IKT műhely - WEB2.0

5 évvel ezelőtt küldte el az első „csiripelést” a Twitter egyik alapítója, Jack Dorsey. Az évforduló alkalmából felvillantunk néhány, talán kevéssé ismert érdekességet a közösségi oldalról.

Pici évforduló a net egészét tekintve, annál nagyobb a Twitter három alapítója számára: 2006. március 21-én küldték az első tweetet. Az évfordulóra emlékezve a The Globe and Mail megpróbálta felvázolni a Twitter történetének jelentősebb állomásait, a témának megfelelő stílusban, legfeljebb 140 karakteres mondatokban.  Az érdekességek közül csemegéztünk.

.A Twitter létrejötte San Franciscó-i programozóknak köszönhető. Az alapítók: Jack Dorsey, Evan Williams és Biz Stone.

Az első tweetet március 21-én küldték, olyasvalami szöveggel, hogy „csak beállítom a csiriplésemet”. (Nem, nem elírás, az eredeti szöveg is helytelenül ment át, mintegy előrevetítve, hogy a twitteres üzenetek nem épp a megfelelő helyesírásukról lesznek ismertek.)

A nevet a Flickrt ihlette, de szóba került még a FriendStalker, illetve Dodgeball.

Kezdetben nem korlátozták a bejegyzések hosszát, ám amikor a Twitter publikus lett, megszületett a jól ismert 140 karakteres korlátozás.

Jelenleg legalább 200 millió felhasználója van a Twitternek, és naponta 460 ezer új Twitter-hozzáférés születik. Minden egyes nap több mint 140 millió tweetet küldenek, ami körülbelül 1 milliárdnyi rövid üzenet hetente.

2008-ban nyolc alkalmazottja volt a Twitternek, ma már több mint 400.

...

Tovább a teljes cikkhez >>> Kevéssé ismert érdekességek a Twitterről – egy szülinap ürügyén (techline.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Tags:
Tags:

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: