IKT műhely - IKT az osztályomban

Mouse Mischief interaktív feladatkészítő program - ingyenes és látványos

A Mouse Mischief egy olyan ingyenes interaktív feladatkészítő program, amellyel szórakoztatóvá válik a tesztkészítés és feladat kiértékelés is. A tesztkészítő a Microsoft PowerPoint kiegészítője és segítségével minden diákját egyszerre vonhatja be az óra menetébe...

Ehhez csupán egerekre van szükség, annyira, ahány tanuló van a teremben vagy ahány csoportban dolgoznak.

A prezentáció során szúrjon be kérdéseket válaszlehetősé­gekkel. A diákok az előttük lévő egérrel tudnak rákattintani valamelyik válaszra. Minden egér külön egérmutatót kap, amelyek csak a kérdést tartalmazó diákon látszanak, egyébként nem zavarják az előadást. A kérdések lehetnek akár szavazások, akár ismétlőkérdések az anyagból. A szavazásokon megőrizhető a névtelenség, és a kérdés megválaszolása után megjelenik egy statisztika az egyes válaszokra adott szavazatok számáról. Ha a tan­anyagból szúr be kérdést, megadható a helyes válasz, ekkor a statisztikában látható a leggyorsabban helyes választ adó diák egérmutatója. Így például jutalmazható a leggyorsabban válaszoló tanuló órai munkája.

A válaszadás utáni statisztika csak akkor jelenik meg önmagá­tól, ha már minden diák válaszolt, így mindenki késztetve érzi magát a minél gyorsabb válaszadásra.

Mouse Mischief interaktív feladatkészítő program - ingyenes és látványos

A Mouse Mischief interaktív feladatkészítő program használatához szüksége van egy kivetítővel felszerelt számítógépre, amelyen a PowerPoint 2007 vagy 2010 fut. Erre a számítógépre kell csatlakoztatnia az egereket.

Érdemes USB egereket használni, amelyeket USB elosztókra köthet. A rendszer terve­zésekor ügyeljen arra, hogy az USB kábelek hossza nem haladhatja meg az 5 métert (speciális, ún. aktív hosszabbítók használata nélkül), illetve vegye figyelembe az egerek áramfelvételét és a számítógép USB portjának kapacitását. Vezeték nélküli egerek hasz­nálatával mind a kábelezési, mind az áramfelvételi problémák kiküszöbölhetők.

Telepítés

Letöltéshez látogasson el a http://www.microsoft.com/multipoint/mouse­-mischief/ oldalra, és kat­tintson a Download gombra. Az oldalon további információkat, óravázlatokat, illetve egy bemutató videót is talál. A Sample lessons gombra kattintva már elkészült Mouse Mischief interaktív feladatkészítő program prezentációkat tölthet le (angolul), illetve saját prezentációit is megoszthatja a http://office.microsoft.com/en-­us/templates/ oldalon, ha a Submit a template gombra kattint.

Használat

Prezentáció elkészítése

Telepítés után a PowerPoint szalagján megjelenik egy új fül, a Multiple­Mouse. Itt szúrhat be olyan kérdésdiákat, amelyekre a tanulók válaszolhatnak.

Mouse Mischief interaktív feladatkészítő program - ingyenes és látványosMouse Mischief interaktív feladatkészítő program - ingyenes és látványos

A szalagon található fontosabb gombok funkciója a következő:

  • Új dia beszúrásához kattintson a New Slide gombra.

  • A Multiple Choice gombra kattintva kiválaszthatja a válaszok számát. Ez 2­10 lehetőség lehet.

  • Helyes válasz megjelöléséhez kattintson az Assign Answer gombra, és kattintson a helyes válasz sorszámára.

  • A vetítés indításához kattintson a Play Slide Show gombra.

Vetítés

Indítsa el a vetítést, és kövesse az ott leírt utasításokat. Elsőként a tanári egeret kell kiválasztani. Húzza saját egerét a téglalapba, és nyomja le az Enter gombot. Ezután válassza ki, hogy a diákok egyénileg (Individual Mode) vagy csoportokban (Team Mode) dolgoznak. Egyéni módban mindenki kap egy véletlenszerű ábrát, csoportmódban választhatnak, hogy melyik cso­portban szeretnének részt venni. A csoport minden tagjának ugyan­ arra kell válaszolnia.

A diák között nem lehet a megszokott kattintással haladni.

Mouse Mischief interaktív feladatkészítő program - ingyenes és látványos

Használja a jobbra­-balra nyílbil­lentyűket, vagy húzza egerét a képernyő aljára, ahol megje­lennek a tanári eszközök, ezek használata a következő:

  • A kék nyilakkal léphet előre vagy hátra a diák között.

  • A zöld nyilakra kattintva újraindítja a diát, így törlődnek az addig adott válaszok.

  • A narancssárga stopperórára kattintva megjelenik egy 60 másodperces visszaszámlálás a képernyő jobb felső sarkában. Az idő lejártakor megjelenik a statisztika a válaszok számával. Akik nem válaszoltak időben, azok száma a „nem válaszoltak” sorban látható.

Még több ingyenes Microsoft programról leírást ebben a letölthető kiadványban talál >>> Szoftverbörze innovatív tanároknak
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: