IKT műhely - IKT az osztályomban

Rögzítse, mi zajlik a képernyőjén! - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésTöbb esetben is jól jöhet, ha felvételt tudunk készíteni a képernyőnkön végzett cselekvésekről. Van valami szoftveres problémánk? Mutassuk be mit és hogyan csináltunk, tegyük fel a videót internetre, és kérdezzünk rá fórumokon. 

Töltsük le a TipCamet, telepítsük fel, és indítsuk el. A program kéri, hogy telepítsünk fel egy mirror drivert, aminek köszönhetően jobb képet lehet majd „lelopni” képernyőről. Valóban ajánlott telepíteni!

A szoftverrel maximum 20 perces felvételeket készíthetünk, amelyekhez menet közben vagy utólag – mikrofonnal – még kommentárt is fűzhetünk, majd a uTIPu.com-on vagy a YouTube-on közzétehetjük a videókat.

tipcam

A felvételek FLV vagy AVI kiterjesztéssel menthetjük. Az előbbi fájltípus szükséges ahhoz, hogy internetes videomegosztókra is feltehessük a felvételt. A szoftver szerencsére nem túl bonyolult.

A funkció gombok önmagukért beszélnek, az F10-zel tudjuk indítani és ugyanezzel tudjukszüneteltetni a felvételt. Mivel a STOP gombnak nincsen funkcióbillentyűje, ajánlott a videó végén az F10-et megnyomni, majd kézzel a STOP-ra kattintani.

A Play billentyűvel visszajátszhatjuk, a Save-vel elmenthetjük a videót. Ha felvétel közben lenyomjuk az F9-et, akkor ráközelíthetünk arra a területre, ahol az egerünk áll. A Voice over opcióval utólag is elkészíthetjük/felülírhatjuk az alámondásokat.

tipcam

A narancssárga részek mutatják zoomoláskor a képernyő sarkai

Az ablak alján a három kis ikonból a középső a beállításokat rejti. Itt határozhatjuk meg, hogy melyik eszközzel rögzítse a program a hangot, hova mentse a videókat.

A Login fülön adhatjuk meg felhasználó nevünket/jelszavunkat a két videomegosztó oldalhoz, amelyből az egyiket mindenképpen töltsük ki, ha az interneten is közzé szeretnénk tenni a művünket.

Az Advanced fülön tudjuk beállítani a felvett kép minőségét, felbontását és a képfrissítés számát. Itt lehet kiválasztani a „Use alternate encoding (.avi)” opciót, hogy AVI fájlokba mentsen a program.

Miután elkészült a videó (flv!), az Upload gombra kattintva feltölthetjük. A megnyíló ablakban adjunk meg egy címet, leírást, pár kulcsszót, állítsuk be a láthatóságot (public/private), és jelöljük ki, hogy melyik kategóriába tartozik a filmünk. Valójában elég csupán címet megadni, de ha ráérünk ,töltsük ki a többi mezőt is.

tipcam

Így töltsük fel adatokkal az „Upload Video” ablakot

A maximális fájlméret 10 0Mbájt lehet uTIPu-n, és összesen 250 Mbájtnyi privát videó tölthető fel. A publikus videóknak nincs korlátjuk!

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható techline.hu
***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: