IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

Ha olyan - interaktív - animációt, online tartalmat, esetleg bannert szeretnénk készíteni, amely a Flasht nem támogató mobil és tábla rendszereken is biztosan megnézhető, a HTML5 jó megoldás lehet. És immár hatékony segédeszköz is van hozzá.

 Nem tisztünk eldönteni a HTML5 vs Flash vitát. Kétségtelen, hogy a Flash maga zseniális megoldás, amelynek segítségével játszi könnyedséggel lehet látványos, interaktív tartalmakat készíteni, ha kell, programozói tudás nélkül is. Ha még programozni is tudunk, akkor szinte bármit összerakhatunk Flash alapokon, s a legjobb az egészben, hogy az így elkészült dolgok szinte tökéletesen ugyanúgy jelennek meg minden támogatott platformon (a lejátszási sebesség és a megbízhatóság persze platformonként változik a Flash Player esetében, attól függően, hogy az adott verziót mennyire sikerült optimalizálnia az Adobe-nak, illetve hogy egyáltalán milyen hardver van az egész mögött, hiszen a Flash tartalom meglehetősen erőforrás igényes).

A Hype felülete átlátható, használata nagyon egszerű

A fő gond viszont akkor van, ha mondjuk olyan tartalmat szeretnénk készíteni, ami iOS alatt (vagyis például iPhone-on és iPaden) is gond nélkül megjeleníthető. A Flash ekkor kiesik, illetve a CS5 változatok segítségével készíthetünk natív iOS alkalmazásokat, de ez mondjuk egy banner esetében nem jöhet szóba, és amúgy is, mi van, ha egy olyan, látványos weboldalra vágyunk éppen, ami minden eszközön megtekinthető.

A programot a Mac App Store-ból vásárolhatjuk meg

Ekkor kerül a képbe a HTML5, a CSS3 és a JavaScript, amelyek együtt a látványos és mindenhol működő webtartalom alapjai lehetnek, hiszen mostanában már szinte minden modern - asztali és mobil - böngésző támogatja ezeket. Igaz, a HTML5 még nincs készen teljesen, igaz, még minden cégnek más fontos belőle és ennek köszönhetően akadnak funkciók, amelyek az egyik böngészőben működnek, a másikban nem, de már a mindennapjaink részévé vált, s visszaút nincs.
A kérdés csak az, hogy aki eddig a Flash fogd és dobd módszeréhez szokott, amikor bannert vagy látványos animált bevezetőt, weboldalt készített, s a programozás megtanulásával továbbra sem akar bajlódni, talál-e a HTML5 lehetőségeit kiaknázó, egyszerűen használható szerkesztőt.

Itt a Hype!
Nos, OS X-re már született ilyen program, amelyet néhány hete lehet megvásárolni 30 dolláros - elvileg bevezető - áron a Mac App Store-ból. E programot két egykori Apple mérnök készítette, akik kiléptek Jobs cégéből, hogy a sajátjukat próbálják felfuttatni, s a jelek szerint a kockázatos lépés eddig elég jó döntésnek ígérkezik. A programot viszik, mint a cukrot.

A felhasználható objektumok

A Hype ugyan negyedét sem nyújtja annak, amire mondjuk a Flash CS5.5 képes, viszont az ára is töredéke az Adobe szoftverének, s arra amire kitalálták, tökéletes.
A programmal mindenféle programozói tudás nélkül készíthetünk látványos webes animációkat, ráadásul interaktív elemeket is használhatunk, így nem csak bannerek, animációk készítésére elsőrangú, hanem akár komplett weboldalt is összehozhatunk benne, videókkal, menükkel és persze rengeteg mozgással, látványelemmel.

Minden fontos jellemzőt módosíthatunk

Utóbbiaknál nagyon automatizálás még nincs, mindent az idősávon kell megoldanunk, az objektumok jellemzőinek kézi változtatásával. Ám már ez is óriási segítség lehet azoknak, akik nem kívánnak elmerülni a HTML5-CSS3 kódolásának rejtelmeiben, de kihasználnák a platform- és Flash-független animációkészítés lehetőségeit.

...

Tovább a teljes cikkhez >>> Készítsünk HTML5 alapú interaktív animációkat egyszerűen (techline.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: