IKT műhely - WEB2.0

2x7 remek netes közösségi eszköz 1.rész - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
2x7 remek netes közösségi eszköz 2.rész

Hogyan használjuk ki a web adta lehetőségeket, hogy kooperatív módon állítsunk elő tartalmakat? Hol tároljam a prezentációimat? Hát az elektronikus könyveimet?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ négyrészes cikksorozatunkban, ahol Kulcsár Zsolt (crescendo.hu) olyan online eszközöket és szolgáltatásokat mutat be, melyek rendkívül jól hasznosíthatók a digitális írástudás fejlesztésére akár az osztályban is, és melyek nélkül nehezebb, vagy rosszabb volna (digitális) életünk.

4. Upload for Flickr

A böngészések során ha olyan képpel találkozom, melyet később fel szeretnék használni valamilyen módon, az Upload for Flickr segítségével egyetlenegy kattintással fel tudom tölteni a flickr profilomhoz. Képek tárolására pedig gondolom nem kell ecsetelnem, hogy miért a Flickr az egyik legjobb megoldás.

5. Ubiquity

Kb. egy évvel ezelőtt láttam az Enso nevű Windows-os programot, melynek az volt a lényege, hogy a természetes nyelvhez igazodva nyújtott segítséget a kívánt funkciók eléréséhez.

Ugyanezt az ötleted valósította meg a Mozilla Ubiquity projekt, ezúttal a böngészőbe építve. Elképesztő lehetőségek vannak az ubuquity-ben, szerintem még ezután fog látványosat fejlődni.

Azt várom el ettől a megoldástól, hogy a természetes nyelvi adottságokkal képes legyek teljes mértékben egy tudásanyagot összeállítani úgy, hogy összetallózza a különböző webes szolgáltatásokból a tartalmaimat. Ezt részlegesen már most is megteszi, de még nincs semmilyen nemű workflow támogatás. Pl. valami ilyesmit tudnék elképzelni ahhoz is, hogy egy-egy blogbejegyzést full multimédia anyagokkal megtámogatva gyorsan létrehozhassak...

6. ScribeFire

Ehhez jelenleg a ScribeFire Firefox add-on-t használom. Egy helyen tudom kezelni az összes blogomat, egy kattintással választhatok, hogy a megírt anyagot hová kívánom publikálni. Beépített támogatást nyújt flickr képek beillesztéséhez (ezzel nem vagyok elégedett, nagyon primitív a keresője).

mi jól jönne ezenfelül, hogy egy kattintással különböző kiegészítőkkel lásson el egy írott szöveget. Pl. keresse meg a kérdéses fogalmakhoz tartozó wikipedia szócikkeket, kutasson megfelelő illusztrációk után, a diigo/delicious accountomból bányássza ki címkék alapján a kapcsolódó cikkeket. Esetleg szemantikai elemzéssel próbálja alálinkelni mindezt..

Drupal alatt találtam egy modult, ami valami hasonlót próbál megvalósítani, de még nagyon kiforratlan, és csak az angol nyelvet támogatja.

7. GTDInbox

Végül, de nem utolsó sorban a GTDInbox egy olyan firefox kiterjesztés, melynek segítségével a gmail postafiókom egyben task-management funkciókat is ellát. Nagyon hiányzott már az e-mailekkel integrált feladatszervező megoldás. Sajna ez egy amolyan greasemonkey-szerű megoldás, ami ugyebár kérdéses, hogy miként idomul majd a google fejlődési áramlatához.

Forrás:crescendo.hu

***

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: