IKT műhely - WEB2.0

Hét dolog, amelyet jobb kihagyni, ennek ellenére elég sokan elkövettük őket. Mire ügyeljünk mindennapjainkon a Facebook-on? A tecnet.hu intelmeit érdemes megbeszélni a diákokkal...

Profilkép: ne felejtsd el!

Ugyan mindenkinek van neve, de meglehetősen sok a Kovács József és a Kiss Annamária. Amennyiben nincs száz százalékig egyedi és azonnal felismerhető neved, ne felejtsd el felrakni egy olyan képet, amelyről ismerőseid felismernek. Lehet, hogy a jó kis fősulis képed óta felszedtél pár (tucat) kilót, de az például csodás arra, hogy régi évfolyamtársaid rád ismerjenek.

Ne nyaggass!

Igen, mindenkinek megvan a saját egy-két (vagy húsz) szent ügye, amelyhez minél több támogatót szeretne gyűjteni. Az emberek már csak ilyenek. Azonban gondolj bele: te mennyire unnád, ha naponta tíz (számodra érthetetlen) felkérést kéne visszautasítanod? Ami a legfontosabb: ha az ismerősödet nem érdekli, (például mert már így is három hiperaktív gyermek után kell rohannia egyszerre) utána ne nyaggasd újra!

Ismerd ismerőseidet!

Avagy ahogyan az All Facebook kissé nyersebben fogalmazott: ne légy Facebook k*rva! Te miként reagálnál, ha teljesen ismeretlentől – vagy életedben egyszer látott személytől – kapnál „ismerősi” (angol eredetiben ez ráadásul „barát” jelölés!) bejelölést? Egyébként is, szeretnéd, ha vadidegenek posztolnák tele a faladat, nyaggatnák barátaidat?

Ne hívd meg a túl messze lakó haverokat!

Bulit szervezel estére? Esetleg (offline) előadást tartasz? Akkor talán kihagyhatod az utolsó pillanatban meghívottak listájából a fél éve Japánban családot alapított osztálytársadat. Esélytelen, hogy el tudna jönni, és csak mindkettőtök idejét pazarolod. Persze lehet, hogy értékelik a gesztust, illetve az is, hogy tegnap landolt a gépük.

Ne írj olyat, amit megbánsz később!

Gondold át, mit is írtál, hogyan is lehet értelmezni! Hallgass a józan eszedre, vagy talán holnap mindenki rajtad fog kuncogni a melóban. Rendben, megértjük, ezt ittasan kissé nehéz betartani, így ekkor inkább próbáljuk valami mással elütni az időt (vagy estére kiütni magunkat)!

Ne untass!

Szép gesztus, hogy öt éve virágot ültettél kedvenc cserebogarad sírjára. Azonban hacsak nincs számottevő, hasonló tevékenységek iránt elhivatott barátod, Facebook ismerőseidtől valószínűleg csak egy vállrándítást kapsz. Az igazán jó barátok ezt nem vallanák be neked, de gyakorolj minimális önkontrollt! Persze ez is ismerősöktől függ: ezen kis életképek ugyanis néha felfedi egy barát valódi – randa vagy épp meglepően kedves – arcát, és betekintést nyújt egy teljesen ismeretlen élet mindennapjaiba is.

Ne szívasd barátaidat!

Egy kép tönkretehet egy kapcsolatot. Az esti bulin történt ittasan történt kisebb-nagyobb baleseteket talán nem a legjobb azonnal megosztani, főleg, ha a házas/eljegyzett ember mással enyeleg rajtuk. Szeretnéd, ha munkahelyi megrovásban, otthoni veszekedésben – vagy kiátkozásban – részesülne barátod? Ugye nem! A vicces képek jöhetnek nyugodtan, kissé égetni is lehet őket – már ha értik a tréfát és nem bánod, ha alkalom adtán majd vissza is kapod – de ne szívasd őket!

Ennyi hát az All Facebook gyűjteménye, amely összefoglalható egy – az élet más területein megannyiszor hangoztatott – tanácsban: ne tégy másokkal olyat, amit nem kapnál vissza szívesen! Önöknek van hasonló listájuk? Osszák meg!

Tovább a teljes cikkhez >>> Mit NE csinálj a Facebook-on (tecnet.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: