IKT műhely - 101 ötlet

 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Magyar nyelvtan:
A j és ly betűket tartalmazó szavak helyesírásának gyakorlása
A program eredetileg alsó tagozatos diákok számára készült, de más korosztályoknál is tanulságos lehet a kipróbálása.

A kicsik élvezik, hogy egy-egy helyes válasz után mesefigurás képet kapnak a programtól. Fontos, hogy gyakorláshoz és nem számonkéréshez készült a program. A gépkezeléstől sem kell megijedni, hiszen a válaszokat egérrel adhatjuk meg a megfelelő betűt ábrázoló gombra való kattintással.

Elsők között vetődhet fel a kérdés, hogyan alkalmazhatok én egy beépített szókészletet tartalmazó programot? A program egy txt formátumú szöveges fájlban külön tartalmazza a szókészletet. Belenézve ebbe a fájlba gyorsan megállapíthatjuk, hogy saját szókészletet mi is könnyedén készíthetünk magunknak.

A következő formában kell megadnunk a gyakorlandó szavakat:
• madári*j*esztő
• ricsa*j*
• he*ly*es

Minden szó önálló sorba kerüljön. A csillagok által körülvett betűt kell majd a diáknak megadni a megjelenő hiányos szóban.

Fontos tudni, hogy a gyakorlásra váró szavakat a program mindenképpen a j-ly.txt nevű fájlban keresi.

A program által megjelenített képeket is könnyedén lecserélhetjük, csak arra ügyeljünk, hogy a név ne változzon, és 110×110-esnél ne legyen nagyobb a kép.

A programnak a forráskódja is megtalálható a http://www.jos.hu/Konyv/VB/ VB6.htm címen a barkácsoló kedvű kollégáknak, de ennek használatához a VB6 programnyelv szükséges gépünkön.

A letölthető állományok között találunk egy J-Ly.exe nevű fájlt, amit már a programnyelv nélkül is futtathat bárki.

A feladat a Microsoft Magyarország megbízásából készült '101 ötlet innovatív tanároknak" kiadványából való. Az eredeti anyag itt olvasható jos.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: