IKT műhely - Tudásmegosztás

Wikipédia - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Wikipediák harca a minőségért

Izgalmas tudományos kísérlet lehangoló eredménnyel: a magyar Wikipédia azért rosszabb, mint az angol, mert ..

Izgalmas tudományos kísérlet lehangoló eredménnyel: a magyar Wikipédia azért rosszabb, mint az angol, mert kisebb. Viszont még mindig jobb, mint a román, az ukrán vagy az azeri. A megoldás? Írjanak több és hosszabb szócikket.

Szomorú, de a magyar nyelvű Wikipedia [1] meg sem közelíti az angolt [2]. Mennyiségileg sem, és mint az nemsokára kiderül, minőségileg sem. Ami még szomorúbb, ezért csak magunkat okolhatjuk.

A 2001-ben elindított angol nyelvű, bárki által szerkeszthető Wikipedia hét év alatt felhalmozódott 2,5 millió szócikkével komoly versenytársává vált az olyan hagyományos enciklopédiáknak, mint amilyen az Enyclopedia Britannica.

És bár a közösségi szerkesztési elveket megkérdőjelező, cédulázáshoz, folyóiratbeli publikációhoz és szakmai lektoráláshoz szokott tudósok folyton vitatják, hogy a "dilettánsok" által írt Wikipedia-szócikkek minősége eléri-e a klasszikus követelményeket, a felhasználói oldal fittyet hány az aggályokra, és boldogan használja, kopipészteli, idézi, amit a Wikipedián olvasott.

(Kivéve, ha keményvonalas tanár, mert akkor egyenesen tiltja [3] az online enciklopédia használatát. Vagy ha Vágó István, mert akkor meg utálja [4].)

Annál a kérdésnél azonban, hogy az ingyenes, önkéntesek által írt és szerkesztett Wikipedia jobb-e (hitelesebb, pontosabb, frissebb), vagy a bőrkötéses, 200 000 forintért árult Britannica, még érdekesebb, hogy összevethetők-e az online enciklopédia különböző nyelvi változatai, például az angol és a magyar

A szerkesztési alapelvek és a kontribúció módja hasonlóak, hogyan mondhatnánk meg egyszerű módszerekkel, melyik a jobb?

Forrás: Index.hu,

***

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: