Számítógépek - Laptop és PC

Mini laptopok az osztályban - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésMini laptopok az osztályban

A tanárok Intel Teach tréningeken sajátíthatják majd el, hogy mit és hogyan lehet ezen eszközök segítségével tanítani. A cél, hogy javítsák a tanárok kompetenciáit, új digitális médiát használhassanak pedagógia célokra, s megfelelő kommunikációs képességeket fejlesszenek ki a legújabb pedagógiai megközelítések használatával....

Az első generációs számítógépek megjelenése óta, bár még egy emberöltő sem telt el, a fejlesztések rohamléptékkel nőttek a számítógépek világában. Olyannyira, hogy 2008-ban már Magyarországon is megvalósult: nemcsak írásvetítők, hanem Classmate PC-k segíthetik a tanárok munkáját az iskolákban.
 
Classmate PC az oktatásban
Mini laptopok az osztályban

Idén az Intel olyan számítógépet dobott piacra Magyarországon, amely könnyebb és kisebb, mint egy laptop, és az iskolai oktatás igényeit is kiszolgálja – mondta Gacsal József, az Intel üzletfejlesztési igazgatója.

A kimondottan gyerekeknek szánt „netbook” típusú noteszgép fő erényei a fröccsenés ellen védett billentyűzet, a hosszú akkumulátoros üzemidő és az ütések, zuhanások okozta fizikai behatásokkal szembeni ellenállás.

Míg Magyarországon egyelőre csak bevezető korszakát élik ezek a gép, addig nyugaton már elterjedt tanítási segédeszközök.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a portugál kormány az alsó tagozatosok számára a közelmúltban 500 ezer laptopot, a venezuelai kormány pedig 1 millió darabot rendelt.

Classmate PC - Interaktív tanterem

Itthon a Classmate PC-ket két iskolában állították az oktatás szolgálatába, s bár a pedagógusoknak külön erőfeszítést jelent a technika alkalmazása, az eredmény mindenképp lelkesítő; a masinák még a hagyományos tankönyvek nem túl izgalmas feladatainak megoldására is képesek ösztönözni a diákokat.

Gacsal József elmondta, a Classmate PC-k osztálytermi és iskolán kívüli felhasználásához kapcsolódó módszertani fejlesztés és pedagógusképzés megvalósítása most az elsődleges feladat. A tanárok Intel Teach tréningeken sajátíthatják majd el, hogy mit és hogyan lehet ezen eszközök segítségével tanítani.

Ennek hazai akkre di tálása néhány héten belül megtörténik. A többek között nemzetközi oktatók közreműködésével tartott tréningeken az eszköz frontális oktatásban betölthető szerepéről, valamint a csoportos és egyéni tanulás során nyújtott lehetőségeiről kapnak iránymutatást a résztvevők.

A cél, hogy javítsák a tanárok kompeten ciáit, új digitális médiát használhassanak pedagógia célokra, s megfelelő kommunikációs képességeket fejlesszenek ki a legújabb pedagógiai megközelítések használatával.

Ha pedig a diákok szemszögéből nézzük az újdonságot, ők hamar és könnyedén hozzászoknak a mini számítógépek használatához, az Intel már magyar nyelvű billentyűzetet és szoftvert is készített.

Laptop, notebook, netbook – mi mire jó

Mini laptopok az osztálybanAz első notebook a ’80-as évek végén jelent meg a piacon. Itthon a köztudatban azóta a laptop néven terjedt el. Kezdetben kisebb teljesítményre volt képes, mint egy asztali számítógép, vonzereje inkább a hordozhatóságában rejlett. Idővel tudása az asztali gépek teljesítményét is elérte.

A fejlesztők azonban tovább fejlesztettek és a gyerekek világába is becsempészték a PC-ket. Közel két évvel ezelőtt jelent meg a fejlődő országok gyermekeinek szánt, gumiborítású laptop.

A „százdolláros” néven ismert csoda Intel-alapú változata a Classmate PC. A diákoknak szánt segédeszköz azonban továbbgondolást nyert, s ebből fejlesztették ki a netbookot.

Az új eszköz a klasszikus laptop alkatrészeiből készült, a különbség azonban az, hogy a költséghatékonyság jegyében kisebb képernyővel, illentyűzettel és kevesebb funkcionalitással rendelkezik nagyobb testvéréhez képest.

A netbook jó szolgálatot tehet azok körében, akik sokat utaznak, de az internetre mindig szükségük van. Ugyanúgy segítség a családban is, hiszen a nagyszülőknek jobbára elég csak egy kis gép, hogy kapcsolatot tarthassanak a távolba szakadt fiatalokkal, rokonokkal.

A netbookok elterjedtebb használatához már csak azt kell a magyar lakosságnak kivárnia, hogy a trendet követve a fogyasztói ára ne az újszerűségét tükrözze, hanem felhasználóbarát mivoltát.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható el::Modern iskola

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: