IKT műhely - IKT az osztályomban

PowerPoint 2010 - Látványos prezentáció készítés egyszerűenPowerPoint 2010 - Látványos prezentáció készítés egyszerűenHogyan készíthetünk látványos prezentációt az alapjaiban megújult PowerPoint 2010-el? Milyen új elemekkel bővült a program? Hogyan használjuk a SmartArt-ot... és hogyan szúrjunk be YouTube videókat?

Tippeket és trükköket olvashat a Microsoft PowerPoint 2010-et bemutató cikkünkben...

A PowerPoint 2010 új eszközökkel teszi lehetővé, hogy prezentációiban kifejezhesse gondolatait, diákjai pedig könnyedén befogadhassák azokat.

A Microsoft Office 2007­es kiadása gyökeres változásokon ment keresztül. Az eszköztárakat felváltó szalaggal a szoftverek funkciói könnyebben megtalálhatók, hatékonyabban használhatók. Az Office 2010 megjelenésével a meglévő, könnyen elérhető funkciók mellett olyan szolgáltatásokkal bővülnek a programok, amelyekről sokan talán nem is gondolták volna, hogy lehetséges.

Látvány

Egy prezentáció készítésekor nagyon oda kell figyelni annak megjelenésére. A nem megfelelően választott színek, betű­ típusok vagy hátterek elterelhetik a figyelmet a tartalomról, vagy éppen nehezíthetik az olvashatóságot. A PowerPoint 2010­ben található beépített látványterveket gyakorlott grafikusok állították össze, hogy azok minden tekintetben meg­ felelőek legyenek, és elősegítsék az információáramlást. Önnek csak annyi a dolga, hogy választ egyet a listából.

Kattintson a Tervezés fülre a szalagon. A miniatűrök fölé húzva az egeret néhány pillanat múlva látható, hogyan nézne ki az adott látványterv. Ha valamelyik elnyeri tetszését, kattintson a miniatűrre. Ha egy látványterv tetszene, de szeretne másik színösszeállítást használni, a Színek gombra kattintva választhat a további színsémák közül.

PowerPoint 2010 - Látványos prezentáció készítés egyszerűen

Tartalom

Amikor tananyaggal tölti fel diáit, vegyen figyelembe néhány szempontot. A diák tartalma legyen lényeg­re törő és minél tömörebb. Próbáljon kulcsszavakat gyűjteni a diára, és foglalja őket mondatba szóban a tanórán.

Ne helyezzen túl sok információt egy diára. Próbáljon meg legfeljebb 6 sort és soronként legfeljebb 7 szót elhelyezni. Leellenőrizheti az olvashatóságot, ha egy átlagos méretű laptop (15”) képernyőjén vetítve 3­4 méter távolságból el tudja olvasni a szöveget.

Használja ki a számítógépes vetítés nyújtotta lehetőségeket. Szúrjon be SmartArt ábrákat, képeket, videókat, diagramokat a könnyebb megértés érdekében (figyeljen arra, hogy a túl színes tartalmak ne vonják el a figyelmet).

Beszúrás

A PowerPoint 2010 olyan beszúrási lehetőségekkel bővült, melyekkel könnyedén illusztrálhatja előadását.

PowerPoint 2010 - Látványos prezentáció készítés egyszerűenSmartArt

Használjon SmartArt ábrákat prezentáció­jában. A SmartArttal hierarchiát és folya­matábrákat illeszthet be az egyes diákra, amelyekkel könnyebben érthetővé teheti az egyes témákat diákjai számára, illetve egyszerűen adhat profi megjelenést diái­nak.

Kattintson a Beszúrás fülön a Smart­ Art gombra, és válasszon egy megfelelő típust. Ezután írja meg vázlatpontosan az ábra tartalmát, és el is készült SmartArt ábrája. Ha akarja, később is módosíthatja az ábra típusát, vagy választhat más színössze­állításokat.

PowerPoint 2010 - Látványos prezentáció készítés egyszerűenKépernyőkép

Ha szeretné bemutatni egy program használatát, például az aknakereső nevű játék logikáját, vagy egy honlap tartalmát, szúrjon be képernyőképeket.

Nyissa meg azt a programot, amelyről képet szeretne készíteni, majd nyissa meg a PowerPointot (a programot ne kicsinyítse le). Kattintson a Beszúrás fülön a Képernyőkép gombra. Ekkor megjelenik egy lista a megnyitott és le nem kicsinyített ablakok képével.

Válasszon egyet a lehetőségek közül. Ha csak a képernyő egy részletéről szeretne képet készíteni, kattintson a Képernyőrész­ kivágás gombra. Ekkor a PowerPoint eltűnik, Önnek pedig csak annyi a dolga, hogy az egérrel kijelöl egy téglalapot a képernyőn.

Ha egy képnek csak egy részét szeretné mutatni, levághatja annak széleit. Jelölje ki a képet, ekkor megje­lenik a szalagon a Képeszközök­ Formátum fül. A jobb oldalon található Körülvágás gombra kattintva beállíthatja a kép széleit. Ha a gomb alatti nyílra kattint, lehetősége van különböző alakzatok formájára levágni a képet.

A PowerPoint 2010-­ben lehetősége van a képek hátterét eltávolítani. Jelölje ki a képet, és a Képeszkö­zök­ Formátum fülön kattintson a Háttér eltávolítása gombra. A képen lila színnel láthatóak az eltávo­lítandó területek. A keret méretével beállíthatja, hogy a kép melyik részét szeretné megtartani háttér nélkül. Ha finomítani szeretne a kijelöléseken, használja a Megtartandó, illetve Eltávolítandó területek megjelölése gombokat. Húzzon az egérrel egy vonalat a megfelelő területre, és a program végrehajtja a módosítást.

A képek, szövegdobozok és egyéb objektumok elhelyezését segítik a segédvonalak. Amikor egy objektumot áthelyez, más objektumokhoz közeledve megjelennek bizonyos segédvonalak, például vízszintesen vagy függőlegesen egy vonalba kerülve, illetve ha a széleiket egymáshoz közelíti. Ezen vonalak segítségével szabályosan, szimmetrikusan helyezheti el diáin a tartalmakat.

PowerPoint 2010 - Látványos prezentáció készítés egyszerűen

Videók beszúrása

Helyezzen el videókat prezentációiban, és vetítse le őket köz­vetlenül a programból. A diavetítés leállításával és a videó ke­resgélésével könnyen kizökkentheti diákjait az óra menetéből.

A PowerPoint 2010-­ben szinte bármilyen formátumú videót könnyedén lejátszhat, sőt, akár szerkesztheti is őket a program­ban. Kattintson a szalagon a Beszúrás fülre, majd a Videoklip gombra. Válassza ki a beszúrni kívánt videót, és kattintson a Beszúrás gombra.

Megjegyzés: Ha a Beszúrás gomb melletti nyílra kattintva a Csatolás fájlhoz lehetőséget választja, a bemutatófájl csak hivat­kozik a videóra, nem tartalmazza azt. Így nagyban csökkentheti a bemutatófájl méretét, de ha másik számítógépen készíti prezen­tációját, mint amin előadja – például otthoni gépén –, másolja a videót a prezentációt tartalmazó mappába, és az egész mappát másolja pl. pendrive­jára vagy online tárhelyére, a Windows Live SkyDrive­ra

PowerPoint 2010 - Látványos prezentáció készítés egyszerűenHa a dián a videóra kattint, megjelennek a szalagon a Video­eszközök. A Formátum fülön beállíthatja a videó megjelenését. Ha szeretné beállítani, hogy nézzen ki a videó a dián, mielőtt azt lejátssza, állítsa meg a lejátszást egy megfelelő képnél, és a Plakátkép gombra kattintva válassza a Jelenlegi keret lehetőséget.

Ugyanezen a fülön beállíthatja a kép széleinek levágását, akár különböző alakzatokra is, állíthatja a videó színeit, vagy különböző effektusokat adhat a videóhoz. Effektusok használatakor figyeljen arra, hogy azok a diákok figyelmét összpontosítsák, ne pedig eltereljék. Vegye figyelem­be azt is, hogy kisebb teljesítményű számítógépeken problémát okozhat a túl sok effektussal ellátott videók lejátszása.

PowerPoint 2010 - Látványos prezentáció készítés egyszerűen

A Videoeszközök ­Lejátszás fülön a videó lejátszásával kapcsolatos beállításokat teheti meg. A Videó levágása gombra kattintva beállíthatja a videó kezdő­ és végpontját. Beállíthatja a fokozatos megjelenítés és eltűnés hosszát, illetve beállíthatja például azt, hogy kattintással vagy auto­matikusan szeretné indítani a videót.

A Könyvjelző hozzá­adása funkcióval megjelölheti a videó fontosabb részeit, így könnyen megtalálhatja azokat vetítéskor, sőt, akár animá­ciókat is indíthat el egy könyvjelzőhöz érve.

A PowerPoint 2010 egyik áttörő újítása, hogy videomegosztó oldalakon található videókat is beszúrhat. Nyissa meg böngé­szőjével azt a videót, melyet el szeretne helyezni prezentációjá­ban (példánkban a YouTube webhelyen), és kattintson a videó alatti Beágyazás gombra. Másolja ki a beágyazási kódot a vágólapra (Ctrl+C).

Nyissa meg a PowerPointot, és nyomja meg a Beszúrás fülön a Videoklip gomb alatti nyilat. Válassza a Videoklip webhely­ről… lehetőséget, másolja be a kódot (Ctrl+V), és nyomja meg a Beszúrás gombot.

Összességében a PowerPoint 2010 mindent megtesz azért, hogy Ön kompromisszumok nélkül taníthasson prezentációk segítségével. A megfelelően elkészített digitális tananyag leköti a diákok figyelmét, és segít felvenniük az óra tempóját akkor is, ha esetleg elkalandoztak volna.

Az Office programcsomag, így a PowerPoint 2010 is a Tiszta­ szoftver programban ingyenesen elérhető iskolák számára, illetve pedagógusoknak otthoni használatra. További infor­mációkért látogasson el a www.tisztaszoftver.hu oldalra.

Megosztás

A PowerPoint 2010 néhány olyan funkcióval bővült, melyek megkönnyítik mind a kollégákkal való együttműkö­dést, mind a diákoknak való közzétételt. Kattintson a Fájl menü gombjára a szalagon, és kattintson a Mentés és küldés gombra. Elmentheti prezentációját PDF formátumban, vagy akár HD felbontású videóként is, így DVD­t is készíthet prezentációjából. A Mentés a webre lehetőséggel feltöltheti dokumentumát személyes SkyDrive tárterületére, ahol közösen dolgozhatnak rajta, akár valós időben is. A Diavetítés közvetítése gombra kattintva meghívót küldhet ismerőseinek, akik valós időben a saját számítógépükön nézhetik előadását.

Még több ingyenes Microsoft programról leírást ebben a letölthető kiadványban talál >>> Szoftverbörze innovatív tanároknak
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: