IKT műhely - 101 ötlet

 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Fizika: Az út-idő feladat

Egy kerékpáros a barátja felkeresésére indul. Álló helyzetből elindulva t1 időn keresztül egyenletesen gyorsít a gyorsulással, majd t2 ideig állandó sebességgel folytatja útját, mielőtt fékezni kezdene. A lassulásának nagysága éppen gyorsulásának kétszerese.

Excel táblázatban számítsd ki másodpercenként a sebességet és a megtett utat, majd készíts sebesség-idő és út-idő diagramot a mozgás kinematikai szemléltetéséhez! (t1 = 8 s; t2 = 60 s; a = 1 m/s2)

A feladatot megoldó korosztály informatikai ismeretei és kora szerint a feladat megoldása többféleképpen történhet.

Általánosítsd a feladatot: A gyorsulás értéke is legyen módosítható. Ha() függvény segítségével határozd meg a sebességet, így a gyorsulás, menet és lassulás időtartama is megadható paraméterként.

Lassulás esetén a megállásra is figyelni kell, ne induljon el visszafelé!

Használható szoftverek:

Táblázat készítésre: Excel (a Tisztaszoftver Programban díjmentesen elérhető Microsoft Office részei. )

Szemléltetésre: PowerPoint

A feladat a Microsoft Magyarország megbízásából készült '101 ötlet innovatív tanároknak" kiadványából való. Az eredeti anyag itt olvasható jos.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: