IKT műhely - IKT az osztályomban

SkyDrive 25 GB tárhely ingyen - Dokumentumok, fényképek a neten

Szeretné dokumentumait bármikor, bárhonnan elérni, egyszersmind biztonságban tudni azokat? Szeretne egy 25 GB­os ingyenes tárhelyet? Szeretné akár mobiltelefonjáról megnézni fájljait? Szeretne kollégáival egy időben dolgozni egy dokumentumon, akkor is, ha egymástól távol vannak? Szeretné fényképeit egyszerűen tárolni az interneten és megadni, hogy kik melyik képet tekinthetik meg? Szeretné a Messengert használni olyan számítógépen is, amelyre az nincs feltelepítve?

Szeretné mindezt egy helyen elérni?

Készüljön fel a Windows Live legátfogóbb szolgáltatásának megismerésére! A SkyDrive a Windows Live 25 GB­os internetes tárhely szolgáltatása. Több, korábban különálló szolgáltatás egyesült a SkyDrive­val, hogy Ön kényelmesen kihasználja azok lehetőségeit. Külön regisztrációra nincs szükség, csupán Windows Live ID­jére, amellyel a Messengert vagy a Fotótárat használja.

A SkyDrive használata

Látogasson el a http://skydrive.live.com oldalra. Adja meg Windows Live ID­jét és jelszavát a belépéshez. Ha még nincs azonosítója, regisztráljon egyet, mindössze pár perc az egész. Ha korábban használta már a Windows Live Fényképek szolgáltatást (amely szintén egyesült a SkyDrive­val), láthatja feltöltött fényképeit, és azokat ugyanúgy megtekint­heti és kezelheti, mint korábban.

Az oldal szolgáltatásai között a lap tetején található linkekre kattintva válthat.

SkyDrive 25 GB tárhely ingyen - Dokumentumok, fényképek a neten

 • Hotmail

  Ha hotmail.com, hotmail.hu vagy windowslive.com e­mail címe van, itt elérheti postaládáját.

 • Messenger

  A számítógépes programhoz hasonlóan láthatja, mely partnerei elérhetőek, és azonnali üzeneteket válthat velük. (Hasznos funkció, ha például olyan internetkávézós gépen szeretne beszélgetni, ahol nincs feltelepítve a Messenger.) Ezen a fülön érheti el a névjegytárat, ahol ismerősöket, kollégákat vehet fel partnerként, és akár csoportba is rendezheti őket (osztályok, szakkörök).

 • Office

  Itt találhatja meg, olvashatja vagy szerkesztheti feltöltött dokumentumait.

 • Fényképek

  Láthatja saját feltöltött fényképeit, illetve azokat a képeket is, amelyeket ismerősei osztottak meg Önnel saját tárhelyükön.

Partnerek

Ha már használta a Messenger programot, vannak partnerei, akikkel üzeneteket válthat. Érdemes felvenni kollégáit és diákjait partnerként, illetve csoportba ren­dezni őket, így egyszerűen megoszthatja velük dokumentumait, és csoportos üzeneteket küldhet nekik.

Kattintson a Messenger gombra, majd a Névjegytárra partnerei megtekintésé­hez. Az Új gombra kattintva felvehet új személyeket névjegytárába. Bal oldalon találja a kategóriákat, ezek segítségével csoportosíthatja diákjait és kollégáit. Kattintson a Kategóriák kezelése gombra, ahol létrehozhat új csoportokat, illetve kiválaszthatja azok tagjait.

Office

A SkyDrive Office szolgáltatása több különböző Office szolgáltatás egyesülésével jött létre, így egy komplex, sokrétűen használható segítség tanári feladatai elvégzésében.

SkyDrive 25 GB tárhely ingyen - Dokumentumok, fényképek a netenMappák

A SkyDrive­ban mappákat hozhat létre, és mindegyiknél külön beállíthatja, hogy kinek milyen

hozzáférést ad. Új mappa létrehozásához kattintson az Office oldalon az Új gombra, és válassza a Mappa lehetőséget. Írjon be egy nevet. Ha szeretné megosztani mappáját, a Megosztás felirat mellett kattintson a Módosí­tás gombra (ezt később is beállíthat­ja). Beállíthat külön jogosultságot csoportoknak is, példánkban csak Ön és az igazgató hajthat végre módosításokat, a 11.B osztály 29 tanulója pedig megtekintheti a dokumentumokat.

Ha készen áll a beállításokkal, nyomja meg a Mentés gombot. Nincs más hátra, mint megtölteni fájlokkal a mappát. Kattintson a Fájlok felvétele gombra. Húzza át a fájlokat úgy, mintha számítógépén másolná azokat egyik mappából a másikba. A SkyDrive­ban a feltölthető fájlok mérete egyenként legfeljebb 50 MB.

Dokumentumkezelés

Létrehozhat új dokumentumokat is a SkyDrive­on. Kattintson az Új gombra. Létrehozhat Word, Excel, PowerPoint és OneNote fájlokat, illetve új almappákat. Az oldal egyik új szolgáltatása az Office Web Apps. SkyDrive oldalán egy leegyszerűsített Office 2010 fut a böngészőben, így dokumentumait megnyithatja közvetlenül az Internet Explorer ablakában. Ha a számítógépen nincs Office telepítve, akkor is szer­kesztheti a fájlokat. Kattintson az Edit in Browser gombra. Ekkor megnyílik az online szerkesztő, ahol szerényebb funkcionalitással ugyan, de módosíthatja dokumentumait. Ha például elutazik, és szeretne módosítani a helyettesítő tanárnak hátrahagyott témazáró dolgozat feladatain, azt bármilyen interneteléréssel rendelkező számítógépen megteheti. Ha Office 2010 van számítógépére telepítve, megnyithatja a fájl online példányát. Kattintson a dokumentum típusától függően az Open in Word, Excel PowerPoint vagy OneNote gombra. Ekkor a dokumentum megnyílik a megfelelő programban, és azt ugyanúgy szerkesztheti, mintha a fájl a számítógépén lenne. Amint a mentés gombra kattint, a dokumentum azonnal frissül a SkyDrive­on.

Csoportmunka

A SkyDrive és az Office 2010 támogatja az egyidejű munkavégzést. Ha valamelyik kollégája megnyitja az Ön által éppen szerkesztett dokumentumot, egy buborékban értesítést kap arról. Zavartalanul dolgozhatnak a dokumentumon, csupán azokat a bekezdéseket nem tudják módosítani, amelyet valaki más éppen szerkeszt. A zárolt bekezdések mellett látható az azt szerkesztő személy neve, illetve egy frissítést jelző nyíl jelzi, ha a szerkesztő változásokat mentett az adott bekezdésben. Ha szeretné látni a módosításokat, kattintson a Mentés gombra, ekkor az Ön változtatásai is elérhetővé válnak a többiek számára. Az egyidejű szerkesztéssel lehetővé válik például az év végi statisztikába a jegyek feltöltése. Minden tanár feltöltheti a saját tantárgyához tartozó jegyeket, anélkül, hogy zavarnák egymást a munkában. Egy mappához vagy fájlhoz hivatkozást küldhet kollégáinak. Nyissa meg a megmutatni kívánt mappát, és kattintson felül a megosztás gombra. A Hivatkozás küldése lehetőséggel a rendszer egy e­mailt küld a megadott címekre vagy egy csoport tagjainak. Ha a Beilleszthető hivatkozás lekérése gombra kattint, kimásolhatja a hivatkozást, amit Messengeren vagy e­mailben elküldhet. Létrehozhat olyan hivatkozást is, amelyet bárki megtekinthet anélkül, hogy azonosítaná magát.

Fényképek

A SkyDrive fejlett fotótárként is funkcionál. Képeit albumokba rendezheti, és beállíthatja, hogy az egyes albu­mokat ki érheti el, és ki módosíthatja azokat. Hozzon létre egy albumot az osztálykirándulások fényképeinek, és engedélyezze, hogy diákjai képeket tölthessenek fel. Az albumok létrehozása, a jogosultságok kezelése, illetve a képek feltöltése szinte azonos a SkyDrive Office szolgáltatásával.

Képek megtekintése

Amikor belép a Fényképek szolgáltatásba, láthatja partnerei, illetve saját megosztott képeit. A képekre kattintva böngészheti a fényképalbum tartalmát, megjegyzéseket fűzhet a képekhez, illetve ha önmagát látja a képen, megjelölheti az Ez én vagyok! gombra kattintva.

A képeket levetítheti nagyobb méretben a Diavetítés opcióval. Kattintson a képre a lehetőségek meg­ jelenítéséhez. Nyomja meg a képernyő alján a lejátszó gombot az automatikus léptetéshez. Ezután kattintson a képernyő tetején a Teljes képernyő gombra. Ha szeretne kilépni a diavetítésből, kattint­son a képre, és nyomja meg felül az Ugrás a fényképhez gombot.

Képek feltöltése

Képeit kétféleképpen töltheti fel a SkyDrive­ra:

Böngészőből

Ha egy új albumot hozott létre, vagy egy meglévőt szeretne bővíteni, kattintson a Fényképek felvétele gombra. A megjelenő ablakban először állítsa be, hogy szeretné­-e csökkenteni a képek méretét. Választhat Közepes, Nagy és Eredeti méretek között. A közepes képek még élvezhetőek kis méretben való megtekintés esetén, nagyon kevés helyet foglalnak, de teljes képernyőn vagy nyomtatásban már zavarók lehetnek. Teljes képernyős vetítésre elegendő a Nagy méretű kép. Alap­ értelmezettként a képek Nagy méretűre lesznek méretezve. Ha Ön szeretné későbbi letöltéshez, esetleg nyomtatáshoz vagy szerkesztéshez megtartani a képeket eredeti méretükben, válassza az Eredeti lehetőséget. Húzza a saját gépből a másolóablakba képeit, és várja meg, amíg azok feltöltődnek.

Windows Live Fotótárból

A Windows 7 beépített Fotótárához nagyban hasonlít a Windows Live Fotótár. Ha szeretne fényképe­ket közvetlenül a programból feltölteni, töltse le a Live Fotótárat a http://download.live.com oldalról.

Amikor elindítja a programot, az megkéri Önt, hogy jelentkezzen be Windows Live ID­jével. Fényképek feltöltéséhez jelölje ki a feltölteni kívánt fotókat, majd kattintson a Közzététel gombra az ablak tetején, és válassza az Online fotóalbum… lehetőséget. A program kilistázza a már meglé­vő fényképalbumokat. Válasszon egyet, vagy hozzon létre egy újat. Állítsa be a képek méretezését (Közepes, Nagy, Eredeti), majd kattintson a Közzététel gombra.

SkyDrive 25 GB tárhely ingyen - Dokumentumok, fényképek a neten
 
Még több ingyenes Microsoft programról leírást ebben a letölthető kiadványban talál >>> Szoftverbörze innovatív tanároknak

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: