IKT műhely - WEB2.0

Egyre többen töltenek hosszú időt nap mint nap a Facebookon, figyelik a friss üzeneteket, megosztásokat, az elérhető ismerősöket. De népszerű a Twitter, az RSS feedek olvasása, a Youtube is. Böngészni is szeretünk. Miért ne tennénk mindezt egyetlen felületről?

Böngészőkből sohasem elég, mostanában kaptunk IE9-et, Firefox 4-et, Chrome 10-et, és ha nem vigyázunk, mindjárt itt az Opera új alverziója is. Ráadásul ma már annyira minimális a különbség sebességben, tudásban a modern böngészők között, hogy leginkább ízlés kérdése, ki, melyikre szavaz.
Éppen ezért arra gondoltunk, mutatunk egy olyan alternatívát is, amelyik kicsit kiszakad a többiek megszokott folyamából, és valamiben igazán többet nyújt.
A RockMelt, amelynek béta változatát bárki letöltheti Windowsra vagy Macre egyaránt, egy igazi közösségi böngésző.

Majdnem Chrome, de mégsem az!

A fő irányvonal mi más is lehetne, mint a Facebook. A Chromimum projektre épülő böngésző (böngészőként így nagyjából azt tudja, amit a Chrome) felülete két oldalsó sávval egészül ki, miután az első indításnál megadtuk neki Facebook-elérésünket, és engedélyeztük neki a hozzáférést a profilunkhoz.

A linkek megosztása és az üzenetírás csak egy mozdulat

A bal oldali sávban ismerőseinket láthatjuk, illetve az ő friss üzeneteiket olvashatjuk el, ha a profilképük fölé mozgatjuk az egérkurzort. A profilképek fölötti kapcsolóval válthatunk, hogy a kedvencnek jelölt ismerősök vagy minden online ismerősünk jelenjen-e meg a gyűjteményben. A kapcsoló fölött a saját profilképünket látjuk, erre kattintva azonnal írhatunk a saját üzenőfalunkra. Végül a sáv alján lévő gombbal egy keresőpanelt hívhatunk elő, amelyben a kapcsolataink között keresgélhetünk.

Ismerősök gyors keresése

A böngészőablak jobb oldalán lévő sáv legfelső gombjával megnézhetjük Facebook-üzeneteinket, a kis ikon azt is jelzi, hány friss üzenet érkezett a fiókunkba. Alatta a Facebook összesített feedje látható, vagyis sorrendben az üzenőfalunkon olvasható anyagok, alatta az értesítők, ez alatt pedig a Twitter-elérésünk csiripelései, ha megadjuk Twitter-belépésünket is a programnak.

Ha ez még nem lenne elég, akkor természetesen tetszőleges RSS feedeket is kipakolhatunk a jobb oldali sávra. Ehhez vagy tudnunk kell az RSS feed URL-jét, vagy a program automatikusan is megoldja a dolgot az éppen megnyitott weboldal RSS feedjeinek beazonosításával. Sőt, ha az új RSS feed felvételére szolgáló gombra kattintunk, listát kapunk a leggyakrabban válogatott oldalakról, és azok hírfolyamát egy kattintással felvehetjük külön gombként az oldalsávra.
A linkek megosztása hasonlóan egyszerű, mindössze a böngésző felső részén található címsor melletti Share gombra kell kattintanunk, és máris küldhetjük azt a Facebookra vagy a Twitterre. Mellette egy kellemesen használható keresősávot láthatunk, amely a Google találatai alapján dolgozik, és anélkül nézhetjük át benne a találatokat, hogy közben elnavigálnánk az éppen megnyitott oldalról.

...

 

Tovább a teljes cikkhez >>> Legyen Facebook-orientált böngészője (techline.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: