IKT műhely - Netbiztonság

Internet biztonság - A Facebook lesz a vírusok legnépszerűbb célpontjaInternet biztonság - A Facebook lesz a vírusok legnépszerűbb célpontja

Alig egy hónap telt el a 2011-es évből, de máris számos Facebook-profilt ért közvetetten vagy közvetve támadás. Idén valószínűleg a közösségi oldal lesz a vírusok és netes támadások legnépszerűbb célpontja.

A Panda Security elemzői szerint a vírusok és interneten keresztüli támadások megalkotói és kivitelezői körében a Facebook népszerűsége töretlen. "Az ok teljesen prózai" - mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "A Facebookon keresztül rengeteg olyan ember kapcsolódott be aktívan a számítástechnikába, akinek amúgy nem sok fogalma van erről. Ők egy olyan hiszékeny réteget képviselnek, akiknek gyakorlatilag mindent el lehet adni."

Ennek egyik legjobb példája a múlt héten felfedezett "Asprox.N" nevű trójai, ami egy e-mail formájában érkezik, és egyenesen azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy a Facebook-fiókja spamet terjesztett, így a belépési adatok központilag meg lettek változtatva, az új jelszó pedig a csatolt Word fájlban található. Maga a fájl csak az ikonjában hasonlít egy igazi Word dokumentumra, valójában egy exe, amelyre kattintva egyrészt letöltődik és megnyílik egy valódi Word dokumentum, másrészt viszont megkezdődik a tényleges spammelés.

"A probléma az IT-biztonságtechnikai kultúra hiánya." - emelte ki Sándor Zsolt. "Sajnos nagyon sokan vannak még manapság is azok, akik mindenféle megfontolás és óvatosság nélkül gyakorlatilag mindenre rákattintanak, ami az orruk elé kerül; a közösségi média pedig az ilyen jellegű akciókhoz kiváló táptalajt biztosít."

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: