IKT műhely - Internetről általában

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak A Flash, azaz immár Adobe Flash hihetetlenül népszerű: még ha nem is tudjuk mi az, akkor is találkoztunk már vele, nagyjából minden ötödik weboldalban van valamilyen Flash-elem.

A webes megoldásokon felül persze ott vannak a milliószámra megtalálható ingyenes Flash-játékok, a Flash-alapú online közösségi játékok (pl. Farmville), bemutatók vagy éppen a videókat streamelő apró Flash-videolejátszók

De hogyan is kezdődött? Ki találta „fel” a Flash-t?

Méltatlanul keveset hallani a témáról, ezen próbálunk most egy kicsit segíteni.

 

A történet ott kezdődik, hogy Jonathan Gay építész szeretett volna lenni. Ennek első hallásra nem sok köze van a Flash-hez, valójában azonban pontosan ennek a ténynek köszönhetjük, hogy megszületett ez a remek webes megoldás. Építészeti tanulmányai közben Jonathan szomorúan tapasztalta, hogy nincs olyan szoftver, amelynek a segítségével három dimenzióban tudná felvázolni, „visszanézni” ötleteit. AutoCad akkoriban még nem létezett, az Apple számítógépek és a számítástechnika hőskorát éljük…

 
 

Gay úgy döntött beruház egy Apple II-be, és megpróbál valamit tenni az ügy érdekében: elkezdett BASIC-ban programozgatni. Első szoftvere egy Space Invaders átírat volt, ennek ugyan nem sok köze a grafikához és a 3D tervezéshez, de hát valahol el kell kezdeni…

Később áttért PASCAL-ra (ez fejlettebb programozási nyelv, mint a BASIC), és végül elkészült a világ egyik első „rajzolószoftvere”, a SuperPaint. Közben Gay elkezdett járni a helyi Mac-rajongók összejöveteleire. Itt találkozott egy másik Apple-rajongóval, Charlie Jacksonnal. Jackson fantáziát látott a SuperPaintben és Gay játékötleteiben (Jonathant ugyanis a grafika mellett a játékok készítése is nagyon foglalkoztatta), és úgy döntött: vásárol egy 10 ezer dollár értékű (akkoriban az hatalmas összeg volt) LISA-t (az Apple egyik ős-számítógépe) a fiatalember számára. Gay ezen a gépen már teljes erőbedobással eshetett neki a programozásnak.

 
 

Nemsokára megszületett az Airborne! Nevű játék (a SuperPaint fejlesztését Jonathan félretette egy ideig), ez volt az első számítógépes játék a világon, ami (akkori szemmel nézve) folyamatos animációt és „szkrollozást” produkált, ráadásul szintén az első játék volt, ami digitalizált hangokat használt. A játék igen szép sikereket ért el: Gay és Charles befektetései hamar megtérültek. Később még egy játék született, „DarkCastle” néven, ez még nagyobb siker lett – Jonathan immár elegendő anyagi biztonsággal és függetlenséggel rendelkezett ahhoz, hogy elővegye régi álmát, a „gyors és reszponzív 3D-s rajzolóprogramot”; ahogyan ő nevezte. Elkezdte fejleszteni a SuperPaint II-t. Az új verzió már C++-ban készült, Macintoshra és Windowsra egyaránt.

 
 

 

Az elkészült projekt neve végül Intellidraw lett, legfőbb erőssége az volt, hogy a megrajzolt alakzatokhoz és objektumokhoz „viselkedést” is lehetett rendelni. Bár még messze volt az igazi Flash-től, az alapötlet már körvonalazódott. Nem egyszerű rajzolószoftverre van szükség, hanem egy multimédia-szerkesztőre, ahol a rajzok/képek/vektorgrafikák tulajdonságokkal rendelkeznek, és interaktív módon programozhatók. Az eredeti elképzelés szerint ezeket a megoldásokat látványos bemutatókhoz és prezentációkhoz érdemes használni – hogy később ebből játékok és weboldalak lesznek, arra még maga Jonathan sem gondolt.

Charles és Jonathan 1993-ban megalakítja a FutureWave Software nevű céget. Alapvető céljuk: olyan szoftvercsomagot készíteni, amelynek a segítségével olyan könnyen lehet a számítógépen rajzolni, mintha csak papíron, ceruzával tennénk ugyanezt.

1995-ben megjelent a SmartSketch, ezzel a szoftverrel már animációkat is lehetett készíteni, sőt már a webre is lehetett publikálni azokat, igaz ekkor még JAVA renderelést használtak. A szoftver fejlődése során Jonathan többször is átnevezte a projektet: így lett belőle

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techlinehu - Hogyan kezdődött A Flash történelme

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: