IKT műhely - WEB2.0

2x7 remek netes közösségi eszköz 1.rész - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
2x7 remek netes közösségi eszköz 3.rész

Hogyan használjuk ki a web adta lehetőségeket, hogy kooperatív módon állítsunk elő tartalmakat? Hol tároljam a prezentációimat? Hát az elektronikus könyveimet?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ négyrészes cikksorozatunkban, ahol Kulcsár Zsolt (crescendo.hu) olyan online eszközöket és szolgáltatásokat mutat be, melyek rendkívül jól hasznosíthatók a digitális írástudás fejlesztésére akár az osztályban is, és melyek nélkül nehezebb, vagy rosszabb volna (digitális) életünk.

Slideshare

prezentációNem emlékszem, hogy mikor, de először Soobrosa oldalán láttam beágyazott prezentációkat. Egy kattintással eljutottam a www.slideshare.net-re, és azóta is szorgos felhasználója vagyok a szolgáltatásnak. A Wikipedia mellett ez az egyik kiindulópont, ha adott témában eligazításra vágyom. Nagyon sok használható prezentáció található a SlideShare-n, jó inspirációs forrásnak tartom.

A saját prezentációk weben való megosztásának egyik leggyorsabb módja, ha feltöltöd a saját profilodhoz a PowerPoint állományt, és megvárod, hogy átkonvertálja a megfelelő formátumba. Ezt követően prezentációd objektumként beágyazhatóvá válik bármilyen webes oldalba. Érdemes kipróbálni a slidecast funkciót: ezáltal hangalámondással fűszerezheted a prezentációdat.

Scribd

prezentációDokumentum megosztásra szakosodott webes szolgáltatás. A SlideShare-hez hasonlatosan a feltöltött dokumentumodat beágyazható formátumba konvertálja, melyet tetszés szerint bármilyen webes felületre beilleszthetsz.

A megoldás előnye, hogy a single source publishing módszertannak megfelelően ha több helyre (és akár több formátumban) beágyazott dokumentumodat egyetlenegy helyen kell módosítanod, és mindenhol változni fog a tartalom. E-bookok és cikkek megosztásához ideális webes eszköznek tartom.

Shelfari

shelfariKönyvnyilvántartó szolgáltatás. Arra jó, hogy olvasmányaidat, saját könyveidet rendszerezd. Közösségi funkciói tematikus csoportok létrehozásától a könyvek értékeléséig, szavazásáig, véleménykérésig terjednek ki.

Sajnos hiányos a magyar könyvbázis, és meglehetősen kevés magyar felhasználó fedezte fel mindeddig.

Roppant hasznos volna lefordítani és adaptálni ezt a szolgáltatást. Megjelenését és használhatóságát tekintve szerintem jelenleg ez a legjobb ilyen jellegű szolgáltatás a weben. Saját profilom itt található.

Forrás:crescendo.hu

***

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: