Képzés - Technológia

Amit a HTML5 -ről tudni kellA HTML5 nemcsak lesz, hanem már itt is van. A technet.hu cikksorozatában megmutatja, hogy miért szép és miért jó, az alapoktól egészen a látványos bemutatókig.

Minden valamirevaló HTML5-ös cikkben elmesélik röviden a HTML, azaz a weboldalaknál alkalmazott leíró nyelv történetét. Mi az általában unalmas történeti bevezetésben olyan rövidek leszünk, amennyire csak lehet: a HTML kifejlesztője Tim Berners-Lee, aki azóta is a netes szabványokat meghatározó World Wide Web konzorcium vezetője.

A legutóbbi időkben használt HTML4-es verziót nem túl nagy meglepetésre az 5-ös váltja. Az utóbbi években két jelentősebb cég képviselőitől hallhattunk róla sokat. Az egyik a Flash-t az iPhone-járól kizáró, HTML5-tel helyettesítő Apple, a másik pedig az Internet Explorer 9 böngészőjével rokkoló Microsoft.

A webet elsősorban és első körben nem igazán multimédiás tartalom kiszolgálására tervezték. Mivel azonban ma már egyértelműen erről szól, szükségünk van mindenféle pluginekre ahhoz, hogy menjen a jóféle animáció - vagy éppen megnézhessünk a YouTube-on egy videót. A HTML5 tehát nemcsak egy újabb, jól hangzó buzzword, hanem tulajdonképpen az internet szintre hozását jelenti, általa zárkózik fel a technológia mindennapi felhasználói szokásainkhoz, igényeinkhez.

Az ötös verziós HTML egyik leginkább emlegetett előnye, hogy rengeteg fejlett, animált webes tartalom megjelenítéséhez nincs már szükség az erőforrásigénye és kisebb-nagyobb hibái miatt időnként hangosan kritizált Flash plugin telepítésére. Például, hiszen az új szabvánnyal más jellegű videók és audió tartalmak is kiegészítő nélkül élvezhetők.

A HTML5 kifejezés mellett gyakran hangzik el a webalkalmazás szó is. Ezek a natív alkalmazásokhoz képest egyelőre kevesebb lehetőséget rejtenek magukban, de ez a következő pár évben valószínűleg nagyot fog változni. A fejlesztők azt érezhetik előnynek, hogy nem kell minden platformra külön programot fejleszteni, hiszen minden eszközön ugyanaz a kód fut. Számunkra, felhasználóknak pedig a webappok nagy előnye, hogy nem kell telepítéssel bajlódni, minden böngészőből elérhetjük őket.

A webalkalmazások egyik nagy problémája, hogy állandó netkapcsolat kell hozzájuk; ha szakad a net, oda minden - mondhatnánk, de tévednénk. A HTML5 ugyanis lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az appokba helyi tárolást ágyazzanak be vagy éppen offline alkalmazásokat hozzanak létre, így nincs gond, ha átmenetileg nincs net.

További fontos előny a HTM5 esetében a helymeghatározáson alapuló funkciók támogatása, ami történhet cellainformációs vagy GPS-alapon (ez elsősorban a mobil eszközöknél érvényes), de IP cím, illetve a használt wifi azonosítója szerint is. Itt újra fontos kiemelnünk, hogy ilyesmit ma is rengeteg szoftver tud (például az okosmobilokra fejlesztett komolyabb appok zöme), de a HTML5 lényege, hogy mindezekre ne csak a hagyományos értelemben vett, különálló szoftverek legyenek képesek, hanem az eredetileg más célra kitalált, de ma már rengeteg mindenhez használható weboldalak és webalkalmazások is.
HTML5-ről szóló cikksorozatunk következő részében a technológia látványos megvalósulását mutatjuk majd be. Aki addig is  ...

Tovább a teljes cikkhez >>> HTML5 az új internet

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: