ketrecbe van zárva, de arra a kérdésre, hogy mennyire van ezekre szükség, a válasz az volt, hogy a gyakorlatban feleslegesnek bizonyultak, mert nem fordultak elő incidensek.
 
Zenestúdió és médiaterem - kreativitás IKT segédlettel
Az IKT eszközök nem állnak meg a hagyományos számítógép, projektor, interaktív tábla hármasnál, hanem a tanítás-tanulás minden területén jelen vannak. A jövő Elton Johnjai, Jimmy Hendrixei bizonyára ilyen iskolából fognak kikerülni, hiszen itt a gyerekeknek saját hangstúdiójuk, mini színpaduk van a fellépéshez és a közös zenéléshez.

A zeneteremben számítógéphez kapcsolt elektronikus zongorája van minden tanulónak, és zenei szoftverek segítik őket a zeneszerzés alapjainak elsajátításában. 

El lehet képzelni, hogy az 50-60 országból származó diákok milyen változatos zenei kultúrát hoznak magukkal, amit itt az iskolában tehetségük szerint fejleszthetnek tovább.

A médiatermekben a tanulók a digitális fotózás, és filmkészítés alapjait tanulják, és természetesen mestereivé válnak a digitális kép- és videószerkesztésnek is.

Zenestúdió és médiaterem - kreativitás IKT segédlettelZenestúdió és médiaterem - kreativitás IKT segédlettel
Számítógép a konyhában és a varrótű mellett

Csak pár lépés a zenestúdiótól és máris egy érdekes konyhában találjuk magunkat. Persze ez nem is konyha a szó szoros értelmében, hanem egy - a főzési, háztartási alapismereteket oktató tanterem. Minden diáknak saját, elektromos tűzhelye van, előkészítő asztallal amin ott van a számítógép is, hiszen a recepteket és a főzési alapismereteket már nem könyvekből veszik.

A teremmel szemben van a Needle Studio, ahol egyéb háztartási ismerteteket tanulhatnak, sok manualitással persze, de szükség szerint a számítógépeket is használva.

Zenestúdió és médiaterem - kreativitás IKT segédlettelIKT mindenhol
IT mindenhol
Az informatika természetesen nem csak az oktatási területeket, de az iskolamenedzsment egyéb területein is jelen van, kezdve attól, hogy a tanulók reggel, az iskolába érkezve elektronikusan jelentkeznek be, odáig, hogy a büfében és a menzán nem készpénzzel, hanem az ID kártyájukra feltölthető egyenlegükből fizetnek.

A szülők természetesen online nyomon követhetik, hogy a gyerekük éppen milyen órán van - bent van-e egyáltalán a suliban, és videokonferenciás eszközökkel is kapcsolatba léphetnek a tanárokkal.

Azt talán mondani sem kell, hogy minden gyerek saját, iskolai email címet kap, amit éveken keresztül használni fog.

IKT mindenholAz IT csapat mint tanácsadó és... még itt is van tennivaló
A körséta befejeztével az iskola egyetemi előadóhoz hasonlító termében tartott záró beszélgetésen még érdekes dolgok derültek ki. irigylésre méltó - gondolom - hogy az IT csapat nem csak az eszközök üzemeltetésért felel, de saját maguk - ha kell - speciális alkalmazásokat is fejlesztenek, de ami még ennél is fontosabb, hogy az IKT és IT eszközök beszerzésénél az iskola vezetése a véleményükre és tanácsaikra támaszkodik.

Mindezek után, talán meglepő, de igaz: az iskola vezetője szerint, bár az IKT eszközöket nagyon nagy számban és alkalommal használják mind a tanárok, mind a tanulók, mégis van még mit fejlődniük ezen a területen!

Elégedett szülők és diákok - mérhető fejlődés minden téren
IKT mindenhol
A The Naim Dangoor Centre természetesen nem csak a rendkívül jó infrastrukturális körülményeknek köszönheti népszerűségét. A tantárgyközpontú és a kompetencia alapú tanítás olyan ötvözetét alakították ki, amelynek eredményei mérhetőek és jól érzékelhetőek a szülök által is. Ezt támasztja alá, hogy jelenleg már a tanulók 45%-a megy tovább sikeresen az egyetemekre.

Végezetül még egy szívfájdító adat: az iskola 9 millió fontos! költségvetéssel gazdálkodik, ami igazán akkor kezd még érdekesebb lenni, amikor az iskola vezetője azt mondja, hogy egy kicsit túl vannak finanszírozva, úgyhogy legközelebb beérik majd 1-2 millió fonttal kevesebbel is!

Az iskolából távozóban eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha nálunk is lennének ilyen iskolák, és... mi lett volna, ha anno, én is ilyen iskolába járhattam volna...

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Események

Digitális tananyagok

Digitális, interaktív tananyagokdigitális tananyag 1x1

 


óvoda

általános iskola

... tovább >>>

közép- és szakiskola

... tovább >>>

tantárgy szerint

matematika | földrajz | biológia | fizika | magyar nyelvtan | magyar irodalom | angol | német | kémia | történelem | történelem |

 

 

digitális tananyag videók

Kattintson a logóra a normál mérethez

Twitter IOT.hu - Kövessen minket a Twitteren >>> IOTvideók - Nézze meg a többi IOTvideót is >>>IOTlinktár - Többszáz kategorizált IKT link >>>IOTrádió - Hallgassa meg a többi riportot is >>>
Stiefel - A tudás forrása Balázs-Diák Kft. - Minden ami a színvonalas oktatáshoz kell
Műszaki Kiadó Apáczai Kiadó


Tananyag

IKT eszközök


interaktív tábla módszertan | interaktív tábla használata | interaktív tábla szoftver | interaktív tábla működése | interaktív tábla előnyei | interaktív tábla kiegészítő eszközei |

további témák

interaktív tábla módszertaninteraktív tábla használata | interaktív tábla szoftverinteraktív tábla működése | interaktív tábla előnyei | interaktív tábla kiegészítő eszközei |

 
interaktív tábla 1x1

interaktív tábla tipp és trükk

 

Interaktív tábla videók

Kattintson a logóra a normál mérethez

Twitter IOT.hu - Kövessen minket a Twitteren >>> IOTvideók - Nézze meg a többi IOTvideót is >>>IOTlinktár - Többszáz kategorizált IKT link >>>IOTrádió - Hallgassa meg a többi riportot is >>>
  
 

 

 IKT műhely


ikt tippek - trükkök, ikt az oktatásban, ikt az osztályomban

további témák

képernyő video készítés | videoszerkesztő program | fotóalbum | jogtiszta zene | gondolattérkép készítés |

órai bontásban...

matematika | fizika | földrajz | magyar irodalom | ének-zene | biológia | angol nyelv | történelem | magyar nyelvtan | testnevelés |

 
ikt alapfokon

ikt haladóknak

 

IKT az osztályomban videók

Kattintson a logóra a normál mérethez

Twitter IOT.hu - Kövessen minket a Twitteren >>> IOTvideók - Nézze meg a többi IOTvideót is >>>IOTlinktár - Többszáz kategorizált IKT link >>>IOTrádió - Hallgassa meg a többi riportot is >>>
  
 

ikt tippek - trükkök, ikt az oktatásban, ikt az osztályomban

további témák

flash programozás | jogtiszta képek | képszerkesztő programok | jogtiszta videók | hang konvertálás, kép konvertálás | puzzle készítése | webinárium online | képernyő video készítés | videoszerkesztő program | fotóalbum | jogtiszta zene | gondolattérkép készítés | flash programozás | jogtiszta képek |

órai bontásban...

matematika | fizika | földrajz | magyar irodalom | ének-zene | biológia | angol nyelv | történelem | magyar nyelvtan | testnevelés |

 
ikt tippek kezdőknek

ikt trükkök haladóknak

 

ikt tipp & trükk videók

Kattintson a logóra a normál mérethez

Twitter IOT.hu - Kövessen minket a Twitteren >>> IOTvideók - Nézze meg a többi IOTvideót is >>>IOTlinktár - Többszáz kategorizált IKT link >>>IOTrádió - Hallgassa meg a többi riportot is >>>
  
 

Microsoft Partners in Learning - ikt tippek - trükkök, ikt az oktatásban, ikt az osztályomban

ms tisztaszoftver


 


 
 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Földrajz: Országismertető
 
Készíts útikalauzt az SDT-ben található képekből és videókból, szövegekből...
Tovább

ms tipp és trükk

 

ms ikt videók

Kattintson a logóra a normál mérethez

Twitter IOT.hu - Kövessen minket a Twitteren >>> IOTvideók - Nézze meg a többi IOTvideót is >>>IOTlinktár - Többszáz kategorizált IKT link >>>IOTrádió - Hallgassa meg a többi riportot is >>>

további témák

autocollage | onenote | office 2010 | word 2010 | excel 2010 | power point 2010 | live@edu | kodu | songsmith | phothostory | skydrive | movie maker | windows 7 | windows 8 | bing |

  Szoftverbörze tanároknak - ingyenes Microsoft szoftverek Ingyenes Microsoft szoftverek tanároknak

ikt tippek - trükkök, ikt az oktatásban, ikt az osztályomban

további témák

sulivilág | twitter | google plusz | facebook | youtube | képmegosztás | közösségi oldalak | web 2.0 | hírcsatornák |

 
web2 1x1

web2 tipp és trükk

 

Web 2 videók

Kattintson a logóra a normál mérethez

Twitter IOT.hu - Kövessen minket a Twitteren >>> IOTvideók - Nézze meg a többi IOTvideót is >>>IOTlinktár - Többszáz kategorizált IKT link >>>IOTrádió - Hallgassa meg a többi riportot is >>>
  
 

IOT Videófal