IKT műhely - IKT az osztályomban

Sakkozzon online, bármikor

A digitális tábla remek lehetőséget nyújt egy látványos sakkparti lebonyolítására, az állások stratégiai elemzésére. A techln.hu cikke megmutatja, hol találhatunk online sakkprogramot... ..

Ha éppen unatkozunk az ebédszünetben, vagy csak elkapott minket az influenza és otthon ragadtunk, egy kis sakkal könnyedén elüthetjük az időt.

Az online változatokat ráadásul telepíteni sem kell, így tárhely- és időtakarékos megoldásként bármikor elővehetők.

Az egyik legjobb online sakkprogram a Media Division által közredatott Flash Chess III. Használatához nincs szükségünk másra, csak egy tetszőleges böngészőre és a Flash plug-inre. Ez a kettő pedig általában megtalálható minden gépen, ráadásul így sakkozhatunk Windows, Linux vagy akár OS X alatt is.

Regisztrációra nincs szükség, még ahhoz sem, hogy az adott állást elmentsük, így ha éppen a munkahelyen vetemednénk kikapcsolódásra és ránk törne a főnök, később a játékot onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk (már persze ha nem rúgnak ki azért, hogy munkaidőben sakkoztunk, mivel ez a "folytatósdi" csak az adott gépre vonatkozik).

Kezdők, középhaladók, de még a profik is megfelelő ellenfélre találhatnak a programban, a nehézségi szint a játék elkezdésekor beállítható.
Ha valakinek nagyon megtetszene a program, van letölthető változata is (Windowsra, Linuxra és OS X-re egyaránt), de azért már sajnos fizetni kell.

Ha emberi ellenfélre vágyunk, szintén találunk számos sakkprogramot az interneten, de ezek közül is kiemelnénk egyet. A SoundChess érdekessége, hogy nem közvetlenül játszanak egymással az ellenfelek, hanem e-mailben. Kicsit hasonlít a dolog a régi történetek levelezéses sakkpartijaihoz, csak elektronikus alapokon.

Sakkozzon online, bármikor
 
A működési elv egyszerű. Megadjuk a saját és a partner e-mail címét, majd lépünk (vagy ő lép, a választott színtől függően ugyebár). Ezután a lépéseket e-mailben kapjuk. Így akár hetekig is elhúzódhat egy party, az előnye viszont, hogy nem kell folyton gép előtt ülni, akkor lép az ember, amikor éppen kedve van (10 napos határidőn belül/lépés).
 
A program elküldés előtt ellenőrzi, hogy valóban megtehető-e az adott lépés, így a szabályok hiányos ismeretéből, vagy figyelmetlenségből adódó hibák kiküszöbölhetők. Üzeneteket is küldhetünk a "lépéssel együtt". A levelekben kapunk némi reklámot is (bögrét és pólót vásárolhatunk online), de egyáltalán nem zavaró módon (viszont ennek köszönhetően van olyan szolgáltató, aki spamként szűri ki a levelet).
 
Elfoglalt sakkpartnerek, akiknek nincs ideje órákat tölteni a játékkal egy huzamban, kicsit elhúzva az időben, de azért sakkozhatnak egymással a SoundChess segítségével.
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható techline.hu
***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: