IKT műhely - Netbiztonság

Internet veszélyek nélkül - 8 tanács a Facebook vírusok ellen
Már a hazai facebook-felhasználók körében is terjed az az új vírustámadás, mely négy témával támad: Miley Cyrus, Emma Watson, családi botrány, és dögös nők ingerelnek kattintásra, a következmény fertőzött gép, és emeltdíjas SMS-előfizetés lehet. - lehet azonban védekezni, mint ahogy ez a technet.hu cikkéből kiderül...

Az ESET biztonsági cég hívta fel a figyelmet a Facebookot nagy hullámban elárasztó új vírustámadásra. A jelek szerint a támadás négy formában érkezik: szaftos családi botrányról ígér videót, a szöveg melletti kép egy női feneket ábrázol, így csábít kattintásra; a másikban Miley Cyrusról ígérnek sokkoló videót, a harmadik Harry Potter varázslónőjéről, Emma Watsonról ígér botrányos videót, az utolsó pedig a világ 25 legdögösebb nőjét ígéri a kattintónak.

Internet veszélyek nélkül - 8 tanács a Facebook vírusok ellen


A feliratok egyelőre csak angol nyelven terjednek, de ez nem tartja vissza a hazai felhasználókat a kattintástól, így már a magyar facebookozók között is terjednek a vírusos linkek. Aki lájkolja, az továbbküldi ismerőseinek, az idegen alkalmazás a tartalom megjelenítéséhez pedig kéri, hogy a felhasználó igazolja, hogy ember és nem kód.


Ezt követően viszont egy olyan oldalra jut, ahol felajánlják, hogy telepítsen egy programot, ami valójában valamilyen kártékony kódot tartalmaz, a másik esetben megkérik, hogy adja meg telefonszámát, amivel tudtán kívül emelt díjas SMS-szolgáltatásra iratkozik fel.

 

A megoldás a megelőzés - ami ennyire izgalmasnak tűnik, arra ne kattintsunk gondolkodás nélkül. Íme továbbá néhány tipp, hogyan védhetjük ki az ilyen facebookos átveréseket.  


1. Tájékozódj!

Ha szeretnéd használni a Facebook és más közösségi portálok oldalait, kövesd a híreket. A Facebookon nem csak veszélyekkel találkozhatsz, hanem a biztonsági programok gyártóival is, akik folyamatosan tájékoztatnak az esetleges átverésekről. Ha ellátogatsz a http://www.facebook.com/biztonsag oldalra, és hozzáadod azt a kedvenceidhez, értesítést kapsz az új veszélyekről.

2. Használd az adatvédelmi beállításokat!

Csak a valóban megbízható barátaidnak engedélyezd a teljes adatlaphoz való hozzáférést, és minimalizáld a nyilvános profilodon megtekinthető adataidat. A Facebook oldalán külön beállítható, hogy egyes felületek (aktuális állapot, üzenőfal, személyes információk, képek) csak a megfelelő személyeknek jelenjenek meg. Ehhez listákra kell szervezned az ismerőseidet. Listákat a Profilom menüpont alatt az ismerősök kezelésére kattintva, az összes ismerős (all connections) menüpontnál hozhatsz létre. A létrehozott listákat senki más nem láthatja rajtad kívül. Innentől kezdve, ha megosztasz valamit, megteheted, hogy csak a barátaidat értesíted. Alkalmanként a Facebook megváltoztathatja a biztonsági beállításokat, ezért ezeket jóváhagyás előtt mindig ellenőrizni kell. Ha pedig egy megbízhatónak hitt barátról kiderül, hogy mégsem az, azonnal el kell távolítani a barátok listájáról.

3. Kerüld a továbbított linkek megnyitását!

Ismert szabály, hogy gyanús mellékletet - még ha az egy baráttól érkezik is - sosem szabad megnyitni. Ugyanez a gyakorlat javasolt a Facebook oldalán keresztül kapott levelekre is, ugyanis az üzenet a barát nevében akár egy bűnözőtől is származhat.

4. Ne fogadd el ismeretlenek jelölését!

Lelkiismeret-furdalás nélkül vissza kell utasítani azokat a meghívókat, melyek...

 

Tovább a teljes cikkhez >>> Már minket is elért az új Facebook-vírus (technet.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: