IKT műhely - 101 ötlet

 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Biológia: Madárhangok gyűjtése
 
A madárhangok felismerésénél csak a begyűjtésük a nehezebb.

 Hiszen a háttérzajok kiszűrése nem könnyű. Mivel ennek az eszközigénye igen nagy lehet (például speciális mikrofon), ezért a legjobb, ha olyan helyen és olyankor „vadásznak” a gyerekek ezekre a hangokra, amikor szinte csak egy adott madár szól, énekel.

A hangfelvételek elegendően hosszúaknak kell lenniük, hogy a jellegzetes dallam, hangszín bemutatható és a hallgatóság számára egy kicsit megtanulható is legyen – legalábbis felismerés szintjén.

Ha ilyen gyűjteményt készítenek a gyerekek, akkor lehetőség van arra, hogy a tananyagban az adott madárhoz érve, nem csak a felépítését, életmódját, viselkedését tanulják meg, hanem akár a hangját is.

Használható szoftverek:

Hangrögzítésre: Hangrögzítő

Felvett hangok lejátszására: MediaPlayer

A feladat a Microsoft Magyarország megbízásából készült '101 ötlet innovatív tanároknak" kiadványából való. Az eredeti anyag itt olvasható jos.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: