IKT műhely - Netbiztonság

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Nem védik kellően a kiskorúakat az internetes kapcsolattartásban a közösségépítő oldalak - derül ki egy felmérésből, amelyet az Európai Bizottság tett közzé kedden Brüsszelben. A testület 14 ilyen oldalt vizsgált meg, és közülük csupán kettő (a Bebo és a MySpace) biztosította, hogy a kiskorú profiljához alapértelmezés szerint kizárólag visszaigazolt ismerősei férhetnek hozzá. Azt is csak négy közösségi oldal (a Bebo, a MySpace, a Netlog és a
SchuelerVZ) teszi lehetővé, hogy a kiskorúakkal alapértelmezettként csak barátok vehessék fel a kapcsolatot. Méltatta ugyanakkor a bizottság, hogy a vizsgált oldalak többsége az e korosztálynak megfelelő biztonsági információkkal szolgál, válaszol a segítségkérésekre és megvédi a kiskorúak profilját a külső keresőmotorokon keresztül történő rákeresésektől.

Európában a közösségi oldalakat használó kiskorúak száma növekszik: a 13-16 évesek 77 százaléka és a 9-12 évesek 38 százaléka feliratkozott már valamelyik oldalra - derül ki az uniós végrehajtó testület közleményéből. A témáért felelős biztos, Neelie Kroes sürgette az érintetteket, hogy orvosolják a hiányosságokat. "A kamaszok még nincsenek teljesen tisztában annak következményeivel, ha túl sokat osztanak meg a világhálón életük részleteiről. Szükség van az erre vonatkozó iskolai oktatásra és szülői útmutatásra is, emellett azonban elengedhetetlen, hogy addig is, amíg a következmények teljes tudatában tudnak majd döntést hozni ilyen kérdésekben, megvédjük a fiatalokat" - fogalmazott a holland biztos.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> SGhu - Az EU szerint nem védik a kiskorúakat a közösségi oldalak

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: