IKT műhely - WEB2.0

e-Twinning.net - Milyen nyelven beszélnek szomszédaink etwinningnet2011-ben az e-Twinning program különböző kezdeményezések – pl. tanárokkal készített interjúk és mintaprojektek közreadásával, illetve egy különleges európai e-Twinning díj – útján arra ösztönzi résztvevőit, hogy tanulják meg a szülőföldjükkel szomszédos országok anyanyelvét.

Hogyan lehet csatlakozni a kezdeményezéshez?

  • Egy különleges többnyelvűséggel foglalkozó projektminta segítségével derítse ki, hogyan tanulhatja meg diákjaival közösen egy szomszédos ország anyanyelvét.
  • Csatlakozzon a személyes eTwinning munkafelületen keresztül elérhető Tanári Szobákban zajló megbeszélésekhez: „Les langues romaines” (francia).
  • Vegyen részt ősszel vagy tavasszal egy nyelvekkel foglalkozó online előadáson. (Bővebb információk hamarosan.)
  • Tanuljon az idei eTwinning Díjak versenyen az „Egy szomszédos ország anyanyelve” címmel meghirdetett különleges kategória győzteseinek tapasztalataiból.
Miért fontos mindez?

Napjainkban, amikor egyre csökkennek a távolságok, a fiatalok számára – különösen az Európai Uniós országokban – létfontosságú egy vagy több idegen nyelv magas szintű elsajátítása.

Ez azonban nem mindig egyszerű feladat. Az új kezdeményezés célja kilépni a tanteremből, és jobban hasznosítani a minket körülvevő nyelvi lehetőségeket, annak érdekében, hogy az idegen nyelvek kézzelfoghatóbbá váljanak számunkra, és a segítségükkel új helyeket, kultúrákat és embereket ismerhessünk meg.

A kezdeményezés lényege megismertetni a gyerekekkel azokat a nyelveket, – például osztálytársaik vagy a szomszédos országok anyanyelvét – amelyekkel nagy valószínűséggel gyakran találkoznak majd életük során, akkor is, ha ezen nyelvek tanítását a tanterv nem írja elő.

Videók

Androulla Vassiliouval, az EU oktatásért felelős biztosával, és Iveke Keiselével, egy lettországi nyelvtanárral ennek a kezdeményezésnek a fontosságáról beszélgettünk.

„A különböző nyelvek harmonikus együtt létezése kifejező szimbóluma az EU azon törekvésének, hogy a sokszínűség megőrzése mellett haladjon az egységesülés felé. E harmónia kulcsfontosságú feltétele, hogy képesek legyünk a nyelvi határokon átlépve kommunikálni egymással. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy az EU támogatja az idegen nyelvek tanulását.” – Androulla Vassiliou
 

„Nagyon jó dolog egy szomszédos ország nyelvét megtanulni. […]. Ez által tágabb értelemben valósul meg a nyelvtanulás. A gyerekek kiléphetnek a nyelvórák hivatalos keretei közül. Míg a nyelvórákon nyelvtanilag helyes mondatokat kell alkotniuk, ezek a helyzetek lehetőséget adnak számukra a személyesebb jellegű nyelvhasználatra, és ennek köszönhetően elkezdik felszabadultabban használni a nyelvet.” - Iveke Keisele

 

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor


További a teljes cikkhez >>> e-Twinning - Milyen nyelven beszélnek szomszédaink etwinningnet (etwinning.net)

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: