IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakA grafikusok és dizájnerek örök problémája: megtetszik egy inspiráló menüpont, vagy logó… de vajon milyen betűtípust használtak? Hogyan derítsük ki?

A régi szép időkben még a „szemmel tippelés” megoldást használták a grafikusok – mondanunk sem kell, ez milyen hatékonysággal működött. Az internetnek köszönhetően azután olyan mértékben elszaporodtak az elérhető betűtípusok (eddig még senki nem számolta össze mindet, de valószínűleg több százezer; esetleg millió létezik), hogy már nem érdemes találgatni.

Később megjelentek a különböző „betűfelismerő” szoftverek és pluginek, ezek azonban többnyire nagyon drágák (és sokszor megbízhatatlanok is). Szerencsére erre a problémára is van már online és ingyenes megoldás, a mókás nevű „What The Font” nevű weboldal.  (Azért mókás, mert rövidítve „WTF”, ami az angol szlengben mást is jelenthet…). Lássuk, hogyan működik!

Nos, az oldal kezelése nagyon egyszerű: bármilyen betűtípus fajtáját kideríthetjük, sőt rögtön ajánlatokat és linkeket is kapunk a letöltéshez; ha nem is a konkrét betűhöz (mert esetleg az fizetős), de egy ahhoz hasonló vagy ugyanabból a betűcsaládból származó verzióhoz. A betűk felismeréséhez egy képre lesz szükségünk: ez lehet fotó, logó, egy weboldal logója vagy bármi egyéb. Csak töltsük fel a képet, vagy adjuk meg a kép URL-jét, és máris indul az elemzés. Ha ki akarjuk deríteni egy webes elem (pl. logó, menüpont stb.) URL címét, és képről van szó (CSS esetében ugyebár felesleges a dolog, hiszen ott könnyen kideríthetjük a használt betűtípust), csak kattintsunk rá jobb egérgombbal, és máris megkapjuk a közvetlen címet. A Techline logó címe pl. ez: http://techline.hu/skins/default/img/techlinelogo.jpg 

 
 

 

Le sem kell töltenünk: csak adjuk meg a címet, és a WTF máris kielemzi a képet. A következő képernyőn meg kell adnunk, hogy az algoritmus helyesen ismert-e fel minden betűt: ha valahol korrigálni kell, csak írjuk át a betűket. Ha nagyon kalligrafikus és bonyolult betűtípust akarunk azonosítani, akkor előfordulhat, hogy minden egyes betűt kézzel kell beírnunk: ez sem gond, csak írjuk a megfelelő kép alá a megfelelő karaktert. Ha készen vagyunk, és a képernyőn látható minden karakter alatt a megfelelő betű látható, csak nyomjunk a „continue” gombra, és máris kapjuk az eredményt, és persze a letöltési linkeket a hasonló, esetleg ugyanolyan betűtípushoz. 

 
 

Ha a keresett betűtípus esetleg fizetős lenne, akkor sincs gond: az oldalon rögtön meg is tudjuk vásárolni. Persze ha spórolni akarunk, akkor inkább az ingyenes alternatívákat érdemes átnézni – a legtöbb esetben eléggé hasonlóak ahhoz, hogy a végeredmény kielégítő legyen. Az sem utolsó szempont, hogy

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techlinehu - Online betűfelismerés gyorsan ingyen

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: