IKT műhely - Internetről általában

A trónkövetelő - már kipróbálható az Internet Explorer 10 (IE 10)Még csak egy hónapos az IE9, de a Microsoft már megmutatta a böngésző következő generációját.

Egy hónappal az Internet Explorer 9 megjelenése után a Microsoft – meglepve mind a szakmát, mind a felhasználókat – ízelítőt adott ki a böngésző következő verziójából. A cég böngészőfejlesztésért felelős vezetője, Dean Hachamovitch a Las Vegas-i MIX11 konferencián beszélt a 10-es kiadásról, melynek első előzetesét bárki kipróbálhatja.

Nagyjából három hete dolgozunk az IE10 fejlesztésén – mondta el az üzletágvezető. A Microsoft korábban sosem beszélt ilyen rövid idő elteltével egyetlen terméke új generációjáról sem. Az, hogy most szakítottak a hagyománnyal, alighanem az intenzív böngészőpiaci versennyel és az Explorer visszaszorulásával is magyarázható. Az első IE10 előzetes innen tölthető le [1].

Noha a korai előzetes közzététele ezt sejtette, Hachamovitch hangsúlyozta, hogy ők nem kívánnak olyan gyors verziófrissítési ciklusra átállni, mint amilyet a Google és újabban a Mozilla is követ. „A böngészőverziók kiadási üteme a technológiák frissítésének ütemét képezi le, és nem azt tükrözi, hogy azok mennyire váltak kiforrottá a kezdeti instabilitás után. A gyorsabb kiadási tempó csak több befejezetlen szoftvert, és persze nagyobb verziószámokat jelent. Valójában az számít, hogy mikor jutnak hozzá a felhasználók az új technológiát használó, stabil, munkára alkalmas böngészőkhöz” – írta az IE 10-ről szóló blogbejegyzésében [2].

Az új verzió egyébként nem sok újdonsággal szolgál. Ugyanúgy natív módon, rétegek közbeiktatása nélkül támogatja a HTML5 szabványt, mint az IE9 – írta Hachamovitch, aki szerint ez a több platformon működő rivális böngészőkkel szemben komoly előnyt jelent. A különféle operációs rendszerek és az elavult platformok támogatása miatt ugyanis azok köztes kompatibilitási rétegeket használnak, ami a teljesítmény rovására megy. A Microsoft erre a szempontra tekintettel, a grafikus és a biztonsági architektúra korlátai miatt döntött úgy, hogy az IE9-et nem adja ki Windows XP-re.

Tovább a teljes cikkhez >>> Kipróbálható az Internet Explorer 10 (index.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: