Közösség - Események

e-learning és közösségépítés: Rangos nemzetközi konferencia a Kodolányin - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
e-Learning és közösségépítés: rangos nemzetközi konferencia a Kodolányin

A EuroCALL, a számítógépes nyelvoktatás támogatására létrehozott nemzetközi szakmai szervezet idei konferenciájának a Kodolányi János Főiskola ad otthont szeptember 3-6. között Székesfehérváron...

Magyarország másodszor házigazdája a rangos konferenciának, melynek idei témája az "Új kompetenciák és szociális terek".

A nemzetközi konferenciát minden évben valamely európai országban, a számítógéppel támogatott nyelvtanulás európai szervezetének - European Association for Computer-Assisted Language Learning (EuroCALL) - szakmai felügyelete alatt rendezik meg. Az EuroCALL olyan tudományos szervezet, amelynek célja az innovatív információs és kommunikációs technológiák oktatásban történő terjesztése. Ennek a célnak az elérését szolgálja a négynapos székesfehérvári konferencia is, ahol a technológiák használatát a gyakorlatban sajátíthatják el a résztvevők.

A rendezvényre a világ minden pontjáról érkeznek oktatási szakemberek, kutatók, tananyagfejlesztők, kormányzati képviselők, hardver és szoftver kiadók, így Európa számos országa mellett Japánból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Egyesült Államokból és természetesen Magyarországról is.

A konferencia első napján, 2008. szeptember 3-án workshopokon vehetnek részt az érdeklődők, míg a következő napokon „Új kompetenciák és társas közegek" témakörben olyan előadások várják a résztvevőket, amelyek az új technológia nyelvtanulásba történő integrálásával foglalkoznak, azonban a számítógéppel támogatott nyelvtanulás más kutatási, fejlesztési és gyakorlati aspektusai is előtérbe kerülnek. Az e-learningbe, a közösség építését elősegítő eszközök alkalmazásába, a tanárok felkészítését szolgáló technológiai újításokba műhelyfoglalkozások, szekcióelőadások és poszter bemutatók segítségével nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Michael Barlow, az Aucklandi Egyetem professzora például a "Szókapcsolatok elemzése és használata a nyelvtanításban" című előadás és workshop keretein belül szemlélteti a különböző megközelítéseket arra vonatkozólag, hogy a szókapcsolatokat hogyan azonosítsuk az eltérő, általános nyelvi eszközökkel.

Az EuroCall különlegessége, hogy a plenáris előadások streaming videó formájában elérhetővé válnak azok számára is, akik a konferencia weboldalán keresztül online szeretnék követni az eseményeket. A virtuális résztvevők így online reflektálhatnak a témákra, eszmét cserélhetnek azokkal, akik személyesen jelen vannak. A plenáris és szekcióelőadások podcast formájában, archivált formában lesznek elérhetőek a konferencia weboldalán.

Az előadások válogatott verziója a Cambridge University Press gondozásában készülő ReCALL tudományos folyóiratban és az EuroCALL Review-ban kerül publikálásra.

A KJF részéről a konferencia szakmai hátterét a Modern Nyelvek Intézete adja, melynek 1992 óta működő angol nyelv és irodalom tanszéke egyidős a főiskolával.

A Kodolányi János Főiskola, mindig kiemelt figyelmet fordított a hatékony, kompetencia-alapú oktatást segítő innovatív technikai megoldásokra. Így például az e-learning kiemelt fontosságú az intézmény számára, a 2003-ban indult web alapú távoktatási rendszer eredményességét a Magyar Minőség E-Oktatás Díj is fémjelzi.

"A tanulási és tanítási alkalmazásoknak követniük kell a környezet változását, nagyobb hangsúlyt kell helyezni a legújabb technikai megoldásokra, de mindezt megfelelő pedagógiai keretbe kell ágyazni. Remélem, hogy a konferencia hozzájárul a tanárok szemléletváltozásához a legmodernebb tanulást segítő eszközök használatával kapcsolatban." - ezekkel a szavakkal köszönti Dr. h.c. Szabó Péter Phd., a Kodolányi rektora a konferencia résztvevőit.

Forrás: Kutatás: Az interaktív termékek jó hatással vannak az üzletvitelre Educafe.hu

***

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: