IKT műhely - IKT az osztályomban

Office  újdonságok - OneNote digitális jegyzetfüzet és videószerkesztő a PowePointbanA Microsoft Office sokféle módon járul hozzá a tanárok munkájához. A csoportmunkát és a hatékonyságot segíti a PowerPointtól kezdve a Wordön át a OneNote-­ig számos Office prog­ram. Mivel rengeteg funkcióval találkozhat, és kevés ideje van azokkal megismerkedni, jelen írásunkkal szeretnénk röviden felvázolni azokat a leglényegesebb funkciókat, amelyeknek nagy hasznát veheti az oktatásban.

Alkotás, rendszerezés, megosztás

Egy tanár napja folyamatos munka, a reggel első csengőszójától az éjszaka utolsó kijavított dolgozatáig. Az Office segít Önnek az írásban, prezentálásban, rendszerezésben és kommunikációban, hogy lépést tudjon tartani az idő haladásával.

3 érv az Office mellett

1. Legyen kifejezőbb

Nyűgözze le diákjait egy profi PowerPoint prezentációval. Válasszon a grafikusok által összeállított látványtervek közül, és szúrjon be jó minőségű grafikákat, áttűnéseket és diagramokat néhány kattintással. Esetleg lepje meg őket egy prezentációba épített videóval.

2. Nem mindennapi rendszerezés

A Microsoft OneNote egy digitális jegyzetfüzet. Eltárolhatja minden anyagát, óráját, osztályzatát vagy akár multimédiás tartalmakat is egyetlen programban. Sőt, a OneNote­ban bármit egy szempillantás alatt kereshet meg.

3. Csoportmunka korlátok nélkül

Az Office Web Apps az Office termékek internetes változa­ta. Az internetes tárolásnak köszönhetően bárhol a világon megnyithatja és szerkesztheti dokumentumait, ahol van internetelérése. Akkor is elérheti dokumentumait, ha nincs is Office telepítve a számítógépre. A szolgáltatás teljesen web alapú, így akár mobiltelefonjáról is megtekintheti azokat.

Egy közös vonás összeköt

A Microsoft Office 2007 és 2010 leginkább szembetűnő új­donsága a szalag. Az összes programban megtalálható sáv a hagyományos eszköztárakat váltja fel, hogy minden funkció logikusan legyen elrendezve, így mindent könnyedén megta­lálhasson.

Office  újdonságok - OneNote digitális jegyzetfüzet és videószerkesztő a PowePointban1. Galériák

A szalag segítségével könnyen megtekintheti egy galéria vagy lista összes elemét, például betűstílusokat vagy borítóterveket.

2. Minipult

Jelöljön ki vagy kattintson jobb gombbal egy szöveg­ részre. Egy kisméretű eszköztár nyílik meg, a legfonto­sabb szövegformázási funkciókkal, hogy azok kéznél legyenek.

3. Válasszon a fülek közül

A szalag tetején találja a funkciók legmagasabb csoporto­sítását, a füleket. Válasszon egy, az adott feladattal kap­csolatos fület, hogy láthassa annak logikusan elrendezett funkcióit. Érje el például egyszerre az összes korrektúrával kapcsolatos eszközt a Wordben, vagy változtassa a munka­ füzet nézetét az Excelben.

Tippek

Diákjai sok időt töltenek házi dolgozataik és olvasónaplóik megírásával. Ezután Ön majd­nem ugyanolyan sokáig olvassa és javítja azokat. Hogy időt takarítson meg, kérje meg őket, hogy használják a Változások követése funkciót. A Word 2007­ben és 2010­ben a színes jelölések egyértelműen mutatják, miben változott a dolgozatuk az első változathoz képest, így nem kell minden alkalommal elejétől a végéig elolvasnia azokat.

Előadás lebilincselő formában

A Microsoft PowerPoint egy ismerős, megbízható társ az órai vetítéseken. Néhány tipp az osztatlan figyelem és együttműködés eléréséhez.

1. Színesítse prezentációját

A PowerPoint 2007, illetve 2010 szá­mos beépített látványtervet tartalmaz, amelyekben biztos, hogy minden szöveg jól olvasható lesz.

2. Használjon képi eszközöket

Ne felejtse el: a kevesebb néha több. Próbáljon minél tömörebben fogalmaz­ni diáiban és gondolatait vizuálisan kifejezni. Szúrjon be képeket, vagy keressen a számtalan ClipArt ábra közül közvetlenül a programból, amelyekkel könnyen és gyorsan illusztrálhatja diáit. Használja az egyszerűen kezelhető SmartArt ábrákat az átlátható és profi kinézetű szervezeti diagramok, folyamatábrák beszúrásához.

3. Kezdeményezzen beszélgetéseket

Tegye kétirányúvá az órai kommuni­kációt. Adjon lehetőséget diákjainak, hogy megtárgyaljanak egy kérdést, így ők is aktív résztvevői lesznek az órának.

4. Szemléltessen videók segítségével

Egy megfelelő videó segítségével közelebb hozhatja a tananyagot diákjaihoz. A PowerPoint 2010 kibő­vült videoeszközeivel gyerekjáték a videók beillesztése prezentációiba.

5. Összegezzen és ismételjen

A diákoknak rengeteg tananyagot kell feldolgozniuk mindennap. Segítsen összefoglalni a tanultakat egy összegző dia segítségével az óra végén, illetve a következő óra elején.

Javítsa hatékonyságát jegyzetek segítségével

A Microsoft OneNote elengedetlen kellék egy tanár számára. Gondoljon rá úgy, mint tanári zsebkönyvére, megszámlálhatatlanul sok új funkcióval. Gyűjtsön össze minden fontos információt, amivel nap mint nap találkozik, és rendsze­rezze őket egyszerűbben, mint valaha.


Vegyen fel új szokást

Vadásszon és gyűjtögessen

Tartsa a OneNote­ot mindig megnyitva számítógépén. Rendezze anyagait osztá­lyok, tanított tárgyak szerint, vagy ahogyan csak szeretné. Helyezze át meglévő jegyzeteit, cikkeit, képeit, videóit jegyzetfüzeteibe, és bővítse azokat, ha valami érdekességbe botlik. Az eredmény: minden információ egy helyen.

Létrehozás és rendezés

A OneNote­ban tárolt digitális tartalmait könnyen felhasználhatja a PowerPoint prezentációk készítésekor, dolgozatok értékelésekor, szülői értekezleteken, iskolai rendezvényeken vagy éppen határidők kezelésekor.

Találja meg jegyzeteit könnyedén

Gépeljen be egy kifejezést a keresősávba, és a OneNote azonnal kilistázza azokat a lapokat, amelyek a kifejezést tartalmazzák. A könnyebb megtalálhatóság érdekében a program sárgával kiemeli a találatokat a lapon belül.

Tippek

Ha internetezés közben egy érdekes képre vagy térképre bukkan, könnyedén beillesztheti jegy­zeteibe. Használja a OneNote képkivágás funkcióját, vagy akár a program megnyitása nélkül nyomja meg a Windows+S billentyűkombinációt, és jelölje ki a kívánt részt. A kép (beállításoktól függően) automatikusan bekerül az éppen megnyitott jegyzetfüzetébe. A legjobb az egészben, hogy a kép mellett egy hivatkozást is elment a program. Ha rákattint a linkre, a OneNote elindítja az Internet Explorer 8­at, és meg­nyitja azt az oldalt, ahonnan a kivágott tartalom származik.

Még több ingyenes Microsoft programról leírást ebben a letölthető kiadványban talál >>> Szoftverbörze innovatív tanároknak
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: