Számítógépek - Okostelefonok

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak

Az androidos okostelefonok az elmúlt két évben óriási népszerűségre tettek szert, s mára már az emberek mindennapi életének részévé váltak. A Google mobilplatformja lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy egyszerűen megvalósítsák ötleteiket, emellett pedig, ha az alkalmazásuk sikeres lett, bevételre is szert tegyenek ezekből. Azonban a napi munka mellett a mozgást sem szabad elfelejtenünk, mivel ez elengedhetetlen testünk épségének, fittségének

megőrzéséhez. Néhány fejlesztő felismerte azt, hogy okostelefonjaink hogyan járulhatnak hozzá, hogy testünket jó kondícióban tartsuk, s olyan programokat készítettek el, melyek segítségével fejlődésünket, eredményeinket követhetjük nyomon.

 

Jelen cikkünkben nyolc olyan alkalmazást szeretnénk bemutatni, melyek főként a sportos életet élő emberek számára lehet hasznos az edzéseik során. Ezek használatával felmérhetjük jelenlegi állapotunkat, nyomon követhetjük fejlődésünket és teljesítményünket egyaránt, emellett pedig a megismert információkat a legnépszerűbb közösségi hálózatokon is megoszthatjuk barátainkkal.

RunKeeper

A RunKeeper népszerűsége az elmúlt évben növekedett meg, amikor a fejlesztők bevezették a közösségi funkciókat, s pontosabbá tették a helymeghatározást. A program lehetőséget biztosít arra, hogy valós időben egy térképen kövessük nyomon, hogy mekkora távolságot mennyi idő alatt tettünk meg. Az alkalmazásban a futás mellett biciklizés, úszás és súlyemelés során elért eredményeinket is rögzíthetjük. A különféle riportok biztosítják azt, hogy a fejlődésünket folyamatosan figyelemmel kísérhessük. A RunKeeper alkalmazást kiegészíti a szolgáltatás weboldala, ahol még több funkciót érhetünk el: napi, heti, havi statisztikát, elégetett energiát, megtett távolságot, stb. A “Street Team” opciónak köszönhetően pedig eredményeinket egyszerűen összehasonlíthatjuk barátaink vagy a csapattársaink teljesítményével. Amennyiben a Marketen fellelhető ingyenes verzióban levő szolgáltatások nem lennének elegendőek számunkra, úgy a szolgáltatás weboldalán egy kisebb összeg befizetése után “elit” felhasználók lehetünk.

runkeeperrunkeeper

runkeeperrunkeeper

QR kód

Letöltés

qr code

 

Runstar

A Runstar az első testmozgással kapcsolatos alkalmazások között volt a Marketen. A fejlesztők már a kezdetek óta támogatták a GPS helymeghatározást, a távolság és sebesség mérését egyaránt. A program abban különbözik többi vetélytársától, hogy havi célkitűzéseket állíthatunk be benne, melyek állását folyamatosan nyomon követhetjük. A beépített MP3 lejátszó pedig lehetőséget biztosít arra, hogy mindig az edzés ritmusának megfelelő dalok szólaljanak meg a fülhallgatón keresztül. A Runstar az ingyenes mellett egy fizetős Pro változatban is elérhető, mely sokkal részletesebb statisztikát és néhány apró kiegészítő funkciót is tartalmaz.

runstarrunstar

runstarrunstar

QR kód

Letöltés

qr code

 

Endomondo

Az Endomondo használatát a rövid regisztrációt követően (melyet akár egy gombnyomással, Facebook hozzáférésünkkel is megtehetünk) meg is kezdhetjük. Az alkalmazásban a Runkeeper-hez hasonlóan folyamatosan nyomon követhetjük, hogy mekkora távolságot tettünk meg, milyen sebességgel haladunk, s hogy mennyi energiát égettünk el mindeddig. A beépített zenelejátszó pedig lehetőséget nyújt arra, hogy mindig a mozgás ütemének megfelelő ritmusok szólaljanak meg a fülhallgatón keresztül. A korábbi teljesítményünket az előzmények (History) menüpont alatt megtekinthetjük, s ha barátaink is használják az alkalmazást, akkor az ő fejlődésük ütemét is megfigyelhetjük. Az Endomondo weboldalán belépve pedig sokkal részletesebb információkat és statisztikákat tudhatunk meg az állóképességünkről, sőt akár következő futásunk útvonalát is megtervezhetjük.

endomondoendomondo

QR kód

Letöltés

qr code

 

Cardiotrainer

A Cardiotrainer funkcionalitásában szinte megegyezik a korábban már bemutatott Runkeeper és Endomondo alkalmazásokkal. A használat során folyamatosan figyelhetjük teljesítményünket, s egy térképen a megtett útvonalat is valós időben láthatjuk. A pedometer (lépésszámláló) és az edzés automatikus leállítása azonban egy olyan funkció, melyet egyik versenytársnál sem találunk meg. A fejlesztők az egyéb sportok kedvelőire is gondoltak, így a Cardiotrainer API-ján keresztül több kiegészítőt is elérhetünk a Marketen.

cardiotrainercardiotrainer

cardiotrainercardiotrainer

QR kód

Letöltés

qr code

 

Softrace

A Softrace azon sportolók számára lehet tökéletes választás, akik valamilyen versenysportot űznek. Az alkalmazás a GPS chip segítségével lehetőséget nyújt arra, hogy kihívjuk a körülöttünk levő felhasználókat. Így, ha síelünk vagy futunk, akkor egy kattintás segítségével versenyhelyzetet teremthetünk, ami biztosítja a folyamatos fejlődésünket. Ha azonban senki nem használná körülöttünk a programot, akkor egy virtuális ellenféllel is megküzdhetünk, melynek teljesítményét mi magunk állíthatjuk be.

softracesoftrace

QR kód

Letöltés

qr code

 

JogTracker

A JogTracker alkalmazás működésében és megjelenésében igen egyszerű és lényegretörő, mivel a futók és a biciklisták számára csak a legfontosabb a információkat jeleníti meg. A képernyő legnagyobb részét lefedő térképen nyomon követhetjük a megtett útvonalat, eközben pedig folyamatosan láthatjuk azt, hogy mekkora távolságot tettünk meg. A program érdekessége, hogy külső Bluetooth technológiát használó pulzusmérővel is együttműködik, így folyamatosan láthatjuk, hogy milyen ütemet kell tartanunk ahhoz, hogy elérjük az ideális szívverést. Az edzéseink eredményeit természetesen feltölthetjük a szolgáltatás weboldalára, ahonnan azokat könnyedén megoszthatjuk barátainkkal.

jogtrackerjogtracker

QR kód

Letöltés

qr code

 

Handy Runner

A Handy Runner szinte pontosan ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a fent említett társai, azzal a kivétellel, hogy ezt az alkalmazást főként azok számára készítette a fejlesztő, akik a sportpályákon végzett mozgásokat részesítik előnyben. A programban megfigyelhetünk a teljesített köridőket, s így akár saját egyéni rekordjaink ellen is harcolhatunk.

handyrunnerhandyrunner

QR kód

Letöltés

qr code

 

SmartRunner

A SmartRunner igazi erőssége, hogy a programban rengeteg sport közül választhatunk (futás, biciklizés, síelés, motorozás) emellett pedig edzéseink eredményeit egy kattintással megoszthatjuk a legnépszerűbb közösségi hálózatokon. A kezdőképernyőn természetesen láthatjuk, hogy milyen távolságot és mennyi idő alatt tettünk meg. Az alkalmazásban továbbá azt is beállíthatjuk, hogy hangjelzéssel jelezze azt, ha túl gyorsan haladunk, vagy pedig elértük az előre eltervezett célt (időben vagy távolságban). Ha a smartrunner.com weboldalon regisztrálunk, akkor 2,49 euróért cserébe akár böngészőnkön keresztül is megtekinthetjük az edzéseink eredményét.

smartrunnersmartrunner

QR kód

Letöltés

qr code

 

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> Sportolj androidos telefonoddal A legnépszerűbb edzésnapló-alkalmazások

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: