IKT műhely - WEB2.0

missed450A csetből hívhatók az ismerősök. Annyi a Skype-nak?
Mostantól nemcsak szöveges üzemmódban lehet csetelni a Facebookon: a T-Mobile és egy amerikai cég, a Vivox kedden olyan alkalmazást jelentett be, amelynek révén telefonálni is lehet a közösségi szájton, igaz, egyelőre csak számítógépről számítógépre. A Bobsled nevű, a Facebook-csetbe integrált szolgáltatást minden regisztrált tag használhatja, nincsenek területi korlátok.

A facebookos telefonáláshoz, ami pécén és Macintoshon működik (Linux alatt nem sikerült életre keltenünk) egy böngészőkiegészítőt kell letölteni, és onnantól kezdve a csetablakban, már ha online van az ember, az ismerősök nevénél az eddigi zöld pont mellett megjelenik egy telefonikon is – erre kattintva lehet hívni azokat, aki be vannak jelentkezve a csetre.

uhavemail450
Ha nem veszi föl, lehet üzenetet hagyni

Ha a hívott fél még nem telepítette a programot, értesítő üzenetet kap, ami kifejezetten spamgyanús, ezért sokan ódzkodnak attól, hogy rákattintsanak (Magdalena, you're being invited to a voice chat! Click the link to join : http://vivoxlinks.com/?UCSD). Ha a hívott ismerős nem veszi fel a telefont, lehet neki hangos üzenetet hagyni, amit a címzett a facebookos üzenetei között kap meg, és kattintásra meghallgathat.

Gyorstesztjeink alapján a hangminőség nem rosszabb, mint a Skype-on: a hang néha kicsit hordós, alagutas, de elfogadható; így, hogy ingyen van, így meg főleg.

Lenyomja a Skype-ot?

A Bobsled hasonlóan kezdi karrierjét, mint 2003-ban a mára legnépszerűbb internetes telefonszolgáltatás, a Skype, vagy két éve a Google Voice, de a versenytársakhoz képest van egy óriási előnye: nem kell egyenként összeszednie az ügyfeleket, egyből 500 millió potenciális felhasználóval indul.

beszel450
Ha nem veszi föl, a cseten lehet kellemetlenkedni

A fejlesztők azt ígérik, hogy idővel jön a videocset, és a Facebookról mobilra és vonalas telefonra is lehet majd hívást indítani, ami erősen megingathatja az eBay tulajdonában álló Skype pozícióit (a Skype-nak 663 millió regisztrált felhasználója van, a szolgáltatást 2009-ben 42,2 millióan használták aktívan). A Vivox szerint a Bobsled nemsokára letölthető lesz az Apple iPhone-jára és az iPadre is, ami azt jelenti, hogy 3G-s okostelefonról a Facebookon lehet majd VoIP-hívást kezdeményezni és fogadni anélkül, hogy a hanghívás percdíjait meg kellene fizetni.

Tovább a teljes cikkhez >>> Ingyentelefon a Facebookon (index.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: