Közösség - Események

Könyvtárostanárok Egyesülete - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
A könyvtárostanár és az interaktív tábla

Az iskolakönyvtári szoftverek és a korszerű infokommunikációs technológiák jelentősége és felhasználási lehetősége volt a középpontjában a múlt pénteken, a Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) által szervezett Őszi Szakmai Napnak...

A rendezvénynek, amelyre az ország minden pontjáról mintegy 70 könyvtárostanár érkezett, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum adott otthont.

- A szakmai napnak három, napjainkban zajló fontos esemény ad különös hangsúlyt – emelte ki bevezetőjében Bondor Erika, a KTE elnöke.

- Egyfelől október, az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja, másrészt folyamatban van a TÁMOP 3.2.4 pályázat, amely az iskolai könyvtárakat fejlesztési forráshoz juttathatja, miközben – és ez a harmadik jelentős dolog – a közoktatás nagyarányú IKT beszerzés előtt áll, amelynek eredményeként hamarosan minden iskolában megjelennek a digitális taneszközök, melyek legismertebb tagja az interaktív tábla.

- A kérdés az - tette hozzá az egyesület elnöke, - hogy a korszerű könyvtári adminisztrációs szoftverek széleskörű alkalmazásában is még csak félúton járó könyvtárostanári szakma vajon hogyan fog megbirkózni a digitális kor kihívásaival

 

Csak az összefogás segít

Dr. Csík Tibor, az OFI-OPKM könyvtári és tudományos igazgató helyettese azt hangsúlyozta a TÁMOP pályázat kapcsán, hogy az iskolai könyvtáraknak csak úgy van esélye támogatás elnyerésére, ha térségi, regionális szinten konzorciumba tömörülve, kellő számban összefogva pályáznak.

 

A kimagasló munka elismerése

A Szakmai Nap ünnepélyes részeként, életpályájuk és munkájuk elismeréseként négy könyvtárostanár vehette át az idén a KTE alapította emlékérmeket.

 

Akkreditált könyvtári szoftverek

Bár kötelező rendelet nem írja elő akkreditált könyvtári szoftverek használatát, azonban csak ezek használatát javasolta Dömsödy Andrea iskolai könyvtári szakreferens, aki előadásában sorra vette az OKM akkreditációs szempontjait.

Ezután hat cég mutatta be röviden integrált könyvtári rendszerét.

Ma már a rendszerek mindegyike alkalmas a szabványosított könyvtári rekordok átemelésére illetve maga is ilyeneket szolgáltat.

Különbség a rendszerek között leginkább a lokális vagy távoli elérésű hálózatkialakítás koncepciójában van, azaz, hogy csak interneten keresztül, vagy internet nélkül is, belső hálózaton lehet-e futtatni a könyvtári alkalmazást.

 

Web 2.0, Lib 2.0

Igazi újdonságot a WEB 2.0 elemek megjelenése jelenti a szoftverek fejlődése terén. Ezek lehetővé teszik az állományok rugalmas címkékkel való ellátását, az interaktív könyvkiválasztási és ajánlási megoldásokat és egyéb közösségi eszközök és szolgáltatások alkalmazásának lehetőségeit.

Egyes cégek még csak tervezik, mások már bizonyos elemeket be is építettek szolgáltatási csomagjaikba.

Mindegyik cég hangsúlyozta a vásárlás utáni vevőgondozás fontosságát, amit megerősítettek a cégek mellett korreferensként megszólaló, az adott szoftvert aktívan használó könyvtárostanárok is.

 

Az interaktív tábla csak a kezdet

Tarnavölgyi Gábor, az Interaktív Oktatástechnika Portál főszerkesztője, miután dióhéjban bemutatta a legfontosabb interaktív, digitális taneszközöket, - többek között a digitális olvasókönyvet, amely már karnyújtásnyi közelségben van a mindennapi használattól, - előadásában a könyvtárostanárok kiemelt szerepére is utalt, amit a szakma művelői a digitális írás- és olvasástudás kultúrájának tanítása terén tölthetnek be az iskolában.

 

A „matatós tábla” használata

A digitális tábla, vagy ahogy Csernyánszky Erzsébet, kiskunfélegyházi könyvtárostanár nevezi a „matatós tábla”, rendkívül jól használható a könyvtárhasználati órákon is, és erre élő példákat is mutat prezentációjában egy, a teremben felállított, ujjal vezérelhető (matatható) interaktív táblán.

A rendezvény utolsó szakaszában két neves, hazai Kiadó figyelemfelkeltő, érdekes interaktív tananyag bemutatót tartott az e-táblákon.

 

Digitális könyvtárak

Az Őszi Szakmai Nap záróelőadásában Németh Márton, az Országos Széchenyi Könyvtár rendszerkönyvtárosa a közelgő hetekben debütáló Európai Digitális Könyvtárat mutatta be, és beszélt a hazai könyvtári állományok digitalizációjának helyzetéről is.

Bondor Erika zárszavában elégedetten búcsúzott a résztvevőktől, mert – mint mondta – ő maga is sok megfontolandó újdonságot hallott, és szakmai inspirációt kapott az előadásokon.

A könyvtárostanárok következő szakmai napjára 2009 tavaszán kerül sor.

***

Kapcsolódó cikkek: - Vissza

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: