Számítógépek - Okostelefonok

Windows Phone 7 - Sikerre ítélveA Barcelonában megrendezett Mobile World Congress (MWC) hétfői napján Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója nyitóelőadásában többek között összefoglalta a Windows Phone 7 eddigi értékesítési eredményeit, és felvázolta az okostelefonokkal kapcsolatos fejlesztési irányokat.

Kiemelt hangsúlyt kapott a Microsoft és a Nokia február 11-i közös bejelentése, miszerint a két vezető cég széleskörű stratégiai együttműködésről állapodott meg, amelynek keretében egy új globális mobil ökoszisztémát fejlesztenek ki.

„Tudjuk, hogy mit kell tenni, és azt is tudjuk, hogyan!” – ez a szlogen kíséri végig a Microsoft barcelonai jelenlétét. Számos adat igazolja, hogy a Microsoft jó irányba indult, amikor a Windows Phone 7-es mobil operációs rendszerrel megjelent a piacon, hiszen a felhasználók visszajelzései azt mutatják, hogy 93 százalékuk elégedett az új operációs rendszerrel, illetve tízből kilencen ajánlanák is azt ismerőseiknek.

A siker okai között szerepel, hogy a Microsoft a legjobb időben jelent meg a piacon a WP7-tel. A felhasználók korábbi visszajelzései alapján továbbfejlesztett mobil operációs rendszer többek között azzal hódította meg a felhasználókat, hogy egyedülálló megközelítést valósított meg a kezelőfelület kialakításában. A „Smart Design” egyértelműen pozitív fogadtatásra talált, de a különböző funkciók egyszerű elérhetősége is hozzájárult a sikerhez.

A Microsoft és a Nokia céljai között szerepel, hogy piacvezető mobiltelefonokat és szolgáltatásokat hozzanak létre, az együttműködés során mindkét fél jelentős beruházásokkal járul hozzá a közös fejlesztésekhez. A két cég stratégái nagy lehetőséget látnak az okostelefonok új generációjának és a mobil ökoszisztéma kifejlesztésében, mivel a jelenlegi mobiltelefon-tulajdonosoknak csak 20 százaléka használ okostelefont, a piaci trendek pedig egyértelműen a smartphone-készülékek számának felfutását, valamint azt prognosztizálják, hogy a számítási felhőre épülő szolgáltatások a jövőben még nagyobb teret hódítanak majd a mobil-technológiában is.

A Nokiával megkötött hosszú távú stratégiai együttműködés biztosítja, hogy a további közös fejlesztések eredményeként az okostelefonok olyan új generációja jelenjen meg, amely a felhasználók igényeit figyelembe véve az eddiginél is szélesebb körű alkalmazhatóságot tesz lehetővé.

A szövetség keretében mindkét fél azokon a területeken végez majd fejlesztéseket, amelyek már eddig is erősségei voltak. Így például Microsoft fejlesztőeszközeit arra is használják majd, hogy a Nokia Windows Phone-on futó alkalmazásokat hozzanak létre, a készülékek webes keresője a továbbfejlesztett Bing lesz, amelyet integrálnak a Nokia hasonló funkciókat kínáló szolgáltatásával.

A Nokia többek között a piacvezető képkezelő megoldásait integrálja majd az új készülékekbe, biztosítja a kezelőfelületek menüinek lokalizálást, valamint a fejlett térkép-szolgáltatások integrálását.

A Windows Phone 7 szolgáltatáskínálata még ebben az évben számos olyan új képességgel bővül, amelyek még vonzóbbá teszik az okostelefonokat. Néhány héten belül használható lesz a „másolás-beillesztés” (copy&paste) funkció, később megjelenik a multitasking, megszületik a CDMA-hálózatokkal (az USA-beli Sprint és Verizon) kompatibilis verzió, a SkyDrive-on keresztül elérhetők lesznek az Office dokumentumok, valamint az alapértelmezett böngészővé a HTML5-technológiát támogató Internet Explorer 9 válik majd.

A közeljövőben elérhető új alkalmazásokhoz az a több mint 30 ezer regisztrált Windows Phone fejlesztő is hozzájárul, akik már eddig is több mint 8000 felhasználóbarát programmal bővítették a WP7 szolgáltatás-kínálatát – ami így naponta 100 lehetőséggel bővül.

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: