Számítógépek - Okostelefonok

A Microsoft betekintést nyújtott a Windows Phone 7 telefonok következő generációjába, amely a „Mango" kódnevet viseli. A több mint 500 újdonsággal jelentkező „Mango" új felhasználói élményt nyújt a kommunikáció, az alkalmazások és az internet terén.
 
Az új kiadás idén ősszel jelenik meg az új telefonokon, továbbá minden meglévő Windows Phone 7 készülék számára elérhető lesz ingyenes szoftverfrissítés formájában.

„Hét hónappal ezelőtt elindultunk egy úton azzal a céllal, hogy az okostelefonokat még intelligenssé és egyszerűbben kezelhetővé tegyük a felhasználók számára. A Mango-val viszont már egészen új irányból közelítjük meg a felhasználók egymás közti kommunikációját, és azt, ahogy az alkalmazásokat és az internetet használják." – mondta Andy Lees, a Microsoft mobilkommunikációs részlegének elnöke.  

Kommunikáció: Egyszerűbb kapcsolatteremtés és megosztás

Az okostelefon-élményt mindeddig egymástól elkülönülő alkalmazások és fiókok sokasága bonyolította, amelyeknek az volt a céljuk, hogy tartsák a tempót az emberek közötti kommunikáció sokféleségével: a hívásoktól, SMS-ektől, e-mail üzenetektől és csevegéstől kezdve, az állapotfrissítéseken, Twitter-bejegyzéseken és helyi bejelentkezéseken át a neten közzétett fényképekig. Ahhoz, hogy segítsen ennek az egyre bonyolultabb helyzetnek a kezelésében, a „Mango" a kommunikáció célszemélyeit és célcsoportjait állítja a középpontba, nem pedig az adott alkalmazást.

· Kommunikációs csatornák: Egyazon beszélgetésen belül váltani lehet szöveges üzenet, Facebook Chat és Windows Live Messenger-üzenetek között.

· Csoportok: A névjegyek személyre szabott élő „csempékbe" csoportosíthatók, így egyszerűbb a legújabb állapotfrissítések megtekintése, vagy az egész csoportnak szóló gyors SMS, e-mail vagy csevegőüzenet küldése – mindez közvetlenül a kezdőképernyőről is megvalósítható.

· Mélyebb integráció a közösségi hálózatokkal. A Twitter- és LinkedIn-csatornák integrálva vannak a névjegykártyákba, továbbá a Facebook által támogatott helyi bejelentkezések be vannak építve a rendszerbe. Az új arcfelismerő szoftver révén könnyedén és gyorsan felcímkézhetők a fényképek, és közzé is tehetők az interneten.

· Összekapcsolt postafiók. Több e-mail fiók tartalma megtekinthető egyetlen „Beérkezett üzenetek" mappában. A beszélgetések úgy vannak rendszerezve, hogy könnyen lehessen reagálni a legfrissebb üzenetekre.

· Beszédalapú üzenetküldés. A szöveget beszéddé, illetve beszédet szöveggé alakító beépített funkció lehetővé teszi az ujjak használata nélküli üzenetírást és csevegést.

Az alkalmazások intelligensebb megközelítése

A Windows Phone célja, hogy megváltoztassa azt, ahogyan az emberek az alkalmazásokkal kapcsolatba kerülnek a mobil használata során. Ma még csak az számít, hogy egy program mire képes, de a jövő sikerei azon múlnak, hogyan lehet a funkciókat simán, átmenetek nélkül integrálni az okostelefon belső rétegeibe is. A Windows Phone új, Mango nevű frissítésében már nem csak a szokásos értesítések jelennek meg a főképernyőn, hanem a Phone Hub-okban is feltűnnek az alkalmazásokhoz vezető utak. Így biztos, hogy a hasznos programok hasznos képességei mindig kéznél lesznek ott és akkor, amikor leginkább szükség van rájuk.

· App Connect: Az alkalmazásoknak a keresési találatokkal való összekötésével, valamint a Windows Phone Hub-okkal – ideértve a Zene + videó, valamint a Képek központokat – való integrációjuk elmélyítésével az alkalmazások akkor és ott jelennek meg, amikor és ahol a leginkább értelmük van.

· Továbbfejlesztett élő csempék: Az alkalmazások valós idejű információi láthatók azok megnyitása nélkül is. A kezdőképernyőn található élő csempék mostantól nagyobbak és dinamikusabbak lehetnek, és több információt tartalmazhatnak.

· Multitasking: Gyorsabb váltás a használatban lévő alkalmazások között, illetve futtathatók alkalmazások a háttérben, az akkumulátor működési idejének és teljesítményének kímélése mellett.

A böngészőn túli web

Amellett, hogy beépítve tartalmazza az Internet Explorert, a Mango összekapcsolja az internetet a telefon egyedi képességeivel, beleértve a helyfigyelést, a fényképezőgépet, valamint az alkalmazásokhoz való hozzáférést is. Ezáltal a böngészés sokkal jobban kapcsolódik a felhasználóhoz és tartózkodási helyéhez.

· Internet Explorer 9 böngésző: A villámgyors IE9-re alapozó böngésző HTML5-támogatással és hardveresen gyorsított grafikával érkezik.

· Bing a Windows Phone-on: A Bing Vision segítségével többféle módon is lehet keresni az interneten, így könnyebben fedezhetők fel új, érdekes tartalmak.

· Kártyák: Termék, film, esemény vagy hely keresésekor gyors összefoglalót mutat a releváns információkról, beleértve a kapcsolódó alkalmazásokat is.

A Windows Phone 7 ökoszisztéma erősítése

A tavaly októberi megjelenés óta folyamatosan növekedett a Windows Phone 7 ökoszisztéma: jelenleg több mint 17 ezer alkalmazás található a piactéren, továbbá számos partner gyárt Windows Phone 7 készülékeket, amelyek listájához a korábbi bejelentésnek megfelelően hamarosan a Nokia is csatlakozni fog. A Mango tovább bővíti és erősíti a Windows Phone 7 ökoszisztémát az Acerrel, a Fujitsu-val, illetve a ZTE-vel, akik ma bejelentették, hogy új Windows Phone 7 telefonokat jelentetnek meg a világ számos országában.

Mindemellett a Mango a magyar mellett számos új nyelven is elérhető lesz, beleértve a csehet, a lengyelt, az oroszt, a dánt, a finnt, a görögöt, a hollandot, a japánt, az egyszerűsített és a hagyományos kínait, a koreait, a norvégot, a portugált, a brazíliai portugált és a svédet is. A széleskörűbb nyelvi támogatáson túl a Microsoft jelentősen bővíti azon országok listáját, ahol a felhasználók hozzáférhetnek az alkalmazásokhoz a Windows Phone 7 piacterén keresztül.

A szoftvercég azt is bejelentette, hogy a Windows Phone 7 ingyenes fejlesztői eszközeinek béta verziója 24 órán belül elérhető és letölthető lesz a Microsoft weboldaláról. A Mango következő generációs alkalmazásai és játékai ezen fejlesztői eszközök révén jöhetnek létre. A Mangóval kapcsolatban a fejlesztőknek szóló további információ, valamint a letöltési oldalra mutató hivatkozás itt található:

http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/wpdev/archive/2011/05/24/developer-news-beta-mango-tools-available-today.aspx.

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: