Számítógépek - Laptop és PC

Aki egy újabb NVIDIA kártyával és hozzá Vistával vagy Windows 7-tel rendelkezik, annak nem gond a játékok háromdimenziós, piros-kék szemüveg segítségével térbe helyezett változatát futtatni. De mi a helyzet XP-n?
Az NVIDIA Vision csomag eredetileg egy videokártya+monitor és szemüveg kombó volt – mi is kipróbáltuk. Régebben még speciális monitorra volt szükség hozzá, újabban azonban már elég egy új generációs Geforce videokártya, a hozzávaló meghajtó program (v270.61) az NVIDIA-tól és egy viszonylag modern monitor.

És persze egy vörös/kék, vagy sárga/cián szemüveg, de ilyet pár forintért szerezhetünk bárhol. A támogatott játékok listája bőséges, de persze nézhetünk speciális képeket, sőt használhatunk tervezőszoftvereket is három dimenzióban. Bár a véleményünk még mindig az, hogy ez a „szemüveges” megoldás nem igazi három dimenzió, és főleg arra jó, hogy megfájduljon tőle a fejünk, azt el kell ismerni, hogy néhány játék, ha nem is hosszú órákra, de pár percig igen látványos tud lenni 3D-ben.

Az iZ3d meghajtó egy csapásra megoldja a 3D-s megjelenítést

 

Az NVIDIA Vision megoldása remekül működik és egyszerűen kezelhető, van vele azonban egy óriási gond: XP alatt nem működik. Ennek oka nem technikai, bár az NVIDIA azzal magyarázza, hogy mivel kétszer annyit kell számolni a videokártyának mint rendesen (jobb szem és bal szem külön) ezért nagyon gyors gép kell hozzá. No igen, de a Vistától vagy Windows 7-től nem lesz gyorsabb a gépünk… A valóság – mint mindig – most is az üzlet körül forog: ahogyan nincs DirectX 10 vagy 11 XP alá (ennek sincs technikai oka), úgy Vision meghajtó sincs, és nem is lesz. Vegyen csak a jónép Vistát és Windows 7-et, valamiből a Microsoftnak is élnie kell.

Szerencsére a netezők mindent megoldanak. Ha nem akarjuk lecserélni a jól bevált XP-t, akkor is használhatjuk gépünket 3D-s játékokhoz, csak éppen másik meghajtóra lesz szükségünk.  A megoldás neve iZ3D és ingyenes letölthető innen. Igaz még csak béta (tulajdonképpen évek óta béta), ettől függetlenül azonban remekül működik. Telepítése után kapunk egy másik videokártya meghajtót, de nem kell megijedni, nem piszkál bele semmibe, videokártyánk továbbra is az eredeti meghajtóval fog működni.

Az iZ3d csak megjelenik a tálcán és várja, hogy aktiváljuk. Engedélyezés után kezd el működni: ekkor már nem a hagyományos videokártya meghajtó, hanem a 3D-s jeleníti meg a játékokat (a Windowst és alkalmazásait nem babrálja, csak a Direct X-es játékokat), Természetesen ha nem elég gyors a gépünk akkor egy kis lassulást fogunk tapasztalni, hiszen kétszer annyit kell számolnia a kártyának. A közhiedelemmel ellentétben nem kell hozzá 120 mhz-es képfrissítéssel rendelkező monitor, a hagyományos 60-76 mhz-en is jól működik.

...

Tovább a teljes cikkhez >>> Térhatású 3D játékok XP alatt ingyen (techline.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: