IKT műhely - IKT az osztályomban

Állítsa össze saját online újságátÁllítsa össze saját online újságát

Osztályközösségek, kisebb tanulói csoportok vagy akár az iskola tanárai tetszésük szerint állíthatnak össze magunknak online újságot az őket érdekl, hazai online sajtó anyagaiból. Az SG.hu cikke bemutatja a Google ingyenes szolgáltatásá...

A Google magyarul is elérhetővé tette több mint 200 hazai hírforrásból táplálkozó hírgyűjtőjét, a News néven közismert Google Hírek-et..
 
A Google Hírek egy negyvenhárom földrajzi régióban, huszonnégy eltérő nyelven elérhető komplex szolgáltatás, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy könnyedén hozzáférhessenek a különböző hírportálok által a világ bármely részén történő eseményekről írott cikkekhez, beszámolókhoz.
 
A Hírek oldalán főcímek és a cikkek rövid összefoglalói találhatók, valamint egy szám, amely azt mutatja meg, hogy az adott hírt hány forrás közölte le valamilyen formában. A címekre kattintók az eredeti cikkekhez, míg az alaposabb ismereteket szerezni kívánók a számra klikkelve az összes, abban a témában írott anyaghoz juthatnak el. Így a felhasználók ahelyett, hogy csak egy internetes lap egyetlen írását olvasnák el, az adott eseményt számos nézőpontból ismerhetik meg és további információkat is kereshetnek róla.

A Google Hírek a keresőhöz hasonló elven működik: a Google robotjai által automatikusan figyelt, azaz indexelt hírportálok tartalma különleges algoritmusok közreműködésével kerül fel az oldalra. A felhasználók ezek között kereshetnek és böngészhetnek. Egy-egy sztori főcíméről, azaz vezető cikkéről ŹŹ- a keresési találatok sorrendjéhez hasonló módon - szintén számítógépes algoritmusok, nem pedig emberi szerkesztők döntenek.  
 
Állítsa össze saját online újságát
 

A Google Hírek angol verziójának, a Newsnak az ötlete 2001-ben született meg egy a Google-nál dolgozó fejlesztőmérnök fejében. Ő és csapata 2002 áprilisában indította el a szolgáltatást kísérleti jelleggel, húsz százalékos projektje keretében.

Peresztegi Zoltán, a Google maqyarországi képviselője elmondta: "Nagyon örülök neki, hogy mostantól már a hazai hírforrások között, magyarul is kutakodhatnak és böngészhetnek felhasználóink, így egy-egy őket érdeklő eseményt alaposabban és egyszerűbben körbejárhatnak, mint korábban. A Google
 
Hírek kiváló eszköz mind a felhasználók, mind a hírek közreadói számára, hiszen mivel könnyebben hozzáférhetővé és kereshetővé tettük a híranyagokat, várhatóan több internetező fogja megtalálni és elolvasni ezeket. Ráadásul az olvasók az oldalon való böngészés közben olyan oldalakra is eljuthatnak, amelyekről korábban még sosem hallottak, így a kisebb marketing-költségvetéssel rendelkező, ismeretlenebb lapok is számos új látogatót szerezhetnek."

A Google Hírek mellett a cég egy másik népszerű programjának legfrissebb verziója is elérhetővé vált magyarul az utóbbi napokban. A képek rendszerezésére és kisebb mértékben történő módosítására szolgáló programnak, a Picasának a legtöbb szolgáltatást nyújtó utolsó kiadása mindezidáig kizárólag angolul volt letölthető, mától azonban az idegen nyelven nem beszélő hazai felhasználók is bátran használhatják.
 
A 3-as verzió legfontosabb újdonságai közé tartozik többek között a retusálási opciók megjelenése, a Picasa Webalbumokkal történő automatikus szinkronizáció lehetősége, a videók szerkesztése, a képernyőmentések készítése, a vízjelezés vagy az automatikus vörösszem-korrekció is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható  SG.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: