IKT műhely - IKT az osztályomban

Angol kiejtés gyakorló program interaktív táblára 1 perc alatt
Angol kiejtés gyakorló program interaktív táblára 1 perc alatt

Okos kis ötletet adott a :techline.hu rövid cikke arról, hogyan tud bárki, egy perc alatt angol kiejtő alkalmazást készíteni. A program indító ikonját az interaktív táblán egy jól elérhető helyen elhelyezve, bármikor, könnyedén olvastathatunk fel akár teljes mondatokat Sammel, a a Microsoft gépi hangjával...

Lepjük meg osztályunkat egy alig 200 bájtos programmal, amely Windows XP-n és Vistán ki tudja ejteni a beleírt angol szövegeket és számokat! Utóbbi lehetőség hatalmas segítség lehet annak, aki most tanulja angolul a számokat

Először is nyissunk meg egy jegyzettömböt (Start/Minden program/Kellékek/Jegyzettömb), és másoljuk bele az alábbi négy sort:

Dim message, sapi
message=InputBox("Mit olvassak fel?","Angol kiejtő")
Set sapi=CreateObject("sapi.spvoice")
sapi.Speak message
 
A Fájl/Mentés másként menüponttal rögzítsük úgy a fájlt, hogy a fájlnév helyére a következőt írjuk, idézőjelekkel együtt: "kiejto.vbs"

Angol kiejtés gyakorló program interaktív táblára 1 perc alatt
XP alatt egy Sam-nek becézett hang olvassa fel a szövegeket

Ennyi volt, kész! Ettől kezdve, ha bármikor rákattintunk a létrehozott fájlra, egy kis ablak jelenik meg egy beviteli szövegmezővel, ide kell bebillentyűzni azt az angol szót (vagy beütni egy számot), amelynek a kiejtésére kiváncsiak vagyunk.

Az idézőjelekre egyébként azért volt szükség mentéskor, hogy biztosan .vbs kiterjesztést kapjon a mentett adat. A VBS a Visual Basic programozási nyelven alapuló szkriptnyelv (vbS = Script), amely be van építve az operációs rendszerbe.

Nézzük meg most közelebbről is, hogy mit csinálnak az egyes sorok! Az első sor csupán deklarálja a message és sapi változókat. A másodikban létrehozunk egy bemeneti dobozt, amelynek az első paramétere a feltett kérdés, a második a doboz címsorában megjelenített szöveg.

A harmadik sorban hívjuk életre a „beszélni tudó” objektumot, aminek speak metódusával a negyedik sorban ki tudjuk olvastatni a message változóba betöltött szöveget.

Forrás: A teljes cikk itt olvasható >>>:techline.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólások (1)
sadsda
1 2009 július 24., péntek 08:23
???
Ez a progi tényleg nagyon kajak :)

ajánlom midnekinek

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: