IKT műhely - IKT az osztályomban

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak

Megjelent a Microsoft ingyenes webes tárhely-szolgáltatása, amely 25 GB kapacitást ad minden felhasználójának, hogy az internet segítségével bárhonnan elérhesse feltöltött fotóit, dokumentumait, fájljait vagy videóit.

 

 A 2007-ben debütált Skydrive-ot habár százmillióan használták az utóbbi években, eljött az ideje a megújulásnak. Az új verzió, amelyet a Microsoft folyamatosan tesz elérhetővé felhasználóinak, már képes kihasználni a korszerű böngészőkben, valamint a HTML5-technológiában rejlő lehetőségeket. A Skydrive átalakítása során a szoftveróriás mérnökei elsősorban a sebesség, a kezelhetőség és a dizájn továbbfejlesztésére koncentráltak.

Sebesség

A korszerű böngészők jelentős mértékben megváltoztatták a weboldalak építésének korábban megszokott módszereit, ezért a SkyDrive továbbfejlesztésekor számos változtatásra nyílt lehetőség:

· Alapvető feladatok felgyorsítása – a mappák megnyitása a korábbi 6-9 mp helyett mindössze a másodperc törtészét veszi igénybe, a fotóalbumok vetítése pedig sokkal folyamatosabb a videokártyák erejét kihasználó hardveres gyorsítás segítségével.

· HTML5-re épülő alapok – a HTML5 alkalmazása révén lehetővé vált az olyan technológiák beépítése, mint amilyen a HTML5 Video vagy a CSS3.

· A sebességet csökkentő elemek kigyomlálása – a fejlesztés során minden olyan megoldást száműztek, amely lassítaná az oldal betöltését, vagy más módon rontaná a felhasználói élményt.

· Funkciók gyorsabb elérése – Az Internet Explorer 9 és a Windows 7 használatával a SkyDrive „letűzhető" a számítógép tálcájára, ezáltal a tárolt fájlok gyorsabban elérhetők, az új Office Web Apps dokumentumok (Word, Excel vagy PowerPoint) pedig egyetlen kattintással létrehozhatók.

 

Kezelőfelület és navigáció

Habár a SkyDrive korábban is elérhető volt mind számítógépről, mind mobiltelefonról, eddig a képek, dokumentumok és a fájlok külön aloldalakon (pl. office.live.com, skydrive.live.com, photos.live.com) voltak megtalálhatók. Mostantól egyetlen helyen megtekinthető az adott felhasználó összes anyaga, legyen szó bármilyen típusról is.

A Windows 7-re hasonlító kezelőfelület – amely már kitölti az egész oldalt – is tovább egyszerűsödött, a tervezés során az volt az általános vezérlőelv, hogy a fontosabb funkciók kevesebb kattintással legyenek elérhetők, mint korábban. Emellett eltűntek a reklámok, így még nagyobb helyen lehet böngészni a feltöltött képek, videók vagy fájlok között.

Az eddig is népszerű Office Web Apps, a Microsoft népszerű irodai szoftvercsomagjának, az Office-nak az ingyenes online kiadása is még könnyebben kezelhető lett, így a felhasználók várhatóan még nagyobb számban fognak dokumentumokat létrehozni, megtekinteni vagy szerkeszteni a számítógép böngészőjéből vagy Windows Phone 7 operációs rendszerű okostelefonjukról.

Szépség és dizájn

A fotók kicsinyített előnézeti képei mostantól pontosan olyan tájolásban (álló, fekvő vagy panoráma) és képarányban (pl. 3:2, 4:3 vagy 16:9) jelennek meg a képmozaikban, mint ahogy elkészítették őket. Így nemcsak a fotók rendszerezése és kezelése válik egyszerűbbé, hanem az album kinézete is sokkal jobban hasonlít a fotósok által eredetileg elképzeltre. Ráadásul a képeket most már nem tördeli több oldalra a rendszer, így egy helyen megtekinthető egy-egy album összes felvétele. Azoknak pedig, akik olyan korszerű böngészőt használnak, amely képes a videokártya erejét kihasználva hardveres gyorsításra – amilyen például az Internet Explorer 9 –, azt tapasztalhatják, hogy a képek megtekintése, vetítése a korábbinál sokkal folyamatosabb és gyorsabb lett.

Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője elmondta: „Habár úgy gondoljuk, hogy a SkyDrive sokoldalú szolgáltatásainak köszönhetően – amilyen például az ingyenes termékek körében egyedülállóan magas, 25GB-os tárhely ­– így is kiemelkedik a jelenlegi webes mezőnyből, természetesen egyetlen pillanatra sem szándékozunk megpihenni, és a közeljövőben további hasznos újításokkal kívánjuk megörvendeztetni felhasználóinkat."

További információért keresse fel a SkyDrive-ot, vagy olvassa el a Windows Live Blog angol nyelvű bejegyzését.

 


<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: