IKT műhely - WEB2.0

Az öt legjobb hírolvasó alkalmazás iPhone-ra és iPadreHíreket olvasni szinte mindenki szokott. Van, aki maradt a nyomtatott hírlapoknál, van aki az online oldalakról csemegézik, és van, aki RSS hírfolyamokat figyel.

A hírek szerelmesei minden bizonnyal nemcsak az otthoni és irodai gépen bújják az internetet a friss információkért, cikkekért, hanem útközben, a buszon, a vonaton vagy éppen elheveredve az ágyon is. Híreket olvasni pedig sokféleképpen lehet mobil eszközökön is. Az iPad viszonylag nagy kijelzője például remekül használható arra, hogy akár mobil böngészőkben nézegessük a híroldalakat, szinte teljes pompájukban (iOS alatt leszámítva mondjuk a Flash funkciókat). Az iPhone-on már kevésbé praktikus eredeti weblapokat olvasni, bár a legtöbb híroldal azért mára már rendelkezik mobilra optimalizált felülettel, és többnyire automatikusan ezek jelennek meg, ha mobil böngészőről nézzük ezeket. Mégis, ha nemcsak két-három, hanem jóval több oldal anyagait szoktuk olvasni, akad egy sokkal kényelmesebb megoldás, mint mindig felkeresni az adott oldalakat: ez pedig az RSS feedek használata.

A dolog fele annyira sem bonyolult, mint amilyennek hangzik, szinte mindegyik oldalnak van ugyan RSS feedje, így nekünk csak egy RSS olvasó alkalmazásra van szükségünk hozzá, hogy ezt elérjük és olvashassuk. Az így becsordogáló hírfolyamot pedig aztán a legkülönfélébb módokon tálalhatja nekünk a mobilunk, a választott megoldástól függően. Összegyűjtöttük a szerintünk legjobb öt megoldást az iOS alapú készülékekhez. Sorrendet direkt nem állítottunk fel, hiszen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik a számára leginkább megfelelő megoldás ezek közül.

Google Reader (iPhone és iPad)
A Google Reeder egy online hírolvasó, amelyben szépen összegyűjthetjük a minket érdeklő oldalak RSS feedjeit (általában nem is kell vadásznunk ezek után, elég, ha megadjuk a Google Readernek az eredeti oldal linkjét, a hírgyűjtő pedig beazonosítja a megfelelő feedet helyettünk). A hírcsatornákat mappákba rendezhetjük, tetszőleges szempontok szerint, így később könnyen kiigazodhatunk közöttük. A szolgáltatást mobil böngészőkhöz is optimalizálták, így a gyűjteményünket szinte bármilyen készülékről elérhetjük, telepítés nélkül. És persze mindez ingyen van!

A Google Readerrel egyébként érdemes mindenképpen megismerkedni, mert szinte minden modern hírolvasó szoftver képes átvenni belőle a hírfolyamokat, így később elegendő bejelentkezni ezekben az alkalmazásokban a Google Reader elérésünkkel (ami ugyebár egyezik a Gmail fiókunkkal), nem kell a kedvenc feedjeinket mindig egyesével megadni.
Ára: ingyenes

Flipboard (iPad)
A Flipboard csak az iPadre érhető el, azon viszont szinte kihagyhatatlan. Az egyszerű feedekből látványos, kényelmesen olvasható e-magazint készít. Ha nem egyesével akarjuk megadni neki a forrásokat, akkor itt is beléphetünk Google Reader fiókunkkal, és máris lapozgathatjuk a friss híreket, cikkeket. De Twitter- és Facebook-üzeneteinket vagy éppen Flickr-fotókat is elérhetünk vele.

...

Tovább a teljes cikkhez >>> TOP 5 a legjobb hírolvasó alkalmazások iPhone-ra és iPadre (techline.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: