IKT műhely - Internetről általában

A Cisco előrejelzése szerint a hálózatokhoz csatlakoztatott eszközök száma 2015-re meghaladja a 15 milliárdot, ami mintegy kétszerese a világ népességének. A cég globális előrejelzésben az is szerepel,
hogy 2015-re várhatóan megnégyszereződik a világ teljes internetforgalma, és így eléri az éves 966 exabájt szintet. A 2014-2015 közötti időszakban önmagában is 200 exabájtos növekedés várható, ami több, mint a 2010-ben világszerte generált összes IP-forgalom. A világ IP forgalma 2015-re várhatóan megközelíti az 1 zettabájtot (azaz ezertrillió bájtot vagy ezer milliárd gigabájtot).


A növekedés a társaság szerint négy fő tényezőre vezethető vissza. Elsőként egyre több az eszköz, terjednek a táblagépek, a mobiltelefonok, a hálózatra csatlakoztatott készülékek és egyéb intelligens eszközök. 2015-ben várhatóan közel 15 milliárd hálózati, többek között gép-gép kapcsolat működik majd a világon, azaz a kapcsolatok száma több mint kétszerese lesz a Föld népességének. Másodsorban több lesz az internethasználó: 2015-ben közel 3 milliárd ember fogja használni az internetet, ami az akkorra várható népesség több mint 40%-át teszi majd ki.

Harmadrészt bővebbek lesznek a szélessávú kapcsolatok, ezek átlagsebessége az előrejelzések szerint a 2010-es 7 Mbit/s-ról 2015-re 28 Mbit/s-ra nő majd, ami négyszeres növekedést jelent. Csak az elmúlt egy évben ez az érték a duplájára, 3,5-ről 7 Mbit/s-ra nőtt. Végül maga a továbbított tartalom mennyisége is megugrik, például 2015-re 1 millió percnyi, azaz 674 teljes napnyi videoforgalom száguld majd a világhálón a nap minden egyes másodpercében.


2015-re Ázsia csendes-óceáni térsége mondhatja majd magáénak a legnagyobb IP-forgalmat (havi 24,1 exabájttal), ezzel megelőzve az eddigi éllovasnak számító Észak-Amerikát (22,3 exabájt/hónap). Az előrejelzés tárgyidőszakában (2010-2015) a leggyorsabb ütemű fejlődést várhatóan Közel-Kelet és Afrika produkálja majd (a régió 52%-os összesített éves növekedési rátát, azaz összesen nyolcszoros bővülést mutatott föl), ezzel lekörözve a tavalyi első helyezett Latin-Amerikát (hétszeres növekedés).

Közép-Kelet-Európában ötszörösére nő az IP forgalom, és 2015-re kétóránként nagyobb adatforgalom bonyolódik majd le, mint az eddig valaha készített mozifilmek gigabájtra átszámított összesített értéke. A teljes lakossági internetforgalom 42%-át a videók adják majd, szemben a 2010-es 25%-os értékkel. A régió mobil eszközeinek adatforgalma 42-szeresére nő, ami 111%-os összesített átlagos éves növekedési rátának felel meg. Összességében véve a közép-kelet-európai régióban a mobilhálózatok adatforgalma a vizsgált 2010-2015 közötti időszakban előreláthatólag 3-szor gyorsabban bővül, mint a vezetékes rendszereké.
 
...

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!
Tovább a teljes cikkhez >>> 2015-re megnégyszereződik az internetforgalom (SG.hu)

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor
Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: