IKT műhely - WEB2.0

A digitális írástudás és a YouTube- Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
A digitális írástudás és a YouTube

A közkedvelt WEB 2.0 eszköz a YouTube már ott tart, hogy szakemberek a digitális írástudás alapkompetenciái közé sorolják a videomegosztó készségszintű használatát, és iskolai oktatását javasolják... számolt be róla sz SG.hu...

A ThinkTanks munkatársai szerint fontos, hogy a szülők és tanárok megértsék: a blogírás és a videokészítés ma ugyanúgy hozzátartozik az iskolások életéhez, mint a kirándulás és a múzeumlátogatás.

A felnőttek még mindig túl kevés figyelmet fordítanak az úgynevezett YouTube-generáció online tevékenységeire.

Egyre több fiatal és diák készít videókat és helyezi el a felvételeket akár önálló anyagokként, akár podcastokként a különböző videomegosztó portálokon.

A YouTube-ra minden percben kereken tíz órányi videó kerül fel. A pedagógusok figyelmét azonban ez a tevékenység a legtöbbször elkerüli és az anyagok csak akkor kapnak nagy nyilvánosságot, hogy ha valamilyen sértő cselekményt, például egy tanár megalázását mutatják be. Ez derült ki a brit ThinkTanks Demos Video Republic című vizsgálati anyagából.

A szakemberek a tapasztalatok alapján úgy vélték, hogy a videók készítését és feldolgozását az iskolákban kellene tanítani, illetve segíteni kellene a kreatív diákok képességeit.

"Ma egy blog létrehozása egy fiatal számára olyan egyszerű és elfogadott, mint régen a naplóírás volt. Ez egy óriási változás a korábbi helyzethez képest" - jelentette ki Celia Hannon, a tanulmány egyik készítője.

A pedagógusoknak és a felnőtteknek azért is kellene figyelniük a fiatalokra, mert a többségük ma már a világháló segítségével építi ki és ápolja a kapcsolatait az ismerőseivel.

A kutatók szerint ezért is kiemelten kellene foglalkozni ezzel a témával az iskolákban, többek között fel kellene világosítani a diákokat online életük hatásairól.

"Az iskoláknak fel kellene készíteniük a fiatalokat azokra az időkre, amikor a hagyományos életvezetés elveszíti majd a fontosságát. Meg kell tanulniuk, hogy miként valósíthatják meg magukat a legjobban az online világban" - írták a tudósok.

A tinédzserekkel megvitatandó kérdések között szerepel a magánélethez, a szellemi tulajdonhoz fűződő viszony is.

"A mi nézőpontunkból az iskolák oktatási, nevelési feladatai közé tartozik, hogy megtanítsák a tanulóknak az internet felelősségteljes kezelését és hogy miként aknázzák ki a benne rejlő lehetőségeket.

Ez minden szak integrált feladata. A szülők feladata viszont az, hogy tisztában legyenek a blogokban és más szolgáltatásokban rejlő visszaélési lehetőségekkel" - reagált a tanulmányra a tanárszövetség elnöke.

A cikkteljes terjedelmében itt olvasható: SG.hu

***

Kapcsolódó cikkek: - Vissza

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: