IKT műhely - IKT az osztályomban

pptPlex - Újszerű órai prezentáció készítése ingyenes Microsoft pÚjszerű, lebilincselően érdekes órai prezentációkat készíthetünk a Microsoft ingyenes Power Point kiegészítőjével. A hagyományos lineáris sorrendtől elszakadva, kedvünk szerint ugrálhatunk diáink között....

A pptPlex segítségével teljesen új módon tarthat órákat, előadásokat. A hagyományos PowerPoint vetítésekben egyszerű diák követik egymást, meghatározott sorrendben. Ha szeretne visszaugrani egy kérdéses diára, sokat kell lapoznia a diák közt, vagy be kell írnia a dia sorszámát, és megnyom­ni az Enter gombot, ám ehhez tudnia kell a diák sorszámát.

Ezeknek a korlátoknak vet véget a pptPlex, a PowerPoint 2007 és 2010 ingyenes kiegészítője. A vetí­tést úgy kell ezentúl elképzelni, mint egy filces táblát, amelyre a cetlik (diák) csoportosítva vannak felragasztva. Az egyes témakörök jól elválaszthatók egymástól, így könnyen megtalálható egy­egy cetli, valamint követhető az egész tartalom logikai felépítése. Ha egy cetlit jobban meg akarunk nézni, közelebb megyünk, ha egy részletére vagyunk kíváncsiak, akár nagyítóval is nézegethetjük.A pptPlex még erre is képes! Ezzel a módszerrel akár az egész éves tananyag elhelyezhető egyetlen .pptx fájlban, úgy, hogy az mégis átlátható marad.

A pptPlex legnagyobb előnye, hogy nem kell kidobnia régi diasorait. Meglévő prezentációit néhány perces munkával felkészítheti a pptPlex­szel való használatára.

Tippek

Ha történelmet tanít, helyezze el egy prezentációban különböző országok, kon­tinensek történelmét külön csopor tokban. Diákjai le lesznek nyűgözve, amikor egy „Eközben Franciaországban…” mondattal átugrik egy másik országba. A pár­huzamos szemléltetés segít a diákoknak abban, hogy jobban el tudják helyezni a történelmi eseményeket, összefüggéseket gondolataikban.
Telepítés
A program letölthető a http://www.officelabs.com/projects/pptPlex/Pages/default.aspx oldalon a TRY IT gombra kattintva. Szükséges továbbá, hogy a PowerPoint 2007 vagy 2010 fel legyen telepítve a számítógépre. Az oldalon további információkat, videókat talál a szoftverről. Előfordulhat, hogy a pptPlex nem működik megfelelően a PowerPoint 2010 egyes változataival. Ha hibát észlel a prezentáció elindításakor, használja a pptPlexet a PowerPoint 2007­tel, vagy várja meg a pptPlex javítását.

pptPlex prezentáció készítése
Miután a pptPlex­et telepítette, egy új fül jelenik meg a sza­lagon. A pptPlex nem módosítja az eredeti kezelőfelületet, tehát bármikor dolgozhat a megszokott módon. Amennyiben szeretne a pptPlex­szel prezentációt tartani, fel kell készítenie arra diasorát. Érdemes egy másolatot készítenie eredeti diasorairól, ha esetleg a hagyományos módon kíván előadást tartani, illetve ha olyan számítógépen szeretne vetíteni, amelyre nincs feltelepítve a pptPlex.

A diák csoportba rendezéséhez be kell szúrnia a szakaszok elejére egy szakaszjelző diát, ehhez kattintson az Insert New Section gombra. Ennek a diának a szerepe hasonló a címdiákhoz, megjelöli a témakört, így ha vannak címdiái, illesszen be azok elé vagy azok helyére egy szakaszjelző diát. A PowerPoint 2010­es verziója alapból támogatja a diák csoporto­sítását, így abban a kezdőlapon kell beállítani a szakaszjelölőket. (Ugyanezt megteheti, ha egy dia miniatűrjére kattint jobb gomb­bal, és kiválasztja a Szakasz hozzáadása lehetőséget.)

Hozzáadhat dokumentumokat az Add Live Content gombra kattintva. Beszúrhat Word, Excel, sőt akár PowerPoint és Visio dokumentumokat, amik a diákhoz hasonlóan megjelennek a vetítésben. Ezekben a tartalmakban, ha többoldalasak, lapozhat a megjelenő gombok segítségével. A legtávolabbi nézet (amin minden dia együtt látható) kinézetét a Canvas Background gombra kattintva módo­síthatja.

A hátteret, illetve az egyes csoportok helyét és mé­retét szabadon módosíthatja. Ha földrajzot tanít, készítsen egy képkivágást a www.bing.com/maps oldalon található térképekről. Helyezze el az egyes területekről szóló tananya­got a térkép megfelelő pontján. Amikor például egy ország népességét tanulmányozzák, gyorsan átugorhat a környező országok népességadataihoz, így szemléltetheti az eltérése­ket a földrajzi elhelyezkedés függvényében. Amikor végeztek az összehasonlítással, ugyanonnan folytathatják a tananya­got, ahol abbahagyták.Diavetítés
A legtávolabbi nézetet megtekintheti a From Overview gombra kattintva, illetve így indíthatja a diavetítést távoli nézetből. A hagyományos prezentációkból megszokott jobbra­-balra (page up-­page down) gombokkal válthat a diák között, ám a csoport elején és végén egy átfogó nézetet is kap a szakasz összes diájáról. Ha egeret használ, kattintson duplán egy diacsoport fejlécére vagy a diára, amelyet közelről szeretne látni. Távolításhoz kattintson az egér jobb gombjával. Az egér görgőjét is használhatja nagyításhoz és kicsinyítéshez. Ha a bal egérgomb lenyomva tartása mellett húzza az egeret, mozgathatja a diát. Indíthatja a vetítést az első diától vagy az éppen megnyitottól, ehhez kattintson a From First Slide, illetve a From Current Slide gombra.
Ha a pptPlex­szel tart előadást, tartsa szem előtt, hogy az áttűnések, animációk és videók nem működnek. Lehetőség van a hagyományos módon megtartani prezentációját, ha a Kezdőlap fülön indítja a vetítést. Ekkor minden korábban beállított áttűnés, animáció és videó működik, a távoli nézet pedig egy statikus diaként viselkedik, ami így is jó áttekintést ad a prezentáció felépítéséről.

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: