Számítógépek - Okostelefonok

pulse

Android OS-t futtató készülékünkkel igen egyszerűen tudhatjuk meg, hogy pontosan mi is történik a nagyvilágban. Sokan úgy böngészik a híroldalakat, hogy elmentik azokat a kedvenceik közé, vagy pedig külön-külön beírják őket a címsorba. Ez eléggé időigényes és emellett rengeteg olyan dolgon is át kell rágnunk magunkat, melyek egyáltalán nem fontosak számunkra.
Nem utolsó sorban pedig a weboldalak böngészése sem túl mobilinternet barát megoldás (főként, ha korlátozott mobilinternet előfizetéssel vagy gyengébb teljesítményű okostelefonnal rendelkezünk). Erre a feladatra néhány ügyes androidos fejlesztő több megoldást is elkészített, hogy minél egyszerűbben juthassunk a minket érdeklő információkhoz. Némely hírolvasó alkalmazás a Google Reader szolgáltatásra épül, mellyel igen egyszerűen rendszerezhetjük a “feed-jeinket”. A legelterjedtebb reader kliensek a Marketen a Google megoldása mellett a NewsRob, a gReader, a FastReader, a Taptu és már a Honeycomb-os táblagépekre is optimalizált Pulse valamint Feedly alkalmazások.

Google Reader

A Google Reader igen sokat váratott magára, mivel mindössze 3 hónappal ezelőtt jelent meg a Marketben, natív alkalmazásként. (Addig csak webalkalmazás formájában érhettük el a hivatalos Readert.) Így a külső fejlesztők által készített Reader klienseket sokkal hamarabb elérhették a felhasználók, de ennek ellenére az egyik legnépszerűbb hírolvasóvá vált a piactéren. A Google-től megszokott letisztultságot, könnyű kezelhetőséget és megfelelő funkcionalitást kapjunk, mellyel a szolgáltatás minden fontosabb funkcióját elérhetjük. Akár több Google fiókot is kezelhetünk vele, emellett pedig az éppen olvasott tartalmat is igen könnyen oszthatjuk meg az ismerőseinkkel, vagy csillagozhatjuk a fontosnak vélt cikkeket. A mérnökök a felhasználóbarát működésre nagy hangsúlyt fordítottak, erre talán a legjobb példa az, hogy a hangerőszabályzó gombbal lapozhatunk az egyes oldalak között.

googlereadergooglereader

QR kód

 

qr code

 

Pulse

A Pulse először az iOS platformon jelent meg és az ottani sikereket látva a fejlesztők igen hamar elkészítették az androidos változatot is, mely tulajdonképpen az Apple platformjára készített alkalmazás portja. Ellentétben a többi, hasonló módon készült programmal, ez egyáltalán nem szembetűnő, mivel a felület teljesen vizuálisan közelíti meg a hírolvasást. Az egyes hírek filmszalagként jelennek meg, amit akár jobbra-balra elhúzhatunk, igen jó interaktív hatást keltve ezzel. Ha meg szeretnénk osztani az adott hírt Facebook-on, Twitteren, vagy e-mailben, azt igen egyszerűen megtehetjük. A Pulse képes saját hírolvasóként is működni, de akár a Google Readert is csatlakoztathatjuk hozzá.

pulse

QR kód

 

qr code

 

FastReader

A FastReader nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Az általunk követett oldalak RSS csatornáit 2 fülön tekinthetjük meg. Az elsőn oldalanként, a másodikon pedig kategóriánként olvashatjuk el ezeket. A program funkcionalitása igen csekély, de cserébe kárpótolja az a felhasználókat, hogy az összes piacon levő Android verziót támogatja, így a leggyengébb készülékek tulajdonosai is minden gond nélkül értesülhetnek a legfrissebb információkról.

fastreaderfastreader

QR kód

 

qr code

 

NewsRob

A hírolvasók között úttörőnek számító NewsRob a Google fiókunkon keresztül szinkronizálja a Reader-ben található feed-jeinket, hogy bármikor elérhessük azokat, akár internetkapcsolat nélkül is. Ha egy új hír érkezik, akkor külön értesítést is beállíthatunk rá, biztosítva azt, hogy a legfontosabb információkról azonnal értesüljünk. A program az adatbázisát az SD kártyán tárolja, hogy ne a rendszerpartíción található szűkös helyet foglalja el. Az egyes tartalmakat kategóriákba is rendezhetjük vagy akár elmenthetjük a kedvencek közé. A NewsRob ingyenes verziójában sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy megosszuk az egyes információkat a barátainkkal, vagy hogy jegyzeteket fűzzünk az adott tartalomhoz.

newsrobnewsrob

QR kód

 

qr code

 

gReader

Mielőtt a Google hivatalosan is elkészítette a natív Reader alkalmazását, a gReader töltötte be a helyét a Marketen. A kétoldalú szinkronizáció és a kapcsolat nélküli mód lehetővé tette azt, hogy bármely helyzetben tisztában legyünk az általunk fontosnak ítélt eseményekkel. A program emellett lehetővé teszi számunkra azt, hogy igen egyszerűen megosszuk az információt Twitteren, Facebook-on vagy akár e-mailben is. Funkcionalitásban szinte megegyezik a hivatalos klienssel, de kinézetben sajnos alul marad vele szemben. Az alkalmazás fizetős verzióban is elérhető, ahol különféle widgetekkel és témákkal gazdagíthatjuk a működését.

greadergreader

QR kód

 

qr code

 

Taptu

A Marketen nemrég jelent meg a My Taptu nevű RSS olvasó legújabb, 1.3-as verziója. Kinézetben talán leginkább a Pulse-hoz lehetne hasonlítani, mivel az egyes információk szinte ugyanolyan elrendezésben jelennek meg mindkét alkalmazásban. Az egyes csatornák egyfajta digitális újságos standként jelennek meg, és a saját RSS feed-jeinken kívül akár Facebook-os üzenőfalunkat, Twitter és LinkedIn profilunkat, vagy akár Google Reader fiókunkat is csatlakoztathatjuk, annak érdekében, hogy egy helyen érjük el az összes minket érdeklő hírt. Az éppen olvasott tartalmat természetesen a legnépszerűbb közösségi hálózatokon vagy akár e-mailben is megoszthatjuk barátainkkal. A StreamStore funkció segítségével pedig igen könnyen feliratkozhatunk a legnépszerűbb hírcsatornákra. A program igazi előnye a szinte teljesen testreszabható widgetekben rejlik, mivel ennek segítségével az alkalmazás megnyitása nélkül tudomást szerezhetünk a világban történő eseményekről.

taptutaptu

QR kód

 

qr code

 

Feedly

A Feedly egy olyan online magazint kínál a felhasználók számára, mely motorjaként szintén a Google Reader szolgáltatását használja. A program telepítése után a legnépszerűbb híroldalakról származó információkkal találkozhatunk. Az alkalmazás legújabb kiadását pedig már a Honeycomb OS-re is optimalizálták, így a táblaszámítógépek felhasználói is egy új, nagyképernyős felületen tekinthetik meg a legfontosabb híreket, melyeket természetesen akár e-mailben, akár pedig a legnépszerűbb közösségi hálózatok segítségével is megoszthatnak. A fejlesztők emellett a Read It Later és az Instapaper szolgáltatásokat is integrálták annak érdekében, hogy az érdekes vagy hosszabb cikkeket is mindig megtaláljuk. Az alkalmazásban található widget pedig lehetővé teszi, hogy közvetlenül a kezdőlapunkról tájékozódni tudjunk a világban történt eseményekről. A Feedly a Marketről ingyenesen elérhető.

feedly

 

 

Olvassa el az eredeti cikket >>> 7 népszerű hírolvasó alkalmazás Androidra (androidhungary.com)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: