IKT műhely - WEB2.0

2x7 remek netes közösségi eszköz 1.rész - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
2x7 remek netes közösségi eszköz 1.rész

Hogyan használjuk ki a web adta lehetőségeket, hogy kooperatív módon állítsunk elő tartalmakat? Hol tároljam a prezentációimat? Hát az elektronikus könyveimet?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ négyrészes cikksorozatunkban ahol Kulcsár Zsolt (crescendo.hu) olyan online eszközöket mutat be, melyek rendkívül jól hasznosíthatók a digitális írástudás fejlesztésére akár az osztályban is, és melyek nélkül nehezebb, vagy rosszabb volna (digitális) életünk.

1. Diigo toolbar

A delicious használata előtt képtelen voltam a hetekkel korábban elmentett cikkeket, weboldalakat visszakeresni. Egyszerűen kevés volt a folder-alapú szervezési elv ahhoz, hogy kiigazodjak a sok tucat cikk között. A másik problémát a sok számítógép használata jelentette: mivel a böngészőkben tároltam a könyvjelzőket, kénytelen voltam a szinkronizációt biztosító firefox extensiont használni.

Később előtérbe került a hivatkozások egyszerű megosztásának igénye: túl sok időbe telt e-mailben küldözgetni az ajánlókat, és túlságosan agresszívnak is tartottam a diigo. Meglepően kevesen használják ahhoz képest, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne. A diigo toolbar lehetővé teszi, hogy a böngészőbe integrálódva gyakorlatilag ne kelljen a diigo weboldalára navigálnom az alapműveletek elvégzése érdekében.

Hasznos funkciónak tartom továbbá azt is, hogy adott címkék mentén automatikusan napi posztokat képes küldeni beállított blogjaim számára. Kísérleti jelleggel rögtön létre is hoztam a ckk08.blogspot.com c. angol nyelvű blogot, mely teljes mértékben automatizált módon jeleníti meg a diigo hivatkozásaimat.
Diigo profilom: http://www.diigo.com/dashboard/kulcsi

2. GoogleDocs

A google docs közhely, mégis kénytelen vagyok megemlíteni: számomra ez a kollaboratív dokumentum szerkesztés verhetetlen megvalósítása. Ilyen eszközt szeretnék látni a cégben is, ahol dolgozom. Nagy cégek dokumentumbázisát nem bíznám a Google-ra biztonsági okokból kifolyólag, éppen ezért egy intranetes megoldásra lenne szükség, mely képes arra a performanciára, amit a google tud nyújtani.

A google szolgáltatásokra általában elmondható, hogy nagyon jó szakmaiságot képviselnek. Sokat használok belőlük, annak ellenére, hogy vannak etikai fenntartásaim mindezzel. Kapcsolódó cikk: Az vagy, amit megosztasz magadról a neten.

3. StumbleUpon

Az alulról felfelé szerveződő tévézést valósította meg a StumbleUpon. Ha bambulós kedvemben vagyok és multimédiára vágyok, rábökök a stumble gombra: reklámmentes övezetben nyújt többnyire igényes és non-commerce anyagokat. Mindezt az előre beállított érdeklődési körnek megfelelően teszi, és figyelembe veszi azt is, hogy mire mondtam azt, hogy tetszett, vagy sem.

A megjelölt oldalakat/filmeket a saját profilomban elmenti, és azt is lehetővé teszi, hogy automatikusan ajánljam a Stumble Upon hálózatába becsatlakozott ismerőseimnek is.
Profilom a StumbleUpon-on: http://kulcsi.stumbleupon.com/

Forrás:crescendo.hu

***

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: