IKT műhely - Internetről általában

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Lezajlott a világ első, egynapos IPV6 tesztje, az eredményeket csak most kezdik közölni. A fogadtatás vegyes…

Az IP-címek (és ezáltal az webcímek, azaz az URL-ek) előbb-utóbb elfogynak – ezt már jó előre mindenki tudta (mi is). Tavaly év végére már csak 5% cím maradt a még rendelkezésre álló készletből (részletesen itt), idén pedig már valóban elfogytak, kevesebb mint 0,5% van tartalékban.

A „World IPV6 Day” elnevezésű nagytesztre múlt héten került sor; a kísérletben olyan cégek vettek részt, mint a Google, a Yahoo vagy éppen a Facebook. A résztvevők teljes listája itt látható. A Google különösen nagy figyelmet szentel a kérdésnek – ők már 2008 óta mérik az IPV6 konnektivitást.

A teszt természetesen nem sok átlagos netezőt érintett: a világ összes internetezőjének csak 0,05%-a (nagyjából minden kétezredik) képes elérni a neten található, úgynevezett „dual stacked” oldalakat (ezek IPV4 és IPV6 konnektivitást is fogadnak); erről persze nem ők tehetnek, hanem az internetszolgáltatójuk.

 
 

Az IPV6 bevezetésére több megoldáson dolgoznak: a Facebook például az LSN-t fogja használni, többek között ez volt a teszt fő alanya is. Az LSN a Large Scale NAT (Network Address Translation) rövidítése. Az LSN tulajdonképpen egy „IP-cím fordító”, a segítségével lehetővé válik majd, hogy több felhasználó kaphassa ugyanazt az IP-címet. A módszer előnye, hogy a felhasználónak semmi dolga, nem kell átállítani semmit, nem kell új címet igényelni, konfigurálni stb. A hátránya viszont, hogy (legalábbis egyelőre) nagyon lelassítja egy-egy IPV6 webszerver elérését: meg kell várnunk amíg az LSN-től kapunk egy címet. A teszt során előfordult, hogy két percig is eltartott mire elérhettünk egy weboldalt.

 
 

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy el tudunk-e érni IPV6 oldalakat, akkor ezzel a teszttel kideríthetjük. Böngészőink tekintetében nem kell foglalkozni a kérdéssel: az IPV6 támogatás a frissítésekkel együtt bekerül, a Chrome például már most is megtalálja egy-egy weboldal IPV4 és IPV6 verzióját is, és azt tölti le nekünk, amelyik gyorsabb.

 
 

Az internetszolgáltatók is átállnak lassan: hogy kapunk-e erről külön értesítést, az szolgáltatótól függ, a legtöbben valószínűleg nem is közlik majd, csak „átkapcsolnak”.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techlinehu - Jön az új internet – rendben lezajlott az IPV6 tesztje

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: